2013 m. rugsėjo 27 d.    
Nr. 35
(2059)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Ekspedicija po lietuvių kalinimo ir tremties vietas Permės srityje

Ekspedicijos dalyviai Galiašoro kapinėse

Ust Onolvos kapinėse

Gintauto Aleknos nuotraukos

Vasaros pabaigoje iš dar vienos ekspedicijos Rusijoje grįžo bendrijos „Lemtis“ nariai. Kartu su Mažeikių rajono Židikų M. Pečkauskaitės vidurinės mokyklos auklėtiniais ir mokytojais jie keliavo į Permės sritį (buv. Molotovo). Dešimties asmenų grupė per dvi savaites trukusią ekspediciją lankė tremties ir kalinimo vietas, tvarkė išlikusias kapines, domėjosi istorine praeitimi.

Ekspedicijos metu didžiausios apimties darbai buvo atlikti Galiašoro kapinėse – jose palaidota daugiausiai lietuvių visoje Permės srityje. Kapinės buvo aptvertos nauja 150 metrų ilgio tvora, pastatyti trys nauji kryžiai. Galiašoro kaimas jau neegzistuoja – jis išnyko dar septinto dešimtmečio pabaigoje. Prieš daugiau nei pusę amžiaus Čia buvo didelė lietuvių bendruomenė. 1945 metais čia buvo atitremtos net 49 šeimos (195 asmenys).

Kitas ekspedicijos dalyvių tikslas buvo Tukačiovo kaimo kapinės, kuriose buvo atstatytas metalinis, virtusio medžio nulenktas, kryžius. Buvo perdažytos kelios metalinės tvorelės ir dailininko ir fotomenininko Rimanto Dichavičiaus, 1969 metais pastatytas, paminklas tremtyje mirusiems jo tėvams. Sunkus gyvenimas tremtyje garsaus menininko atmintyje visiems laikams paliko ryškų pėdsaką. Šiandien jis žinomas ir vertinamas menininkas. Jo darbuose atsispindi praeinamumo, trapumo, laikinumo motyvas, kuris neabejotinai susiformavo tremtyje.

Trečios kapinaitės, kurioje lietuviai lankėsi – Ust Onolvos kapinės. Jose pastatytas naujas bendras kryžius daugiau kaip dvidešimčiai čia palaidotų lietuvių tremtinių, perdažytos metalinės tvorelės bei senieji išlikę kryžiai.

Ekspedicijos pabaigoje jos dalyviai aplankė iki 1988 metų veikusį lagerį „Permė-36“, kuriame buvo kalinami politiniai kaliniai. Tai – vienintelis išlikęs lageris visoje GULAG‘o sistemoje, dabar jau paverstas politinių represijų memorialiniu muziejumi, pristatančiu visus prievartinės politikos vykdymo periodus ir itin platų laikotarpį nuo pirmųjų represijų iki visos sistemos žlugimo. Šiame lageryje buvo kalinami Lietuvos disidentai: Balys Gajauskas, Viktoras Petkus, Petras Plumpa, mons. Alfonsas Svarinskas ir kiti.

Po daugiau nei mėnesio, praleisto Sibiro taigoje, su ekspedicijos dalyviais grįžo ir jų vadovas Gintautas Alekna. Po trumpos viešnagės Lietuvoje jis vėl daugiau kaip mėnesiui išvyko į tiriamąją ekspediciją Krasnojarsko krašte bei Irkutsko srityje.

Jeigu turite klausimų, patarimų ateities ekspedicijoms, ar norėtumėte išgirsti ekspedicijos dalyvių įspūdžius ir patirtį Sibire, dėl pristatymų prašome susisiekti telefonu 8 626 74148.

Bendrija „Lemtis“ ir Židikų M. Pečkauskaitės vidurinė mokykla dėkoja ekspedicijos partneriui ir rėmėjui – Kultūros ministerijai.

Bendrija „Lemtis“
Daugiau informacijos galite rasti www.lemtissibiras.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija