2013 m. spalio 4 d.    
Nr. 36
(2060)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Skuodo bažnyčioje – nauji vargonai

Kėlimo darbams vadovavo lenkiškai
mokantis Skuodo bažnyčios vikaras
kun. Mindaugas Šlaustas

Vargonų meistrai Jaroslaw Pierchala,
Jacek Kuchik ir vargonininkas Bronislovas
Anužis (centre) šalia naujųjų vargonų.

Rugsėjo 18-ąją į Skuodo Švč. Trejybės bažnyčią parvežti nauji vargonai iš Lenkijos, Rybnik miesto. Senieji jau susidėvėję, tad jų remontuoti paprasčiausiai nėra galimybių. Dabar šventovėje skambės „švari“ vargonų muzika. Lėšų vargonams įsigyti skyrė rajono savivaldybė, buvo renkamos aukos iš tikinčiųjų.

Kadangi į bažnyčios antrą aukštą veda siauri koridoriai, vargonus teko kelti keltuvu. Sėkmingai užkėlus, pasigirdo darbininkų plojimai.

Kaip teigė Skuodo Švč. Trejybės bažnyčios vargonininkas Bronislovas Anužis, seniesiems vargonams – apie penkiasdešimt metų. Tuometinis Skuodo dekanas kun. Petras Puzaras iš Liepojos (Latvija) nupirko vargonus, kurie ir buvo pastatyti Švč. Trejybės bažnyčioje. „Tūtas (balsus) klebonas su savo „Moskvičiumi“ vežiojo iš Liepojos ilgą laiką. Jos buvo įvairios: metalinės, medinės, balsus suderiname, bet, norint tiksliai groti – reikia nuolatinio derinimo“, – teigė B. Anužis. Anot jo, nėra detalių, kad juos galėtų suremontuoti, nors, esant šiuolaikinėms technologijoms tai įmanoma, bet neverta, neaišku, kiek metų tarnaus, o pinigai nemaži. Senieji vargonai dar galėtų šiek tiek tarnauti, bet jų perkėlimas – gana sudėtingas. Kol kas jie pasiliks Skuodo bažnyčioje.

2012 m. lapkričio 29 d. įvykusiame Rajono savivaldybės Tarybos posėdyje svarstytas Skuodo Švč. Trejybės parapijos prašymas dėl paramos skyrimo.

Skuodo dekanato dekanas, Švč. Trejybės bažnyčios parapijos klebonas kun. Saulius Damašius kreipėsi su prašymu finansiškai prisidėti, bažnyčiai įsigyjant naujus vargonus, ir skirti 40 tūkst. Lt. Prašymas svarstytas Tarybos komitetuose, posėdyje. Jam pritarta.

Pasak dekano kun. S. Damašiaus, vargonai kainuoja apie 80 tūkst. Lt. „40 tūkstančių turėjome surinkti iš tikinčiųjų. Birželį, lankydamiesi Lenkijoje, parodoje apžiūrėjome vargonus. Žadėjo atvežti spalį ar lapkritį, atvežė greičiau“, – sakė dekanas.

Naujieji vargonai – 29 balsų, dviejų manualų. Tądien juos suderino vargonų meistrai Jaroslaw Pierchala, Jacek Kuchik. Vargonams suteikta dešimties metų garantija.

Rūta RONKAUSKIENĖ

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija