2013 m. rugpjūčio 17 d.    
Nr. 30
(2054)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Panevėžio vyskupo šventinimas

Kardinolas Audrys Juozas Bačkis
uždėjo rankas virš naujojo
vyskupo Liongino Virbalo galvos
Broniaus VERTELKOS nuotrauka

Naujasis Panevėžio vyskupas
Lionginas Virbalas SJ ir vyskupas
emeritas Jonas Kauneckas
su grupe vyskupijos kunigų
Stanislovo VADAPOLO nuotrauka

Į naujojo Panevėžio vyskupo
konsekraciją eina iš įvairių
Lietuvos vietų atvykę kunigai

Šeštadienį, rugpjūčio 10 dieną, Panevėžio Katedroje buvo įšventintas naujas vyskupas Lionginas Virbalas, jėzuitas, pastaruoju metu buvęs Popiežiškosios Rusų kolegijos Romoje rektoriumi. Popiežius Pranciškus birželio 6 dieną priėmė Panevėžio vyskupo Jono Kaunecko atsistatydinimą iš šios vyskupijos ordinaro pareigų.

Konsekracijos iškilmių pradžioje pagrindiniam vyskupo šventimų teikėjui Vilniaus arkivyskupui emeritui kardinolui Audriui Juozui Bačkiui ir visiems esantiems Panevėžio Katedroje buvo perskaitytas popiežiaus Pranciškaus raštas, kuriuo t. L. Virbalas paskirtas vyskupu, primenant jo pareigas ir užduotis.

Kardinolas A. J. Bačkis pasakė homiliją, kurioje pabrėžė, kad vyskupas yra ne sau, o Dievo Tautai, Bažnyčiai; kalbėjo apie tai, kad vyskupas turi būti maldos ir tikėjimo vyras, tėvas savo kunigams ir visai vyskupijos bendruomenei. Po homilijos kardinolas, kaip numato vyskupo įšventinimo apeigos, klausinėjo t. Virbalo ar šis sutinka ir nori prisiimti įvairius įsipareigojimus, kurie tenka vyskupijos pagrindiniam ganytojui.

Galiausiai kardinolas A. J. Bačkis, Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, visi kiti Katedroje buvę Lietuvos vyskupai, apaštalinis nuncijus Luigi Bonazzi ir vyskupai svečiai iš Latvijos, uždėjo rankas virš naujojo vyskupo galvos. Rankas uždėjo ir du naujojo Panevėžio vyskupo pirmtakai – vyskupas Jonas Kauneckas ir vyskupas Juozas Preikšas. Rankų uždėjimas yra vyskupo šventimų šerdis, regimas apaštalinės tarnystės perdavimo ženklas, lydint Šventajai Dvasiai. Vėliau naujam vyskupui įteikti kiti simboliai ir ženklai: Evangelijų knyga, vyskupo mitra, žiedas ir lazda. Jis pateptas šventąja chrizma.

Tapęs Vyskupų kolegijos nariu, vyskupas L. Virbalas įžengė į savo sostą Panevėžio Katedroje, o po to jį brolišku apkabinimu sveikino kiti vyskupai.

52 metų L. Virbalas yra penktasis Panevėžio vyskupas ordinaras, skaičiuojant nuo Kazimiero Paltaroko (1926–1957), ir penktasis paskirtasis Lietuvos vyskupas nuo 2010 metų. Su įšventintuoju vyskupu Lietuvoje šiuo metu yra penkiolika katalikų vyskupų.

Pagal VR

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija