2013 m. birželio 28 d.    
Nr. 26
(2050)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Prisiminimai apie tremtį

Rūta Averkienė

Prie paminklo tremtiniams
buvo susirinkę daug jaunimo.
Antras iš dešinės – Varėnos
dekanas kun. Justinas Aleknavičius

Prisiminimais apie sunkią
tremtį dalijosi buvęs Varėnos
rajono meras Kazimieras Velžys

Gedulo ir vilties dieną 73-iąsias Lietuvos gyventojų tremties metines varėniškiai, kaip ir kasmet, paminėjo susirinkę prie paminklo tremtiniams, kuris pastatytas šalia geležinkelio stoties.

Prieš tai Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje šv. Mišias už visus negrįžusius iš tremties ir žuvusius Tėvynės miškuose aukojo Varėnos dekanas kun. Justinas Aleknavičius. Po šv. Mišių visi tylūs ir susikaupę ėjo prie paminklo tremtiniams, čia aukų atminimui padėjo gėlių ir uždegė žvakutes bei pagerbė tylos minute.

Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša kalbėjo apie tai, jog pirmasis tremtinių ešelonas į Sibirą iš Lietuvos pajudėjo 1941 m. birželio 14 d. Tądien į tremtį ir nežinią buvo išvežta maždaug 18,5 tūkst. Lietuvos žmonių. Pasak A. Valeišos, šiandien reikia turėti viltį, kad tokie įvykiai, kokie vyko Lietuvoje pokariu, niekada nepasikartos, kad gėris anksčiau ar vėliau turi nugalėti blogį.

Vytautas Kaziulionis, kuris pats iškentėjo tremtį ir politinio kalinio dalią, priminė, jog šiandien beveik visi žino apie tremtį, tačiau suprasti, kas tai yra, gali tik tie, kas ją iškentėjo. V. Kaziulionis pasidžiaugė, kad tremties tema susidomi vis daugiau jaunimo. Apie tai liudija ir kasmet vykdomos akcijos „Misija Sibiras“, kurių metu, pasak V. Kaziulionio, nė vienas šios akcijos dalyvis Sibire tikrai neišgirs apie lietuvius blogų žodžių, nes jie ten buvo gerbiami už darbštumą, nuoširdumą, tautiškumą ir toleranciją kitiems žmonėms.

Prisiminimais ir išgyvenimais apie sunkią tremtį dalijosi buvęs Varėnos rajono savivaldybės meras Kazimieras Velžys. Jis išsakė nuoskaudą, kad dar ir nepriklausomoje Lietuvoje kai kas į tremtinius žiūri su panieka, nepagarbiai ir išreiškė viltį, jog jaunoji karta bus tolerantiškesnė.

Kazio Bradūno eiles „Sibiro kapinės“ deklamavo buvusi tremtinė Zinaida Bujanauskienė.

Ne vieną dalyvavusį minėjime sujaudino graudžios tremtinių, partizanų dainos, kurias atliko Varėnos tremtinių ansamblis „Viltis“ ir „Bočių“ ansamblis, vadovaujami Gražinos Kuodienės bei Varėnos kultūros centro folkloro ansamblis „Žeiria“, vadovaujamas Vaidos Naruševičiūtės.

Vėliau visi ėjo ir prisiminimais dalijosi prie buvusio NKVD pastato, šalia kurio pastatytas kryžius pokario aukoms atminti. Varėnos dekanas kun. J. Aleknavičius paragino gerbti tremtinių atminimą ir linkėjo, kad būtume patriotiški, tvirti ir siektume savo tikslo kaip tremtį iškentėję Lietuvos žmonės.

Varėna
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija