2013 m. lapkričio 29 d.    
Nr. 43
(2067)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Šventieji ir piligrimai

A. Juškevičius. Nukryžiavimas

K. Pautienius. Šv. Rokas

V. Vasiliauskas. Rūpintojėlis

Vilnius. Iki lapkričio 30 dienos Šv. Jono gatvės galerijoje (Šv. Jono g. 11) vyks III respublikinė medžio drožėjų kūrinių paroda-konkursas „Šventieji ir piligrimai“. Pirmąkart ši paroda-konkursas vyko Vilniuje, Jeruzalės galerijoje, 2009 metais. Kas dvejus metus Lietuvos piligrimų bendrijos organizuojamas renginys vyksta vis kitoje Vilniaus miesto galerijoje. Tokiu būdu siekiama skleisti medžio drožybos tradicijas, įvairiapusiškai pristatyti šią gyvybingą ir iš kartos į kartą perduodamą liaudies meno kryptį vilniečiams bei miesto svečiams. Lietuvių medžio drožybos tradicija yra pripažinta pasaulyje. Tradicinių lietuviškų kryžių drožyba 2001 metais įrašyta į UNESCO Žmonijos nematerialaus ir žodinio paveldo šedevrų sąrašą.

Šiemet parodoje dalyvauja 24 liaudies menininkai iš visų Lietuvos geografinių regionų (Žemaitijos, Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos), eksponuojami 44 konkursiniai ir du nekonkursiniai darbai. Populiariausi parodoje pristatomi šventieji yra šv. Rokas (ligonių ir piligrimų globėjas), šv. Petras (apaštalas ir evangelistas, žvejų globėjas), šv. Agota (medicinos seserų ir slaugių globėja, saugotoja nuo gaisro) bei Rūpintojėlis (susimąstęs sėdintis Kristus). Parodoje išvysime šv. Jurgio, šv. Jono Nepomuko, šv. Onos, šv. Jokūbo, šv. Florijono, kitų šventųjų ir piligrimų medžio skulptūras.

Ypač svarbu, kad parodoje dalyvauja įvairaus amžiaus liaudies menininkai. Jauniausiam parodos dalyviui – Edvinui Jančiauskui iš Varėnos – 14 metų, vyriausiam – Kaziui Striaupai iš Dovainių kaimo (Platelių seniūnija) – 81 metai. Parodoje lankytojai gali balsuoti už jiems labiausiai patikusius darbus, jų balsai kartu su vertinimo komisijos balsais nulems konkurso nugalėtojus.

Pirmojoje ir antrojoje Lietuvos medžio drožėjų kūrinių parodoje-konkurse „Šventieji ir piligrimai“ dalyvavo po 22 Lietuvos medžio drožėjus. 2009 metais pirmąją vietą užėmė medžio drožėjas iš Telšių r. Pranas Dužinskas (kūrinys „Piligrimas“), o 2011 metais konkurso nugalėtoju tapo ukmergiškis Valentas Butkus (kūrinys „Šv. Pranciškus“). Visą informaciją apie konkursą-parodą galite rasti Lietuvos piligrimų bendrijos tinklalapyje www.piligrimai.lt.

Parodos uždarymas, kurio metu bus apdovanoti konkurso laureatai, vyks rytoj, lapkričio 30 dieną, 13 val., Šv. Jono gatvės galerijoje. Lietuvos piligrimų bendrija šią parodą organizuoja kartu su Vilniaus krašto tautodailininkų – meno kūrėjų – bendrija.

Dr. Darius Liutikas,
Lietuvos piligrimų bendrijos pirmininkas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija