2013 m. gruodžio 6 d.    
Nr. 44
(2068)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Paminklas Kristijonui Donelaičiui

Danguolė Micutienė

Evangelikų liuteronų kunigai Vaidas
Klesevičius ir Virginijus Kelertas
bei vysk. Mindaugas Sabutis (centre)
prie paminklo evangelikų liuteronų
pastoriui Kristijonui Donelaičiui
Marijampolėje

Skulptorius Zigmas Buterlevičius
Autorės nuotraukos

Paminklas Kristijonui
Donelaičiui Marijampolėje

Marijampolės K. Donelaičio
draugijos vėliava

Skulptorius Zigmas Buterlevičius
kalba prie savo sukurto paminklo
Kristijonui Donelaičiui

Prie paminklo Kristijonui
Donelaičiui – Marijampolės
K. Donelaičio draugijos vėliava

Marijampolė. Lapkričio 22-ąją, skvere prie evangelikų liuteronų bažnyčios, šalia senosios Marijampolės gimnazijos, buvo atidengtas paminklas grožinės lietuvių literatūros pradininku laikomam Kristijonui Donelaičiui. Paminklo iškiliam poetui ir nesenstančio grožio poemos „Metai“ autoriui K. Donelaičiui pastatymu, artėjant jo 300-osioms gimimo metinėms, rūpinosi Marijampolės K. Donelaičio draugija. Jos nariai iš Marijampolės ir kitų šalies miestų bei Kaliningrado krašto atstovai dažnai lankosi Lazdynėliuose, Karaliaučiaus (Kaliningrado ) srityje, kur tuometinėje Prūsijoje 1714 metų sausio 1-ąją gimė ir ten 37 metus evangelikų liuteronų pastoriumi dirbo K. Donelaitis, tvarko Tolminkiemio muziejaus aplinką, organizuoja renginius.

Paminklą iškiliam Lietuvių grožinės literatūros pradininkui ir nesenstančio grožio poemos „Metai“ autoriui K. Donelaičiui Marijampolėje sukūrė skulptorius Zigmas Buterlevičius. Kaip teigė pats skulptorius, kurdamas paminklą ieškojo informacijos apie K. Donelaičio asmenybę internete, bibliotekoje, o postamentinio stulpo su poeto biustu iš granito idėją įgyvendinimo konsultuodamasis su architektu Gintautu Vieversiu.

Paminklo atidengimo iškilmėse dalyvavo Lietuvos Respublikos generalinio konsulato Kaliningrade generalinis konsulas Vaclovas Stankevičius, Seimo narys Albinas Mitrulevičius, dr. Napoleonas Kitkauskas, vienas iš K. Donelaičio draugijos įkūrėjų, Tolminkiemio muziejaus Lazdynėliuose atstatymo projekto autorius, Marijampolės savivaldybės vadovai, tarybos nariai, visuomenės atstovai, svečiai iš Karaliaučiaus krašto. Paminklą pašventino Lietuvos Evangelikų liuteronų Bažnyčios vyskupas dr. Mindaugas Sabutis, dalyvavo kunigai Virginijus Kelertas ir Vaidas Klesevičius, giedojo Marijampolės evangelikų liuteronų parapijos choras.

Lietuvos prašymu, UNESCO K. Donelaičio jubiliejus įtrauktas į 100 pasaulio kultūrai, švietimui, mokslui, istorinei atminčiai svarbių datų sąrašą. K. Donelaičio poema „Metai“, išversta į daug pasaulio kalbų, 1977 metais UNESCO nutarimu buvo įtraukta į Europos literatūros šedevrų biblioteką. Lietuvių literatūros klasikas K. Donelaitis įvairiai įamžintas dailėje, muzikoje, scenoje, poezijoje, prozoje.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija