2013 m. rugpjūčio 17 d.    
Nr. 30
(2054)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Šventė „Grikucio“ sodyboje

Rūta Averkienė

Kun. Bronius Krakevičius pasakoja
apie savo pomėgį fotografuoti.
Kairėje – „Grikucio“ sodybos
šeimininkė Laima Mačionienė

Dainuoja Valkininkų moterų
ansamblis „Santaka“

Kun. B. Krakevičiaus
fotografijose – Dzūkijos gamta

Inkilų kėlėjai

Pamerkiai. Gražiai dzūkiškas tradicijas puoselėjančių ir visiems norintiems jas perteikiančių Laimos ir Kosto Mačionių etnografinėje sodyboje „Grikucis“, įsikūrusioje šalia Merkio prigludusiame Pamerkių kaime, vyksta daugybė originalių renginių. Šį kartą sodybos šeimininkai kartu su Varėnos kultūros centro Valkininkų filialu sukvietė į smagią pavasario šventę „Džiaukimės kartu“.

Vakaronė buvo tarsi pavasario budinimo, gandrų sutikimo šventė. Kaip sakė sodybos šeimininkė Laima Mačionienė, jie su vyru nori išsaugoti tradiciją rengti gandrų išlydėtuvių ir sutiktuvių šventes.

Sodyboje atidaryta Valkininkų Švc. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčios klebono kun. Broniaus Krakevičiaus fotografijų paroda „Džiaukimės kartu“. Šio kunigo fotografijos sodybos sienas papuošė jau trečią kartą. Kaip sakė pats jų autorius, su fotoaparatu draugauja nuo vaikystės, labai mėgsta fotografuoti gamtą. Kunigas prisipažino, kad ne visus paukščius ir augalėlius pažįsta. „Fotografuoju, kas man yra gražu, o gamtoje gražu viskas, ypač pavasarį. Nesvarbu, kad už lango dar kalnai sniego, tačiau fotografijose – jau pavasaris, tad ir džiaukimės juo“, – kvietė dvasininkas. Kokie paukščiai ar augalėliai įamžinti daugiau kaip 40 nuotraukų, spėliojo ir vakaronės svečiai. O tai, kas „sustabdyta“ fotografijose, toli gražu ne kiekvienas apsilankęs miške pamatys. Jose – tetervinas, baltasis garnys, jerubė, slanka, šilagėlės. Smalsuoliams į klausimus apie retus Lietuvos paukščius ir augalus atsakinėjo šventėje parodos autoriaus kvietimu dalyvavęs laukinės gamtos fotografas Jonas Bilinskas. Jis, kaip ir kun. B. Krakevičius, yra Druskininkų fotografų klubo narys.

Sodybos šeimininkai pasidžiaugė, kad sodybos svečiai ir edukacinių programų dalyviai turės puikią galimybę kun. B. Krakevičiaus fotografijų dėka susipažinti su Dzūkijos gamta.

Valkininkų miškų urėdas Arvydas Strazdas papasakojo, kaip reikia gaminti inkilus ir kaip 3–5 metrų aukštyje taisyklingai juos iškelti, kad jų negalima prie medžio tvirtinti su vinimis. Tam reikalui prie inkilo turi būti pritvirtintas kablys, o kabinti reikia su ilga kartimi ant šakos pietrytinėje, rytinėje ar pietvakarinėje pusėje. Miškininkas atskleidė daug įdomių faktų, kokiems paukščiams inkilai skirti ir kiek gyvių sulesa perintys paukščiai.

Renginio sumanytojus ir dalyvius su gražia švente pasveikino Varėnos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša. Savo eiles apie pavasarį deklamavo poetė Eugenija Strazdienė.

Renginio metu šalia sodybos esančiame miškelyje šeimininkas Kostas su svečiais iškėlė Valkininkų miškų urėdijos dovanotus inkilus.

Vaišingoji sodybos šeimininkė Laima, turinti tautinio paveldo produkto sertifikatą grikiams, grikiniams miltams bei grikių produktams – babkoms ir blynams, – svečius vaišino grikių blynais ir kitais dzūkiškais patiekalais.

Šioje etnografinėje sodyboje rengiamos autentiškos programėlės apie grikio kelią nuo lauko iki stalo, jų dalyviai supažindinami su senovinėmis grikių apdirbimo technologijomis, mokomi senoviniu būdu gaminti grikinius patiekalus. L. Mačionienė turi tautinio paveldo produkto sertifikatą ir puoselėja vieną iš seniausių tradicinių amatų – veltinių vėlimą iš avies vilnos. Kam įdomus visas veltinio vėlimo procesas, čia suteikiama galimybė išmokti. Pati Laima velia ne tik puošnius veltinius, bet ir įvairiaspalves kepures, šlepetes, kitus gaminius.

Vakaro metu netrūko smagių šokių, žaidimų, mįslių, patarlių, dzūkiškų dainų, kurias dainavo Varėnos kultūros centro jaunimo folkloro ansamblis „Žeiria“ ir Valkininkų moterų ansamblis „Santaka“.

Po smagios vakaronės jau sutemus svečiai vaišingų šeimininkų išlydėti ne tuščiomis – jiems svetingoji sodybos šeimininkė įteikė po maišelį grikių miltų ir receptą grikių pyragui išsikepti, kvietė į „Grikucį“ atvažiuoti kada tik panorėjus.

Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija