2013 m. liepos 5 d.    
Nr. 27
(2051)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Eucharistinis kongresas Šilalės dekanate

Pranciškus Žukauskas

Kaltinėnuose šventinamas
paminklas nužudytiems
partizanams atminti

Birželio 16–23 dienomis IV Telšių vyskupijos jubiliejinis Eucharistinis kongresas vyko Šilalės dekanate. Šio dekanato parapijų bažnyčiose vyko nenutrūkstančioji Švč. Sakramento adoracija, keliavo nešiojamasis altorėlis su Dievo Motinos atvaizdais. Kongresas prasidėjo Laukuvos Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčioje, iš čia altorėlis keliavo į Upynos Švč. M. Marijos Vardo, Girdiškės Švč. M. Marijos Snieginės ir Varsėdžių Šv. Roko bažnyčias. Nenutrūkstančioji Švč. Sakramento adoracija ir altorėlio sutikimas vyko ir Pajūrio Švč. Trejybės bei Tenenių Šv. Barboros bažnyčiose. Maldai, Švč. Sakramento adoracijai tikintieji rinkosi į Kvėdarnos Švč. M. Marijos Nekaltojo Prasidėjimo, Pajūralio Šv. Joakimo bažnyčias. Birželio 21-osios vakarą į Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią vakaro šv. Mišioms ir naktinei Švč. Sakramento adoracijai gausiai rinkosi Šilalės tikintieji. Pirmiausia buvo garbingai sutiktas altorėlis su Trakų Dievo Motinos paveikslu, atkeliavęs iš Kvėdarnos (klebonas kun. Juozas Rudys). Prie paveikslo buvo padėta gėlių, uždegtos žvakės, pasimelsta. Po to vyko vakaro šv. Mišios, kurias aukojo penki kunigai: klebonas dekanas kan. dr. Algis Genutis, vikarai Mindaugas Alekna ir Justinas Palubinskas, Pajūralio klebonas Kazys Žąsytis ir Alvydas Vaitkevičius iš Kaltinėnų. Po vakaro šv. Mišių prasidėjo naktinė Švč. Sakramento adoracija. Jos metu atitinkamus skaitinius skaitė ir komentavo klebonas dekanas kan. A. Genutis, vikarai J. Palubinskas ir M. Alekna. Kadangi buvo adoruojama pagal iš anksto sudarytą adoravimo grafiką, adoruojančių buvo visą naktį.


Mintys iš Gelgaudiškio

Kun. Alfredas Nėnius (centre) su tėvais
rezurekcionistais (CR), susirinkusiais
į Gelgaudiškį po vieną atstovą iš
įvairių pasaulio šalių. Jų įkūrėjas
kun. Jeronimas Kaisievičius
(1812–1842–1873) kažkada buvo
pakrikštytas Gelgaudiškyje. O 2012
metais nuo to buvo praėję 200 metų.
Ta proga jie atvyko į Gelgaudiškį
pasimelsti Jeronimo Kaisievičiaus
gimtinėje ir liepos 9 dieną aukojo
šv. Mišias. Paminėjimą organizavo
jų vyresnysis Lenkijoje t. Wieslaw
Spiewak CR
Edgaro Pilypaičio nuotrauka

Gelgaudiškio parapija neseniai minėjo Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčios pastatymo 145 metų sukaktį ir kun. Alfredo Nėniaus klebonavimo dešimtmetį. Kitas sekmadienis kunigui bus paskutinis Gelgaudiškyje, nes jis iškeliamas kitur. Vis dėlto norisi papasakoti apie šį parapijiečių pamiltą kunigą ir bažnyčią, kurioje jis dirbo.

Pradžia siekia XVI amžių

Istoriniai šaltiniai šykšti dokumentinės medžiagos apie Gelgaudiškio parapijos įkūrimą, tačiau žinoma, kad 1578 metais Gelgaudiškyje pirmąją medinę bažnyčią pastatė Povilas Sapiega. Ši data į istorinius šaltinius pateko dėl donacijos bažnyčiai, kurią ir padarė pats P. Sapiega, nors iš 1703 metų vizitacijos akto galima spręsti, kad bažnyčia pastatyta anksčiau. Ji buvo Zapyškio parapijos filija, pagal to meto suskirstymą ji turėjo priklausyti Žemaičių (arba Varnių) vyskupijai, Veliuonos dekanatui.


Eucharistinis kongresas Žemaičių Kalvarijos dekanate

Birželio 23 – liepos 1 dienomis ketvirtasis Telšių vyskupijos Eucharistinis kongresas vyko Žemaičių Kalvarijos dekanate. Per visą Telšių vyskupiją nuo balandžio keliavęs Eucharistinis kongresas tęsėsi Rietavo Šv. arkangelo Mykolo, Tverų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo, Stalgėnų Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus, Alsėdžių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo, Platelių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus, Šateikių Šv. evangelisto Morkaus bažnyčiose. Per parapijas keliavo nešiojamasis altorėlis su Trakų Dievo Motinos atvaizdau, vyko pamaldos, buvo aukojamos šv. Mišios, sakomi pamokslai, vyko katechezės, skirtos Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejui paminėti, tikintieji dienomis ir naktimis meldėsi prie išstatyto Švč. Sakramento, nes vyko nenutrūkstančioji Švč. Sakramento adoracija, parapijos dalyvavo Eucharistinėse procesijose miestelių gatvėmis.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija