2013 m. spalio 30 d.    
Nr. 39
(2063)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Skapiškėnų spektaklis priminė kupiškėnų vestuves

KLEBONIŠKIAI. Rugsėjo 7 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejaus klojime svečiavosi Kupiškio rajono Skapiškio teatras „Stebulė“ bei vaikų ir jaunimo teatro studija „Ku-kū“.

Renginio metu svečių pristatytas spektaklis „Pasakoja kupiškėnai“, sukurtas, remiantis Povilo Zulono atsiminimais ir skirtas etnografinio vaidinimo „Senovinės kupiškėnų vestuvės“ režisieriaus, piršlio vaidmens atlikėjo P. Zulono 100-osioms gimimo metinėms. Etnografinis vaidinimas „Senovinės kupiškėnų vestuvės“, kuris buvo vaidinamas 30 metų ir atliktas net 672 kartus, buvo išskirtinis reiškinys Lietuvos kultūros istorijoje. Publicistinio spektaklio „Pasakoja kupiškėnai“ režisierė – „Aukso paukštės“ laureatė Vita Vadoklytė. Čia įprasminas režisieriaus P. Zulono gyvenimo ir kūrybos kelias; kalbamasi su augančia karta, nes labai svarbu puoselėti ir saugoti savo krašto tradicijas, vertinti žmogų ir jo darbus. Kupiškėnas P. Zulonas bando žvelgti į pasaulį ne tik vaiko, jaunuolio, bet ir brandaus amžiaus bei seno žmogaus akimis.

Spektaklyje „Pasakoja kupiškėnai“ vaidino 22 aktoriai – nuo 10 metų vaiko iki teatro senolio Jono Uzielos, kuris šią vasarą vainikuotas 92-ojo gimtadienio vainiku. Gausiai susirinkusius žiūrovus labai sužavėjo kupiškėnų teatro artistų natūralumas, sceninis etnografinis originalumas ir gebėjimas perteikti istorinę laiko dvasią moderniomis teatrinėmis priemonėmis.

Beje, rugpjūčio 24 dieną Kleboniškių kaimo buities muziejaus klojime savo spektaklį rodė ir svečiai iš Pasvalio klėties teatro. Šį teatrą 1999 metais Pasvalio krašto muziejuje įkūrė šviesaus atminimo režisierius Gintaras Kutkauskas. Už spektaklį „Pakylėjimas“ kolektyvas pelnė „Aukso paukštės“ apdovanojimą, o 2000 metais buvo nominuotas geriausių mėgėjų teatrų kategorijoje. Pasvaliečiai žiūrovams dovanojo nuotaikingą Seirijų Juozo komediją „Cingu lingu“. Pjesė apie mėgstančiųjų išgerti kasdienybę parašyta dar 1929 metais, bet ir šiandien aktualūs vaizdeliai gausiai susirinkusiems žiūrovams dovanojo puikią nuotaiką ir gardaus juoko pliūpsnius.

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija
Radviliškio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija