2013 m. gruodžio 6 d.    
Nr. 44
(2068)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Atminimo lenta už laisvę žuvusiems mokytojams ir mokiniams

Prie atminimo lentos Joniškio
dekanas kun. Eduardas Semaška

JONIŠKIS. Lapkričio 26 dieną „Aušros“ gimnazijoje vyko iškilminga atminimo lentos Joniškio gimnazijos mokytojams ir mokiniams, žuvusiems už Lietuvos laisvę 1941–1951 metais, atidengimo ceremonija.

Renginio pradžioje visus atvykusius pasveikino Joniškio rajono savivaldybės meras Gediminas Čepulis: „Atidengdami atminimo lentą Joniškio gimnazijos mokytojams ir mokiniams, žuvusiems už Lietuvos laisvę, šiandien nusilenkiame ne vien Joniškyje padėjusiems galvas kovotojams. Taip išreiškiame pagarbą visiems kovojusiems už Lietuvą, jos laisvę. Partizanai, kurių pavardės iškaltos šioje lentoje, parodė pasiaukojimo pavyzdį“. Rajono vadovas kvietė visus nepamiršti svarbiausių vertybių, dėl kurių mūsų seneliai ir tėvai paaukojo savo gyvenimą. „Laisvės dvasia pasirodė tvirtesnė už okupantų ginklus“, – kalbėjo meras. Jis dėkojo visiems, kurių nuoseklaus darbo dėka šiandien atidengiama atminimo lenta žuvusiems už Lietuvos laisvę. Tai – gražus pagarbos ženklas. O labiausiai padėkos žodžių nusipelnė buvęs Joniškio Garbės pilietis, režisierius, dirigentas, folkloro teatro įkūrėjas Povilas Mataitis už parodytą iniciatyvą ir paskatinimą, kad ši atminimo lenta atsirastų ant gimnazijos sienos.

Povilas Mataitis, savo kalboje primindamas žiaurius to meto įvykius, pasidžiaugė gražiu lentos atidengimo renginiu, padėkojo rajono vadovui G. Čepuliui už geranorišką pagalbą ir renginio organizatorei – „Aušros“ gimnazijai – už puikią šios lentos atidengimo ceremoniją.

Mero buvo paprašyta simboliškai perkirpti juostelę ir atidengti atminimo lentą, kurią vėliau pašventino Joniškio dekanas kun. Eduardas Semaška.

Po atidengimo ceremonijos „Aušros“ gimnazijos salėje vyko antroji renginio dalis, kurioje teatralizuotai pristatyta neseniai išleista P. Mataičio knyga „Mes norėjome gyventi laisvoje Lietuvoje“.

Edita JONAITYTĖ

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija