2013 m. lapkričio 29 d.    
Nr. 43
(2067)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Lietuva Bergeno dienose

Įvairių šalių atstovai ragauja
lietuviškų žolelių arbatą su medumi
Mindaugo Butnoriaus nuotrauka

Spalio 26 dieną Norvegijoje, Bergene, vykusiame renginyje „Kultur på tvers“ skirtingų kultūrų atstovai galėjo artimiau susipažinti su įvairių tautų tradicijomis bei kultūros ypatumais. Bergeno lietuvių bendruomenė pristatė savo gimtinę Lietuvą.

Susirinkusiuosius lietuvius ir kitų šalių atstovus labiausiai domino išskirtinė mūsų šalies virtuvė. Svečiai iš Dzūkijos nacionalinio parko – Dalia Blazulionytė ir Mindaugas Bukauskas – pristatė tradicinę lietuvišką virtuvę ir pavaišino susirinkusius rugine duona, šimtalapiu, grikine banda, sūdytais ir rūkytais lašiniais, žolelių arbatomis su medumi, mažiausiųjų mėgstamu šakočiu ir kitais lietuviškais patiekalais. Ypač daug pagyrų sulaukė ypatingo skonio duona ir nuostabiai kvepiantis skilandis. Tautiniais kostiumais pasipuošęs jaunimas demonstravo juostų pynimo meną bei dalijo informacines knygutes apie Lietuvą. Norvegijos atstovės, puikios norvegiškų tautinių juostų pynėjos, mielai sutiko šio meno pamokyti ir lietuvių mergaites, o dzūkiškam tautiniam kostiumui dalijo komplimentus. Šventėje buvo galima pasigrožėti Bergene gyvenančių lietuvių įamžintomis lietuviško kraštovaizdžio nuotraukomis, kurių pristatymą inicijavo dienraščio „Norvegijos žinios“ įkūrėjas Mindaugas Butnorius. Buvo rodomas filmas „Neregėta Lietuva“, kuris norvegams padarė didelį įspūdį. Daugelis susirinkusiųjų sutiko, jog Lietuvos kraštovaizdis nedaug nusiledžia norvegiškam.


Bergeno lietuviai mankština smegenis

Bergeno lietuviai –
„Protų mūšio“ dalyviai

Koks yra vienas iš trijų architektūrinių elementų, pavaizduotų ant visų euro banknotų? O kuri valstybė didžiausia iš tų, kurios nesiriboja su jūra? Žinai atsakymus? – ateik į „Protų mūšį“ ir sublizgėk. Nežinai? Ateik sužinoti!

„Protų mūšis“, dar liaudyje vadinamas tiesiog „Protmūšiu“, labiau primena gerą smegenų mankštą. Žaidimas vyksta komandose, kurios, gavusios atsakymų lapus, turi juose surašyti atsakymus į ekrane pateikiamus klausimus. „Protmūšis“ – pirmasis netelevizinis intelektualinis žaidimas Lietuvoje, rengiamas nuo 1997 metų. Tiesa, jis itin išpopuliarėjo per pastaruosius keletą metų ir dabar žaidžiamas įvairiose viešose erdvėse bei namuose (argi ne keista, kad užuot apsivalgę ir nusigėrę per šventes, kai kurie tiesiog linksmai atsakinėja į klausimus).


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija