2013 m. rugpjūčio 30 d.    
Nr. 32
(2056)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


1863 metų sukilimo metai

Paminklas prie sukilėlio kapo

Mamavio kaimo (Paluknio seniūnija, Trakų r.) pievoje, šalia 1863 metų sukilimo dalyvio kapo, vyko iškilmingas sukilimo 150-ųjų metinių minėjimas. Buvo atidengtas paminklinis akmuo, kuriame įamžinta atmintis apie sukilimo didvyrius. Lėšas paminklui pagaminti aukojo Paluknio ir Mamavio gyventojai.

Rūdiškių ir Paluknio parapijų klebonas kun. Tadas Švedavičius aukojo šv. Mišias už žuvusius sukilėlius bei vietos gyventojus, kurie rizikuodami savo gyvybe visokeriopai rėmė drąsuolius, stojusius į nelygią kovą su caro armija. 1863 m. birželio 2 d. Mamavio kaimo pakraštyje buvo palaidotas jaunas sukilėlis Jan Jablonski. Jis buvo sunkiai sužeistas mūšyje su carinės Rusijos kariuomene ir, nepaisant Mamavio gyventojų priežiūros, mirė ir buvo palaidotas pievoje. Dar viena (masinė), sukilėlių kapavietė yra kaimo pakraštyje, prie miško. Įvairių šaltinių duomenimis, joje palaidota 15 arba 40 sukilėlių.

Paluknio seniūnės Marijos Golubovskos pastangomis 2008 metais abi šios kapavietės buvo įtrauktos į Kultūros paveldo registrą. Informaciją apie 1863 metų įvykius Mamavio apylinkėse surinko ir užrašė šiame kaime gimusi ir užaugusi žurnalistė Irena Mikulevič.

Humanitarinių mokslų daktaras, istorikas, žurnalistas ir poetas Juzefas Šostakovskis skaitė kruopščiai surinktus prisiminimus apie 1863 metų sukilimą, mūšius Trakų gubernijos teritorijoje. Kauno pavieto laisvieji šauliai pademonstravo tuometinių didvyrių aprangą, ginklus, papasakojo apie vėliavos spalvų ir simbolių reikšmę. Prieš 150 metų į kovą su caro priespauda sukilo lietuviai, lenkai ir baltarusiai (gudai), kilmingieji ir valstiečiai. Tai buvo fenomenalus patriotinių jausmų ir veiksmų protrūkis, kuris, deja, baigėsi pralaimėjimu.

Ansamblis „Poluknianie“ atliko kelias sukilimo laikotarpio dainas. Matyt, praeities melodijos ir bendros susirinkusiųjų maldos pažadino žuvusių sukilėlių dvasias ir jos džiaugsmingai šėlo, sukeldamos stiprius ir gaivius vėjo gūsius.

Jolanta Rainska

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija