2013 m. spalio 30 d.    
Nr. 39
(2063)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Atgimstanti istorija

Živilė Mockutė

Senuose Lietuvos žemėlapiuose nepažymėtos nei Ukmergė, nei Vilnius, tačiau juose yra Deltuva. Ji įkurta X amžiuje Julijono Dausprungo, garsi LDK kunigaikščiais ir Deltuvos mūšiu, vykusiu 1812 m. birželio 28 d. Šalia dabartinių Deltuvos kapinių, Žalgirio kaimo slėnyje, susirėmė besitraukiančios Rusijos caro Aleksandro 1-ojo kariuomenė ir Prancūzijos imperatoriaus Napoleono Bonaparto armija. Šis Prancūzijos ir Rusijos karo mūšis istorijoje svarbus ne vien todėl, kad Napoleono armija patyrė vieną iš pirmųjų savo pralaimėjimų, tačiau tai – vienintelis Napoleono armijos mūšis, vykęs Lietuvos teritorijoje.


Radviliškio miesto parke atidarytas Latvių kultūros centras    

Baltų vienybės dieną Radviliškyje atidarytas Latvių kultūros centras. Jis įrengtas Radviliškio miesto parke pagal bendrą programos „Bendradarbiavimas per sieną“ Radviliškio ir Bauskės projektą „Radviliškio-Bauskės rajonų tarpkultūrinio bendradarbiavimo plėtra“. Šventei nepalankus oras pakeitė organizatorių planus – dalis šventės buvo perkelta į Radviliškio miesto kultūros centrą. Čia skambėjo sveikinimo kalbos, Lietuvos ir Latvijos himnai ir Radviliškio miesto kultūros centro meno kolektyvų pasirodymai.


Kodėl nebuvo rodomas filmas apie Rusijos agresiją

Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungai (ES), Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Bronius Bradauskas vienai iš konferencijų europinio renginio metu uždraudė rodyti filmą apie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą. Jis turėjo būti rodomas Seimo istorinėje Kovo 11-osios salėje Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai skirto renginio dalyviams. Per Europos Sąjungos ekonomikos ir finansų valdysenos konferenciją, kurioje dalyvavo apie porą šimtų svečių iš visos Europos, Seimo kanceliarija norėjo parodyti trumpą dokumentinį filmą apie istorinę Seimo salę, nepriklausomybės atkūrimą 1990 metais ir 1991-ųjų sausio 13-ąją. Bet Seimo BFK pirmininkas socialdemokratas B. Bradauskas pareikalavo pataisyti filmą. Jis teigė filme pasigedęs didesnio dėmesio pirmajam šalies prezidentui Algirdui Mykolui Brazauskui ir pareikalavo iškirpti kadrus apie Sausio įvykius, nes dėl jų esą nepatogiai būtų jautęsi į renginį kviesti Rusijos diplomatai. Kanceliarijai atsisakius taisyti filmą, jo išvis atsisakyta.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija