2013 m. gruodžio 6 d.    
Nr. 44
(2068)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Paveikslai kalba apie Lietuvos ir lietuvybės išsaugojimą

Daiva Červokienė

Dailininkė Laima Tubelytė-Kriukelienė
parodos atidaryme kartu su istoriku,
akad. prof. dr. Eugenijumi Jovaiša
Viliaus Naujiko nuotrauka

Laima Tubelytė-Kriukelienė.
„Žalgirio mūšis“

„Barbora Radvilaitė“

VILNIUS. Įgulos karininkų ramovėje (Pamėnkalnio 13) atidaryta Utenos kolegijos dėstytojos, dailininkės Laimos Tubelytės-Kriukelienės paroda „Lietuvos istorija drobėje“. Dailininkė yra nutapiusi daugiau nei 40 paveikslų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijos tema, dažniausiai kuria didelio formato drobes šia tema.

„Tapyti istorinius paveikslus mintį audžiau nuo jaunystės, bet nedrįsdavau – nepasitikėjau savo jėgomis. Prieš dešimtį metų, kone įpusėjusi penktą gyvenimo dešimtmetį pagalvojau: „Kada, jeigu ne dabar?“ ir pradėjau. Norisi aktualizuoti lietuvybės išsaugojimo temą“, – sakė dailininkė, pastebėdama, kad jai rūpi Lietuvos ir lietuvybės išsaugojimas (tautiečiai išsiskirsto). Pasak jos, meilę Tėvynei galima skiepyti ir paveikslu, mat, norint papasakoti istorinį įvykį, reikia daug laiko, o žiūrint į paveikslą daug kas suvokiama labai greitai, akimirksniu.

„Tapyti Lietuvos žemę, valdovus, senuosius radinius ir su jais susijusius įvykius bei pergalingus mūšius, įprasminti tautinius simbolius ir ženklus – man nepaprastas džiaugsmas ir didelė atsakomybė. Džiaugiuosi, kad meilę Lietuvai ir gyvenimui galiu išreikšti spalvų potėpiais drobėje ir dalintis tuo jausmu su meno mylėtojais. Ypač džiaugiuosi, kai šie kūriniai sudomina jaunimą, kai juose jaunuoliai ieško savo tapatybės, apmąsto istoriją“, – sakė L. Tubelytė-Kriukelienė.

Iš didelės dailininkės pagarbos bei meilės savajam kraštui gimė paveikslai „LDK I-ojo Statuto priėmimas“, „Kunigaikščių žaidimas – Lietuvos laikas“, „Lietuvos dienoraštis“, „Senąjį sodžių prisiminus“, „Kunigaikščiai“, „Žalgirio mūšis“, „Karaliaus Mindaugo krikštas“, „Karalienė Morta“, „Barbora Radvilaitė“, „Birutė“, „Kunigaikštienė Sofija Vytautaitė“, „Karalius Mindaugas“ ir kiti. Pastaruoju metu, bendradarbiaudama su istoriku akad. prof. dr. Eugenijumi Jovaiša, dailininkė sukūrė aštuonių paveikslų ciklą „Aisčiai“, tikisi, kad ateityje sukurs dar ne vieną tautos istorijos įkvėptą paveikslą. „Kūryba man – tai gyvenimo pilnatvė, taip pat minčių, idėjų bei ieškojimų įprasminimas ir džiaugsmas. Labai patinka tapyti portretus. Dar būdama mokinukė imdavau knygas, žurnalus ir kopijuodavau veidus. Tapyti istorines asmenybės – kas kita. Vienaip tapyčiau save, savo veidą galiu žaliai, mėlynai pavaizduoti, o istorines asmenybes tapau kitaip, pagarbiai“, – pastebėjo dailininkė.

Parodos atidaryme lapkričio 8-ąją dalyvavo gausus meno mylėtojų būrys. Paroda Vilniaus įgulos karininkų ramovėje veiks iki gruodžio 15 dienos.

V. Paknio nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija