2013 m. spalio 18 d.    
Nr. 38
(2062)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Garsaus miesto šventės

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Po atlaidų – su kunigais ir grupe
choristų. Priekyje Rietavo klebonas
kun. Antanas Gutkauskas ir vyskupas
augziliaras Linas Vodopjanovas OFM,
centre – Rietavo parapijos
choro vadovas Juozas Barsteiga

RIETAVAS. Šį rudenį miestas šventė 760 metų gimtadienį, kuris prasidėjo rugsėjo 27 dieną, penktadienį, iškilmingu Rietavo savivaldybės posėdžiu. Tos dienos popietę Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejus atvėrė duris parodai, o rugsėjo 28-osios šeštadienį įvyko miesto šventė. Ji prasidėjo žirgų konkūro atidarymu istoriniame Rietavo Oginskių parke, šventine eisena su dūdomis nuo Oginskių kultūros muziejaus į Rietavo parką. Čia skambėjo kalbos, vyko gražiausiai tvarkomų sodybų šeimininkų apdovanojimai. Po to, vyko Žemaitijos regiono pučiamųjų instrumentų bei profesionalių atlikėjų iš Vilniaus ir Kauno koncertai. Rietavo miesto 760 metų šventė baigėsi jaunimo diskoteka.


Per Mykolines – aikštės atidarymas ir bulviniai blynai

Bronius VERTELKA

Kalba klebonas
g. kan. Edmundas Rinkevičius

RAMYGALA. Rugsėjo 28–29 dienomis čia buvo švenčiamos Mykolinės. Paskutinįjį rugsėjo šeštadienį Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vyko sakralinės muzikos ir poezijos valanda „Po angelo sparnu“, kurios metu koncertavo Edita Sargautytė ir mokiniai, eiles skaitė Daniūnų bendruomenės namų vadovė Irena Živilienė ir panevėžietė aktorė Elona Karoblytė.


Šventėje apsilankė ir vyskupas

Vytautas BAGDONAS

Po šv. Mišių šventėje apsilankė
naujasis Panevėžio vyskupas
Lionginas Virbalas SJ (centre)

KAMAJAI. Rudens spalvomis padabintais laukais ir kloniais su spaliu į Kamajus atkeliavo tradicinė šventė „Kuc kuc Kamajuos“, šįkart jau 30-oji. Tradiciškai ji vyko dvi dienas. Šeštadienį, spalio 12-ąją, būta daugiau renginių jaunimui, sporto varžybų. Sekmadienį, spalio 13-ąją, čia vyko visi pagrindiniai šventės renginiai.

Pagrindinėje kamajiškių sambūrio vietoje, liaudies dainiaus, poeto ir kunigo Antano Strazdo-Strazdelio vardu pavadintoje aikštėje, nuo ankstyvo rytmečio iki vėlyvos popietės šurmuliavo mugė. Ir ko čia tiktai nebuvo: vaismedžių, vaiskrūmių, sūrių, rūkytos mėsos gaminių, kulinarinių skanėstų, naminės duonos ir pyragų, medaus, tautodailininkų darbų, suvenyrų, įvairių namų apyvokos daiktų. Tereikėjo tiktai pinigų. Bet mugėje galėjai derėtis, tad ir nedaug kišenėje pinigėlių turėdamas vis kokį nors mažmožį prisiminimui galėjai nusipirkti. Ne vienas tradicinės šventės dalyvis galėjo namo parsivežti ir suvenyrinių ženklelių, lipdukų su Kamajų herbu, turistinio-pažintinio pobūdžio leidinių apie Rokiškio kraštą.


Graži šventė sukvietė į gimtąjį kraštą

Jonas PETRONIS

Už bažnyčios sutvarkymą dėkojo klebonas
kunigas Stasys Tamulionis darbščiam ir
sąžiningam žmogui Alvydui Kvietkauskui

AVILIAI. Imbrado seniūnijos Avilių kaimo bendruomenė sukvietė visus į tradicinę kaimo šventę. Pakvietė visus, kas čia gyvena ir dirba, ką išaugino šis kraštas, kam brangi ši žemė. Tačiau traukia ji ne vien juos, bet ir tuos, kurie čia gimė, čia gyveno. Juk visai nesvarbu, kad jau nebeliko takelio, vedančio į gimtąją trobą, nebėra ir negailestingos gamtos ir gyvenimo vėtros sulaužytų sodybos medžių, nekviečia į gimtuosius namus iš toli matomi iš kamino rūkstantys dūmai, tačiau gimtinės trauka išlieka visada. Ir šį kartą kaimo šventė subūrė visus į šį gražų kraštą. Ji sutapo su Avilių Šv. Kryžiaus Išaukštinimo atlaidais. Tą sekmadienį klebonas kun. Stasys Tamulionis neaukojo šv. Mišių Imbrado bažnyčioje, o pakvietė visus į Avilius. Į šį gražų renginį atvyko ir daug svečių: Suvieko seniūnas Gintautas Altanas, Antazavės – Algirdas Lekaveckas, Zarasų miesto – Olga Podolskienė, rajono savivaldybės tarybos ir kaimo bendruomenės narys Donatas Ragėnas.


Grybų šventė

Rūta Averkienė

Grybais susidomėjo sveikatos
apsaugos ministras
Vytenis Povilas Andriukaitis

Varėnoje vyko tradicinė, šiemet aštuonioliktoji Grybų šventė skambiu pavadinimu „Varėna – Europos grybų sostinė“. Neabejotinai ir šiemet šventė pateisino grybų sostine tituluojamo Varėnos miesto pavadinimą. Pati didžiausia Varėnos krašto šventė grybautojų, surinktų grybų, gausybės svečių iš Lietuvos ir užsienio, linksmybių ir dzūkiškų gėrybių skaičiumi miestelį vėl vienai dienai pavertė didmiesčiu.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija