2013 m. liepos 5 d.    
Nr. 27
(2051)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Kunigai Lietuvos jaunimo dienoms padėjo ruoštis kavinėse

Vysk. Kęstutis Kėvalas katechezę
vedė „Sadutės“ karuselėje
Ričardo Šaknio nuotrauka

Kun. Aldonas Gudaitis SJ kalba
kavinėje „Skliautas“
Modesto PATAŠIAUS („Lietuvos rytas“)
nuotrauka

Pasiklausyti dvasininkų į „Sadutės“
karuselę susirinko daug žmonių

Kun. Mindaugas Kučinskas
„Sadutės“ karuselėje kalba tema
„Meilė ir priklausomybė“
Laimos Penekaitės nuotraukos

Kun. Arnoldas Valkauskas tema
„Piktoji dvasia – mitas ar tikrovė?“
kalba ne iš sakyklos, o nuo laiptų
į kavinę „Skliautas“,

Vysk. Kęstutis Kėvalas kalba
viešbučio „Daugirdas“ vestibiulyje
Modesto PATAŠIAUS („Lietuvos rytas“)
nuotrauka

Vysk. Kęstutis Kėvalas kalba
„Sadutės“ karuselėje
Laimos Penekaitės nuotrauka

Kaune, prieš prasidedant didžiausiai jaunimo šventei – Lietuvos jaunimo dienoms, kurių metu susitiko krikščioniškas, tikintis ir ieškantis jaunimas, – visą savaitę aktyviai ruoštasi šiam įvykiui – vyko įvairūs renginiai: koncertai, spektakliai, šokiai, filmai, parodos, konferencijos, katechezės, liudijimai ir kiti susitikimai, kviečiantys žmones švęsti gyvenimą, dalintis savo patirtimi, jog būti Jėzaus draugu yra gera. Vieni populiariausių ir didžiausio susidomėjimo sulaukę susitikimai neįprastose vietose – Senamiesčio kavinėse, amfiteatruose, aikštėse, parkuose, viešbučių vestibiuliuose, teatruose kelias dienas organizuotos diskusijos su kunigais. Taip miesto gyventojai ir svečiai galėjo kalbėti jiems rūpimais klausimais neformalioje erdvėje.

Misijų savaitės iniciatorė ir Lietuvos jaunimo dienų koordinatorė Vaida Spangelevičiūtė-Kneižienė teigė, jog Europoje Miesto misijų savaitė pradėta rengti prieš dešimt metų. Panašaus pobūdžio renginiai jau vyko Paryžiuje, Vienoje, Bratislavoje ir kituose didmiesčiuose. Penki Europos kardinolai svarstė, kaip prabilti šių dienų pasauliui, ir pasiūlė šias misijas nuolat rengti vis kitame Europos mieste. Vaida, kuriai teko dalyvauti jose Prancūzijoje, turėjo troškimą surengti jas ir Lietuvoje, bet ganytojų prašymu teko jas kurį laiką atidėti, kad būtų geriau joms pasiruošta. „Jėzus ėjo pas žmones“, – sakė Vaida, pabrėždama, jog misijų savaitės programos siekis – dalytis tikėjimo žinia šiuolaikine kalba, eiti pas žmones, užmegzti dialogą, išgirsti, kuo jie gyvena. Įvairios miesto erdvės ir yra vietos susitikti su tais žmonėmis, kurie nedrįsta užeiti į bažnyčias. Pokalbiai, draugiškos jaunimo akcijos Vilniaus gatvėje, šiuolaikinės muzikos vakarai Nemuno krantinės amfiteatre – koncertai, liudijimai – metas dalytis krikščioniškuoju džiaugsmu ir žinia su kauniečiais..

„Dar Biblijoje parašyta, kad reikia vaikščioti po du ir skelbti Gerąją naujieną. Mintis apie Miesto misijų savaitę brendo kelis metus, bet vyskupai jos vis neįgyvendindavo, nes matydavo, kad nėra tam pasirengę“, – sakė kun. A. Kazlauskas. „Kodėl tik dabar ryžtasi tokiai evangelizacijai, išeinant už bažnyčios pastato durų?“ – teirautasi dvasininko. „O kada dar?“ – klausimu į klausimą atsako kun. A. Kazlauskas. „Viena iš svarbiausių priežasčių – artėja Lietuvos jaunimo dienos, tad ši savaitė skirta ypatingam pasirengimui. Kodėl nedarėme to anksčiau – būsiu atviras – greičiausiai nebuvome tam pasirengę, – sakė kun. A. Kazlauskas. – Kaip pastebėjo Lietuvoje viešėjęs kunigas Jamesas Mariakumaras iš Indijos, mūsų krašte labai jaučiamas krikščionybės vakuumas. Ir kaip jo nejausi, jei 50 metų tikėjimas buvo draudžiamas, žmonės paslapčia atlikdavo tik būtiniausias apeigas. Už tikėjimą buvo persekiojama. Dar ir šiandien ne visi išdrįsta garsiai apie tai kalbėti, nes besišaipančiųjų daug“.

Kauno arkivyskupijos augziliaras vyskupas Kęstutis Kėvalas pastebėjo, jog šį naują iššūkį atvirai priėmė ir kunigai, ir pati bendruomenė. „Džiugu matyti, kaip išėję į miestą ir išgirdę kvietimą užeiti į bažnyčią žmonės jį priimdavo, o užsukę į ją, matydavome, nuoširdžiai melsdavosi. Pasiteisino ir mūsų pirmą kartą įgyvendintas projektas „Kunigai kavinėse“ – kavinės buvo sausakimšos ir diskusijos jose virė, nuotaika mieste tikrai buvo gera!” – pasakojo vyskupas.

„Kunigai kavinėse“ – galimybė Bažnyčiai išeiti į miestą ir jo bendruomenę. Žmonės galėjo pamatyti kitokią Bažnyčią, o dvasininkai – susitikti su tais asmenimis, kurie nedrįsta peržengti jos slenksčio ir daug saugiau jaučiasi kavinėse ar miesto aplinkoje. „Kartais visuomenė mato iškreiptą Bažnyčios vaizdą ir ja nebetiki, – pastebėjo vysk. K. Kėvalas, – todėl kunigų tiesioginis bendravimas su žmonėmis galėjo tą vaizdą pakeisti ir netgi atstatyti, nes kalbėdamiesi ir dalindamiesi patirtimi žmonės turėjo daug geresnę progą priartėti prie tiesos, atrasti vieni kitų dovanas“. Vyskupas atkreipė dėmesį, kad netradicinis susitikimas su visuomene dvasininkams tapo nauja patirtis. Kunigai išėjo iš savo įprastos Dievo žodžio skleidimo erdvės į platesnę aplinką ir joje skelbė Dievo žinią.

„Mes turime dalytis tuo, ką turime – gyvenimo prasmės suvokimu, savo tikėjimo dovana. Žmonės praradę prasmę, praradę aistrą, nuotaiką gyventi – mūsų tėvynė pirmauja tokiais liūdnais skaičiais. Miestui tokia misijų savaitės dovana yra gelbėjanti“, – sakė vyskupas K. Kėvalas. Pasak vyskupo Kęstučio, renginiai vykę vietose aplink pagrindinę miesto aikštę – Rotušę, – kvietimas žmonėms išeiti iš namų, kaip būdavo senais laikais, ateiti į šią aikštę bendrystei. Kavinių ir kitos erdvės – šiuolaikiniams žmonėms įprastos susitikimų vietos, draugiškas būdas susitikti, puoselėti mieste džiaugsmo ir vilties kultūrą. „Kunigai pasirengę atvirai priimti iššūkius ir priekaištus. Pati Bažnyčia turi suteikti erdvę tam priekaištui išsakyti ir į jį atsakyti“, – sakė vysk. K. Kėvalas, vildamasis, jog be siūlomų pokalbių temų, žmonės išsakys ir savų, gilių, „karštų“ klausimų, kuriuos reikia „išvėdinti“. Į žurnalistų klausimą, kaip šį evangelizacijos iššūkį priima kunigai, vysk. K. Kėvalas sakė, jog jie, viena vertus, jaudinasi, kaip pasiseks, ar bus priimti, bet sykiu ir nori pabandyti evangelizaciją neformaliose aplinkose.

Organizatoriai pastebėjo, kad žmonės diskusijas su dvasininkais priėmė draugiškai. Kai kuriems jų tai kėlė nuostabą – kaip gali būti, kad kunigai šneka ne ten, kur jiems „priklauso“? Kita vertus, toks smalsumas ir susidomėjimas buvo naudingas – tai padėjo atrasti kitokią Bažnyčią ar ją naujai pažinti. Žmonių noras dalytis mintimis ir atvirai bei drąsiai kalbėti tikėjimo klausimais kunigams buvo kiek netikėtas.

Diskusijose dalyvavo ir kitų vietų dvasininkai. Iš Kėdainių rajono Truskavos miestelio atvykęs kun. Mindaugas Kučinskas džiaugėsi galimybe su žmonėmis nagrinėti visuomenės aktualijas Bažnyčios kontekste. „Tokie kunigų susitikimai su žmonėmis ir diskusijos pas mus dar nevyksta – apie tikėjimą taip kalbėjau ir bendravau atviroje aplinkoje pirmą kartą, – prisipažino Truskavos klebonas. – Man tai patiko, todėl šią idėją bandysiu parsivežti ir įgyvendinti savo parapijoje, nes pamačiau, kaip žmonėms patiko ir kaip aktyviai jie diskutavo – ne tik klausėsi. Manau, kad aptarnaudamas kelias parapijas ir atvažiuodamas susitikti su žmonėmis ne tik bažnyčioje, galėsiu lengviau juos pakviesti susitikti, ypač vengiančius dalyvauti pamaldose ar kitose tikėjimo šventėse“, – aiškino kun. M. Kučinskas. Jis „Sadutės“ karuselėje vestoje katechezėje nagrinėjo „Meilės ir priklausomybės“ temą. „Bet kokia priklausomybė varžo mūsų laisvę“, – sakė kunigas. Mes visi esame priklausomi nuo kažko, o tai mus sukausto bei apriboja mūsų troškimų laisvę. Priklausomybė trukdo tikrai mylėti. Priklausomybę nuo kito žmogaus kunigas, remdamasis psichoterapeutu vadina parazitavimu. Pasak Truskavos klebono, kai jums reikia žmogaus, kad išgyventumėte, jūs parazituojate kito žmogaus sąskaita. Tai – ne meilė.

Vyskupas Kęstutis Kėvalas ir kunigai Kęstutis Dvareckas, Aldonas Gudaitis SJ, Artūras Kazlauskas, Mindaugas Kučinskas, Mindaugas Martinaitis, Erastas Murauskas, Arūnas Simonavičius, Linas Šipavičius, Arnoldas Valkauskas, Gintaras Vitkus SJ  kalbėjo šiose Senamiesčio kavinėse: viešbučio „Daugirdas“ vestibiulyje, „Sadutė“, „Sadutės“ karuselėje, „Skliautas“, „Senamiesčio vyninė“, „Bernelių užeiga“, Teatro klube.

„Kunigai kavinėse“ programa susilaukė daugiau dėmesio, negu organizatoriai numanė, žmonės netilpo patalpose. Vakaro koncerte senosios prieplaukos „Daugirdo“ amfiteatre, kuriame vėl koncertavo svečiai iš Slovakijos „Rieka Zivota“, diksilendas iš Kauno „Sweetband“ ir grupė „Quorum“ žiūrovų taip pat buvo daug.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija