2013 m. rugpjūčio 30 d.    
Nr. 32
(2056)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Miesto gimtadienis ir Žolinė 

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Šilalės Garbės piliečiai:
Jonas Biržiškis, Albinas Kentra
ir Pranas Šerpytis

Šilalė, prigludusi prie pušyno ir Lokystos upelio, istoriniuose šaltiniuose minima nuo XVI amžiaus pradžios (nuo 1533 metų). Mat tuomet buvo pastatyta pirmoji Šilalės bažnyčia. Beje, archeologiniai tyrinėjimai rodo, jog Šilalė galėjo pradėti kurtis kur kas anksčiau, netgi XIV amžiuje. Kadaise ji buvo vadinama Šilo Daržu, Gardu, Šilalaukiu, Garduva ir netgi Szylovka. Šiuo metu Šilalėje gyvena apie 6000 tūkst., o visoje savivaldybėje – 30 tūkst. gyventojų. Miesto puošmenos: prieš porą metų šimtmetį atšventusi mūrinė, gotikinio stiliaus, dvibokštė Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčia, kurios pagrindinio bokšto aukštis – 60 metų; praėjusią vasarą Šilalės miesto tvenkinyje įrengtas fontanas, iš kurio vanduo trykšta į 15 metrų aukštį, o naktį sušvyti visomis vaivorykštės spalvomis.


Naminės duonos kepėjų šventė

Bronius VERTELKA

Skulptorius Eduardas
Titas prie savo kūrinio

Priešpaskutinį liepos šeštadienį Radviliškių kaimo ūkininkų, verslininkų Audronės ir Albino Kisielių sodyboje vyko tryliktoji Panevėžio rajono naminės duonos kepėjų šventė „Visur duona su pluta“. Čia juos priėmė jau trečią kartą. Gražiai tvarkomos sodybos šeimininkai – žinomi tradicinės naminės duonos kepėjai Lietuvoje.

Šventė, kurios sumanytoja ir puoselėtoja – Nevėžio bendruomenės namų vadovė Stasė Eigirdienė, pateikė smagių akimirkų. Čia buvo galima pasimokyti, kaip kulti spragilais ar malti girnomis, išgirsti pasakojimų apie naminės duonos kepimo papročius, stebėti, kaip duona pašaunama į krosnį. Kam knietėjo pabendrauti su žavia būrėja, prisėdo prie tautiniais rūbais vilkinčios čiauškutės. O jeigu rūpėjo sveikata, suko pas Trakiškio žolininkes. Čia ir receptą, kaip sveikai gyventi, sužinojo, ir naudingų patarimų išgirdo. Kaip gimsta dirbiniai iš medžio, demonstravo 82 metų panevėžietis Alfonsas Charlapavičius ir už jį keliais dešimtmečiais jaunesnis rokiškėnas Vidmantas Zakarka. UAB „Radviliškių duona“ gaminiais prekiavusios moterys irgi nestokojo pirkėjų. Prieš tai siūlė įvertinti skonį  – tam buvo atskiras stalas su kepiniais.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija