2013 m. lapkričio 22 d.    
Nr. 42
(2066)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

„Epochų ženklai“ Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblyje

TYTUVĖNAI. Švč. Mergelės Marijos, Angelų Karalienės, bažnyčios ir vienuolyno ansamblio refektorinėje salėje vyko Europos paveldo dienų Kelmės rajone renginys.

Kelmės rajono savivaldybės administracijos Kraštotvarkos, paveldosaugos ir statybos skyriaus vyriausiasis specialistas Vilmantas Kizis, pradėjęs renginį, supažindino su Europos paveldo dienų atsiradimo istorija. Idėja minėti tokias dienas kilo 1984 metais Prancūzijos kultūros ministrui. 1991 metais jas minėjo jau didelė Europos dalis, o 1995 metais jos pradėtos rengti ir Lietuvoje. Į Kelmės rajoną Europos paveldo dienos atkeliavo 2001 metais ir šiandieną organizuojamos 13-ąjį kartą. Šių metų Europos paveldo dienų tema – „Epochų ženklai“. Ja siekiama atkreipti dėmesį į 1863 metų sukilimo, Žemaitijos krikšto bei kitų svarbių istorinių įvykių pėdsakus, atsispindinčius įvairiuose kultūros paveldo objektuose: dvaruose, istoriniuose parkuose, bažnyčiose, medinėje architektūroje bei daugelyje kitų tiek nekilnojamųjų, tiek kilnojamųjų kultūros paveldo vertybių.

Dalyvius sveikinusi Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktorė Irena Sirusienė atkreipė dėmesį, kad mes turime ne tik materialių istorinių paveldo objektų, bet ir folklorą – dainas ir šokius, kurie yra tiek pat svarbi mūsų kultūrinio paveldo dalis, kuria galime teisėtai didžiuotis ir išsiskirti iš kitų Europos šalių.

Iki šių dienų išlikęs Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos, Angelų Karalienės, bažnyčios ir bernardinų vienuolyno ansamblis – vienas įdomiausių ir didžiausių XVII–XVIII amžiaus Lietuvos sakralinės architektūros pavyzdžių. Jo architektūroje ryški daugiasluoksnė gotikos, renesanso ir baroko stilių dermė. Tytuvėnų piligrimų centro gidė Rūta Krencienė pristatė pranešimą tema „Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblio epochų ženklai“.

„1863 metų sukilimo istoriniai pėdsakai Kelmės krašte“ – tokia tema kalbėjo Kelmės krašto muziejaus muziejininkas Rimantas Serva. Jis papasakojo apie sukilimo vadą Antaną Mackevičių. Šiemet minimos ir jo gimimo 185-osios gimimo metinės. Galime didžiuotis, kad Antanas Mackevičius gimė Kelmės rajone, tuometiniame Morkių kaime, į kurį jo tėvai, nusigyvenę bajorai, atsikėlė 1812 metais. Tytuvėnai svarbūs tuo, kad būtent čia buvęs Rusijos artilerijos karininkas Zigmas Citavičius surinko pirmąjį maždaug 250 sukilėlių būrį ir juos pradėjo mokyti karybos. Lektorius pasakojo apie tai, kaip sukilėliai buvo išduoti ir žuvo. Dar R. Serva kalbėjo apie labai įdomų ir unikalų eksponatą, saugomą Kelmės krašto muziejuje, – 1863 metų sukilimo vėliavą, priklausiusią Povilo Šimkevičiaus sukilėlių būriui.

Apie Žemaitijos krikšto 600 metų jubiliejų pranešimą skaitė Kražių kultūros centro muziejaus vedėjas Vygantas Mažonas. Šiaulių styginių kvartetas atliko klasikinės muzikos kūrinių programą.

Vaida Sutkienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija