2013 m. lapkričio 22 d.    
Nr. 42
(2066)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

VSD generalinis direktorius nieko nežino

Antradienį į Seimo posėdį buvo pakviesti Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Gediminas Grina ir generalinis prokuroras Darius Valys. Pareigūnai į Seimą pakviesti aiškintis dėl ikiteisminio tyrimo, pradėto BNS pranešus apie VSD perspėjimą valstybės vadovams ir dviems Seimo komitetams, kad Rusija rengia naujas aktyvias informacines atakas ir artimiausiu metu gali būti platinama dezinformacija apie prezidentę D. Grybauskaitę. Parlamentarai G. Grinos ir D. Valio prašė atsakyti, ar praėjusį ketvirtadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė buvo išsikvietusi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktorių Saulių Urbanavičių ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus pirmąjį pavaduotoją Žydrūną Bartkų, ar ji nurodė STT vadovams nereikšti įtarimų savo vyriausiajai patarėjai Daivai Ulbinaitei, ar nurodė generaliniam prokurorui skubiai grįžti į darbą, atšaukti komandiruotę į užsienį bei padaryti įtaką ikiteisminiam tyrimui, ar prezidentė arba jos įgalioti asmenys koordinavo veiksmus su Paslapčių apsaugos koordinavimo komisijos nariais ir VSD pareigūnais, kad būtų panaikinta slaptumo žyma ant pažymos. Pareigūnų dar teirautasi, ar VSD darbuotojas spalio 30-ąją pateikė D. Ulbinaitei informaciją, kuri kitą dieną šifruotu elektroniniu ryšiu išsiųsta prezidentei, Seimo pirmininkei, ministrui pirmininkui, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkui, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui, užsienio reikalų ministrui, Vyriausybės kancleriui. „Kodėl spalio 31 dieną VSD pareigūnas skambino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto patarėjui, klausdamas, ar komiteto pirmininkas jau susipažino su šios pažymos turiniu, o sužinojęs, kad dar ne, ragino kuo skubiau tai padaryti?“ – klausta G. Grinai ir D. Valiui adresuotuose klausimuose.

VSD vadovas į visus klausimus atsakė nieko nežinąs. „Aš gavau septynis klausimus kaip VSD direktorius, į kuriuos galėčiau atsakyti taip: pagal pirmą klausimą galėčiau pasakyti tiek, kiek yra spaudoje, tai yra nieko negalėčiau pakomentuoti. Apie antrą klausimą nieko nežinau, apie trečią klausimą nieko nežinau. Ketvirtas, penktas, šeštas ir septintas klausimas – faktiškai nieko nežinau, ir plius yra ikiteisminio tyrimo medžiaga“, – sakė G. Grina. VSD generalinis direktorius lakoniškai atsakinėjo į klausimus dėl Lietuvos politikų ryšių su Kremliumi. Jis sakė tokios informacijos negalintis komentuoti. Generalinis prokuroras D. Valys atsakė į vienintelį klausimą – dėl jo komandiruotės atšaukimo. „Nėra abejonių, kad toks sprendimas buvo nulemtas objektyvių aplinkybių – lėktuvo gedimo ir skrydžio atšaukimo“, – sakė D. Valys.

Į kitus klausimus jis sakė nieko negalintis atsakyti dėl ikiteisminio tyrimo slaptumo. Po institucijų vadovų pasisakymų kai kurie parlamentarai ėmė piktintis, jog tokie atsakymai yra nepagarba Seimui. „Atėjus į Seimą sakyti, kad „aš nieko nežinau“, – kitaip kaip pažeminimu šito nelaikysi. Jeigu kiekvienoje demokratinėje šalyje saugumo vadai, prokurorai atėję elgtųsi taip, kaip su Seimu, manau, jų dienos būtų suskaičiuotos“, – sakė „Drąsos kelio“ frakcijos atstovas Povilas Gylys. Seimo narys Vitalijus Gailius atkreipė dėmesį į tai, kad Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija, kurios išvadų laukia prokuratūra ikiteisminiame tyrime dėl VSD pažymos nutekinimo, nėra ekspertinė institucija, todėl keista, kad prokuratūra laukia, nepareikšdama jokių įtarimų. Tuo metu D. Valys patikino, kad kreipimasis į komisiją yra „kreipimasis informacijos”. Opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius VSD vadovo klausė: „Buvo skelbiama, kad V. Smirnovas, Kremliaus specialios valdybos vadovas darbui su tokiomis šalimis kaip Lietuva, Rusijos saugumo agentas, yra Lietuvoje ne kartą lankęsis ir bendravęs su partijomis ir politikais, ir, matyt, planavęs tam tikrus veiksmus ruošiantis prezidento rinkimams. Ar yra Seime politikų ir partijų, kurie yra bendravę su V. Smirnovu, ir ar yra Seime politikų ir partijų, kurios gali būti naudojamos planuojamuose informaciniuose karuose, ypač artėjant prezidento rinkimams?“ Tačiau G. Grina atsakė lakoniškai: „Atsakymas labai paprastas – aš šito viešai negaliu komentuoti“. Analogiškai jis atsakė ir į klausimą dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų sąjungos vizitų Maskvoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija