2013 m. lapkričio 15 d.    
Nr. 41
(2065)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Nebūna viskas tik balta ar juoda

Šakių parapijos namuose Šeimos centras pakvietė į paskaitą apie meilę. Ją vedė doc. teol. dr. Rimas Skinkaitis, VDU Katalikų teologijos dėstytojas.

Dievas yra Meilė, kuri užvaldo mus visus. Norėdamas pasidalinti savo meile, Jis sukūrė vyrą ir moterį pagal savo paveikslą – pirmąją šeimą. Tada užkrėtė juos meilės bakterija, tad ir dabar kiekvienas trokšta mylėti ir būti mylimas... Kas yra meilė? Kodėl žmonės tuokiasi? Kiek laiko trunka meilė? – klausimų lavina pradėjo paskaitą doc. teol. dr. Rimas Skinkaitis. „Vyras paliks savo tėvą ir motiną, glausis prie žmonos, ir du taps vienu kūnu. Taigi bus jau nebe du, o vienas kūnas“ (Mt 19, 5–6).

Kun. dr. R. Skinkaitis labai šiuolaikiškai pristatė šeimos modelį, išaiškino kuo skiriasi santuoka metrikacijos įstaigoje ir bažnyčioje. „Metrikacijoje tau paskirs 10 minučių, išpoškins viską, viens du ir viskas, tu – sutuoktinis, o bažnyčioje nuoširdžiai paklaus, ar tikrai esi pasiryžęs visko atsisakyti vardan antrosios pusės ir džiaugsme, ir varge... – kalbėjo kunigas. – Dabar gaunasi lyg žaidimas – padraugavau, pagyvenau, susipykau, atsibodo – palikau, susiradau geresnį partnerį. Iki kito karto. Tada vėl nuo pradžių. Nesuklyskite – tobulų partnerių tikrai nėra. Reikia prisitaikyti vienam prie kito, prie trūkumų, palaikyti vienam kitą, kad žmogus jaustų, jog sunkioje situacijoje yra ne vienas. Netūpinėkite kaip drugys nuo žiedo prie žiedo, nes galop išbarstysite save po trupinį“. Metrikacija surašo sutartį lyg ir verslo sandorį: jei patinka – gyvenu, nepatinka – jį nutraukiu. Metrikacijoje Dievas nei suriša, nei laimina, nei globoja, nes niekas to Jo neprašo ir nė žodeliu apie tai neužsimena. Nors pora myli ir yra pasiruošusi eiti per gyvenimą kartu, bet Dievas yra mandagus, nesisiūlo ten, kur nelaukiamas. Taigi pasirinkusieji civilinę metrikaciją gali pasikliauti tik vienas kitu, o bažnyčioje besituokiantieji gauna visišką Dievo palaikymą, kadangi pora prašo globoti šeimą, prisiekia mylėti ir ištikimybę iki mirties. Pora nuoširdžiai prašo ir gauna paramą visą gyvenimą.

Pagal statistiką net 20 kartų dažniau skiriasi poros, susituokusios civilinėje metrikacijoje, o bažnytinėje santuokoje gyvenantys skiriasi daug rečiau, ypač jei yra giliau tikintys. Nustatyta, kad poros, kurios meldžiasi kartu bent po minutę per dieną, skiriasi 18 kartų rečiau, nei tos, kurios nors ir susituokusios bažnyčioje, bet kartu nesimeldžia. „Meilė – pasiryžimas būti kartu, nepaisant nieko, pasiaukojančiai. Bet tas ryšys turi būti kupinas pagarbos ir pasitikėjimo. Jei partneris pradeda kelti sąlygas, reikalavimus, tuomet poroje negali būti kalbos apie meilę, nes liks tik kartėlis ir nuoskauda“, – toliau kalbėjo kunigas Rimas. Kaip pavyzdį jis pateikė vienos poros gyvenimo istoriją: vyras kentėjo nuo pernelyg didelio antsvorio, o gražutė žmona kantriai slaugė jį, prižiūrėjo. Visi kartodavo, kad ji galinti susirasti puikų vyrą ir be reikalo taip vargsta, bet žmona tvirtai atšaudavo, kad esanti pasižadėjusi Dievo akivaizdoje, jog mylės savo vyrą džiaugsme ir varge. Vyrui padaryta skrandžio operacija, jis prarado daug svorio. Už viską sakosi esąs dėkingas tik savo mylimai žmonai, nes sunkiausią minutę ji buvo šalia ir palaikė jį.

Labai nuostabų pasiaukojančios meilės pavyzdį pateikė kun. R. Skinkaitis: „Kiekvienas iš mūsų prieš savo akis turime nuostabiausią meilės pavyzdį – Mamą. Ji nemiega naktimis, budėdama prie sergančio vaiko, įskaudinta kandaus žodžio toliau kantriai atlieka savo pareigą. Ir tik tuomet, kai vaikas šypsosi, mamos lūpose pražysta šypsena. Tai – pasiaukojanti meilė, kuri atleidžia viską. Taip turėtų būti ir kiekvienoje šeimoje: mylime, atleidžiame, pamirštame nuoskaudas“.

Nebūna viskas tik balta arba tik juoda. Bet atėjus piktumui, negalima visko mesti ir eiti ieškoti kitos meilės, nes ji yra tai, ką mes patys sukuriame.

Jūratė TC

Šakiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija