2013 m. liepos 5 d.    
Nr. 27
(2051)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Eucharistinis kongresas Šilalės dekanate

Pranciškus Žukauskas

Eucharistinio kongreso šv. Mišios Šilalės
Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje

Šilalės rajono savivaldybės
vadovai vardadienio proga
sveikina vyskupą Joną Borutą SJ

Adorantės ir ministrantai
su kunigais po kongreso

Eucharistinio kongreso šv. Mišios
Kaltinėnų bažnyčioje

Kaltinėnuose šventinamas
paminklas nužudytiems
partizanams atminti

Šventę papuošė Pajūrio
Stanislovo Biržiškio gimnazijos
jaunieji šauliai

Eucharistinė procesija
Šilalės miesto gatvėmis

Iškilminga eisena Kaltinėnų
miestelio gatvėmis

Birželio 16–23 dienomis IV Telšių vyskupijos jubiliejinis Eucharistinis kongresas vyko Šilalės dekanate. Šio dekanato parapijų bažnyčiose vyko nenutrūkstančioji Švč. Sakramento adoracija, keliavo nešiojamasis altorėlis su Dievo Motinos atvaizdais. Kongresas prasidėjo Laukuvos Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčioje, iš čia altorėlis keliavo į Upynos Švč. M. Marijos Vardo, Girdiškės Švč. M. Marijos Snieginės ir Varsėdžių Šv. Roko bažnyčias. Nenutrūkstančioji Švč. Sakramento adoracija ir altorėlio sutikimas vyko ir Pajūrio Švč. Trejybės bei Tenenių Šv. Barboros bažnyčiose. Maldai, Švč. Sakramento adoracijai tikintieji rinkosi į Kvėdarnos Švč. M. Marijos Nekaltojo Prasidėjimo, Pajūralio Šv. Joakimo bažnyčias. Birželio 21-osios vakarą į Šilalės Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčią vakaro šv. Mišioms ir naktinei Švč. Sakramento adoracijai gausiai rinkosi Šilalės tikintieji. Pirmiausia buvo garbingai sutiktas altorėlis su Trakų Dievo Motinos paveikslu, atkeliavęs iš Kvėdarnos (klebonas kun. Juozas Rudys). Prie paveikslo buvo padėta gėlių, uždegtos žvakės, pasimelsta. Po to vyko vakaro šv. Mišios, kurias aukojo penki kunigai: klebonas dekanas kan. dr. Algis Genutis, vikarai Mindaugas Alekna ir Justinas Palubinskas, Pajūralio klebonas Kazys Žąsytis ir Alvydas Vaitkevičius iš Kaltinėnų. Po vakaro šv. Mišių prasidėjo naktinė Švč. Sakramento adoracija. Jos metu atitinkamus skaitinius skaitė ir komentavo klebonas dekanas kan. A. Genutis, vikarai J. Palubinskas ir M. Alekna. Kadangi buvo adoruojama pagal iš anksto sudarytą adoravimo grafiką, adoruojančių buvo visą naktį.

Birželio 22-osios rytą prasidėjo Eucharistinis kongresas Šilalėje. Jam vadovavo ir šv. Mišias aukojo vyskupas Jonas Boruta SJ, koncelebravo kurijos sekretorius kun. Modestas Ramanauskas, kaimyninių parapijų klebonai, mons. Alfonsas Svarinskas. Vyskupas J. Boruta SJ išsamiai apžvelgė visą Žemaičių krikšto istoriją. Šv. Mišiose giedojo Šilalės bažnyčios choras, vadovaujamas maestro Antano Kazlausko, talkinant Šilalės kultūros centro pučiamųjų instrumentų grupei, vadovaujamai Zigmo Levickio. Įspūdingai atrodė gausi tikinčiųjų eucharistinė procesija. Visame mieste liejosi gražiai atliekamos bažnyčios choro giesmės, pritariant orkestrui.

Po šv. Mišių vyskupas J. Boruta SJ Šilalės bažnyčios šventoriuje pašventino menišką koplytstulpį, skirtą Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejui įprasminti. Šv. Jono Krikštytojo dienos išvakarėse gėlių puokštėmis vyskupas, visi kiti Jonai, Janinos, Jonės buvo pasveikinti vardadienio proga. 50-ojo gimtadienio proga buvo pasveikintas ir dažnas parapijos talkininkas iš Kaltinėnų – kun. Alvydas Vaitkevičius.

Vakarop altorėlis su Trakų Dievo Motinos paveikslu iškeliavo į Kaltinėnų parapiją. Čia ta proga surengta įspūdinga šventė.

Kaltinėnų parapijos tikintieji didžiuojasi, kad čia buvo pastatyta viena pirmųjų bažnyčių Žemaitijoje. Tuometinis Lietuvos valdovas Vytautas tai padaryti įsakęs 1416 metais, mat nuo 1421 metų iki XIX amžiaus vidurio Kaltinėnai priklausė Žemaičių vyskupui, o 1511 metais jau tituluojami kaip Kaltinėnų dvaras. Vėliau, 1524 metais, šis dvaras tampa miesteliu. XVII amžiaus viduryje ir XVIII amžiaus pradžioje Kaltinėnai labai nukentėjo nuo karų. Nepaisant viso to, 1702 metais šiam miesteliui suteikiama prekymečių privilegija. Nuo 1777 metų pradėjo veikti parapinė, vėliau pradžios mokykla, septynmetė ir vidurinė mokyklos. Nuo 2009 metų Kaltinėnų vidurinė mokykla tampa Aleksandro Stulginskio gimnazija. Po 1986 metais kilusio gaisro 1993-aisiais pastatyta originali ir šiuolaikiška Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia (archit. R. Andriuškevičius ir kt.). Labai originalus šios bažnyčios altorius – kylantys į dangų laiptai, o ant jų – keturių metrų aukščio Alfonso Vauros iš balto marmuro ir bronzos nulieta Prisikėlusio Kristaus skulptūra – ir visa tai gražiai nušviečiantys vitražai virš pagrindinio altoriaus. Po bažnyčia yra įrengta 500 vietų religinių-kultūrinių renginių salė, kurią puošia Vytauto Švarlio vitražai.

Itin daug po gaisro atstatytos bažnyčios labui yra nusipelnęs buvęs klebonas kun. Petras Linkevičius. Jo rūpesčiu ir pastangomis ne tik buvo pastatyta moderni dabartinė Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia, bet ir 1990 metais – baltas Tautos prisikėlimo kryžius, kuris yra vienas iš aukščiausių Lietuvoje. Jo aukštis – 20 metrų (autorius – kaunietis menininkas Juozas Rupšys). Jis simbolizuoja paskutinę Kryžiaus kelio stotį iš unikalių stacijų, kurios yra iškaltos įvairių Lietuvos menininkų iš akmens. Kaltinėniškiai ir šiandien yra dėkingi buvusiam klebonui kun. P. Linkevičiui už jo įdėtą triūsą, papuošiant Kaltinėnus ne tik didinga šiuolaikiška bažnyčia, bet ir kitais religiniais akcentais, kurie ne tik puošia miestelį, bet stiprina čia gyvenančių žmonių religingumą.

Šiandien didinga Kaltinėnų Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia rūpinasi klebonas kun. Narsutis Petrikas. Jam belieka didžiuotis klebonavimu Kaltinėnuose, nes juk kadaise čia buvo vaikščiota Lietuvos valdovo Vytauto, kuris turėjo viziją, būtent čia, Kaltinėnuose, pastatyti pirmąją bažnyčią Žemaitijoje. Ir ji buvo pastatyta. Klebono kun. N. Petrikio sumanumo bei jo energingumo dėka pamaldžiai, įspūdingai ir pakiliai praėjo Šilalės dekanato Eucharistinio kongreso paskutinė diena, skirta dar ir Šv. Jono Krikštytojo, parapijos globėjo, iškilmei paminėti. Jau birželio 22 dieną nuo 12 valandos Kaltinėnų kultūros namuose prasidėjo jaunimo kongresas su dviejų dalių paskaitomis Žemaičių krikšto tematika. Vakarop buvo sutiktas altorėlis su Trakų Dievo Motinos paveikslu. Jaunieji kongreso dalyviai išdabino bažnyčios altoriaus laiptus žibintuose degančiomis žvakutėmis, kurios simbolizavo jaunimo meilę Kristui. 19 val. vakaro buvo aukojamos šv. Mišios, o nuo 20 val. vakaro iki 9 val. ryto vyko Eucharistinė adoracija, kurioje kartu su suaugusiais dalyvavo ir parapijos jaunimas.

Birželio 23-iąją Votyvos šv. Mišiomis prasidėjo Šv. Jono Krikštytojo atlaidai ir Eucharistinis kongresas. Šioje iškilmėje dalyvavo Telšių vyskupas J. Boruta SJ, Šilalės dekanato kunigai, įvairių religinių organizacijų atstovai, rajono, mokyklų, įstaigų vadovai, politiniai kaliniai, tremtiniai bei svečių delegacijos iš aplinkinių rajonų dekanatų. Eucharistinį kongresą ir šios bažnyčios titulinius atlaidus papuošė Šilalės rajono Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos jaunieji šauliai.

Pirmasis tos dienos iškilmių akcentas buvo Didžiojoje gatvėje, prie bažnyčios, esančio paminklo partizanams pašventinimas. Dalyvavo ir svečias – mons. Alfonsas Svarinskas. Vysk. J. Borutai SJ pašventinus paminklą, buvo pasimelsta, sugiedotas Lietuvos himnas. Bažnyčioje aukojant šv. Mišias giedojo Kauno valstybinis choras, vadovaujamas prof. Petro Bingelio. Vysk. J. Boruta SJ išsamiai apžvelgė visą Žemaičių krikšto 600 metų istoriją. Po šv. Mišių vyko iškilminga eucharistinė procesija Kaltinėnų gatvėmis.

Pasibaigus šv. Mišioms, buvo pagerbtas vitražistas Vytautas Švarlys už sukurtus vitražus, puošiančius Kaltinėnų bažnyčią. Gėlių puokštėmis vardadienio proga buvo pagerbti vyskupas J. Boruta SJ, Jonai, Janinos ir Jonės ir kunigai, švenčiantys savo gyvenimo sukaktis.

Eucharistinis kongresas baigėsi Kauno valstybinio choro koncertu. Po jo už tokią pamaldžią, jaudinančią ir įspūdingą šventę padėkota choristams, Kaltinėnų klebonui kun. N. Petrikui. Paskui altorėlis su Trakų Dievo Motinos paveikslu iškeliavo į Rietavą.

Šilalė-Kaltinėnai
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija