2013 m. spalio 18 d.    
Nr. 38
(2062)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Žiemgalos dailininkų pleneras

Bronius VERTELKA

Žiemgalos krašto dailininkų
plenero dalyviai Pakruojyje

Pakruojis. Čia vyko XXIV tarptautinis Žiemgalos krašto dailininkų pleneras. Jis buvo ypatingas tuo, kad jauniausiai kūrybinio renginio dalyvei – tik 18, vyriausiam – jau 80 metų. Be Lietuvos dailininkų (daugiausia jų atvyko iš Šiaulių), buvo kūrėjų iš Latvijos. Pagrindinis plenero rėmėjas buvo Pakruojo rajono savivaldybė.

Vilnietis profesorius Juozas Galkus – Pakruojyje žinomas žmogus. Iš Joniškio rajono kilęs menininkas sukūrė visus šio krašto vietovių herbus. O Romualdas Čarna, vienas šio plenero sumanytojų, čia jautėsi kaip namuose. Kaunietis grafikas augo kaime netoli Rozalimo, ten baigė vidurinę mokyklą. Latvė Inga Brukla tiesiog žavėjosi Pakruojo dvaru-sodyba – ten verda tikrasis gyvenimas.

Plenere ne vien tik dirbta, tai buvo ir puiki proga susitikti su draugais ar užmegzti naujas pažintis, patirti naujų kūrybinių jausmų. Rajono Kultūros centre menininkai surengė savo darbų parodą – jai pateikė kūrinių ir iš ankstesnių plenerų. Didžiulė salė visa tai vos sutalpino. Buvo tapybos, tekstilės, akvarelės, šilkografijos ir kitų meno žanrų kūrinių.

Dailininkai bendravo su miestelėnais, dalyvavo kultūriniuose renginiuose, rengė išvykas. Anksčiau tokie plenerai vyko Pušalote, Joniškėlyje, Žagarėje bei kitose Žiemgalos vietovėse.

Dailininkai paliko savo darbų Savivaldybei.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija