2013 m. gruodžio 20 d.    
Nr. 46
(2070)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

„Rakavonių droblius“

Violeta Develienė

UTENA. Lietuvių kalboje iš seno skiriamos dvi pagrindinės tarmės – aukštaičių ir žemaičių. Kadangi 2013-ieji yra Tarmių metai, tad Utenos kultūros centro darbuotojai sugalvojo spalio pabaigoje suruošti smagų tarmių festivalį sau ir savo draugams. Nedaug poetų rašo tarmiškai, tad festivalio dalyviai ir svečiai galėjo pasidžiaugti, kai savo eiles gimtąja tarme skaitė pasvalietis Vladas Braziūnas, uteniškiai Regina Katinaitė-Lumpickienė ir Alvydas Katinas, dzūkuojantis švenčioniškis Gaudentas Kurila ir zarasiškis Algirdas Svidinskas. Uteniškių tarme svečius dainomis pasveikino Ramunė Miečiutė ir Rimantas Sinica. Atidarymo vakarą muzikiniais intarpais papuošė aukštaitis Algirdas Svidinskas, kuris net ir dainuodamas nesiskiria su tarme. Žemaitis Povilas Girdenis žavėjo žiūrovus žemaitiškais šposais bei kitokių dainų melodijomis. Šventės metu dalyviai, žaismingai vakaro vedėjų Vidos Kairienės ir Reginos Katinaitės-Lumpickienės paskatinti, talkino vieni kitiems versdami posmus iš aukštaičių tarmės į žemaičių šnektą bei padėdami dainuoti muzikantams. Tarmių festivalio atidarymo šventėje sveikinimo žodžius, gėlių žiedus ir atminimo dovanas kuriantiesiems dovanojo Utenos miesto meras Alvydas Katinas ir Utenos Kultūros centro direktorė Asta Motūzienė. Tris dienas uteniškiai ir miesto svečiai galėjo rinktis, į kokį miestelį Utenos rajone važiuoti, kokį spektaklį žiūrėti.

Tarmių šventės „Rakavonių droblius“ teatrų festivalį Utenos Kultūros centre pradėjo Kupiškio rajono Skapiškio teatras „Stebulė“ bei vaikų ir jaunimo teatro studija „Ku-kū“. Savo pasirodymu jie pradžiugino ir Vyžuonų miestelio žiūrovus. Skapiškio teatralai parodė spektaklį „Pasakoja kupiškėnai“.

Dar vienas „Rakavonių droblius“ šventės svečias – Jurbarko kultūros centro Konstantino Glinskio teatras, su savo pastatymais dalyvavęs įvairiuose festivaliuose Danijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Prancūzijoje ir Latvijoje, Tauragnų kultūros centre parodė komediją – J. Skinkio „Moters kerštas“.

Užpalių kultūros centre žiūrovus pradžiugino Skuodo žemaičių teatras, spektaklius vaidinantis vien tik žemaičių tarme, ir tuo išsiskiriantis iš kitų Žemaitijos regiono mėgėjų teatrų. „Vėskas ontrėp“ – smagi Edmundo Untulio parašyta ir pastatyta groteskiška komedija, kurioje papasakota šiuolaikinė istorija apie sudėtingus vyrų ir moterų santykius.

Kuktiškėse žiūrovai galėjo pamatyti Utenos kultūros centro mėgėjų teatro „Žaliaduoniai“ režisierius Šarūno Kunicko naujausią spektaklį „Tamsos švyturys“. Spektaklis pastatytas pagal Almos Eigerdienės pjesę „Aukštaitijos savanoris“, skirtas savanorio Prano Daunio atminimui.

Po tokio renginio lieka jaukumas: gera girdėti savo tarmę, smalsu išgirsti ir kaimynus, mokytis pažinti, išdrįsti prakalbėti... Dar geriau, jei draugų atsirado daugiau nei buvo iki šiol. Vadinasi, gyvenime kažkas rūpi, yra gyva. Ir ne tik knygose, ne protinguose žodžiuose iš televizijos, o mūsų pačių gyvenimuose, atsiminimuose. Iš ten tikrai galime pasisemti visko, ko labiausiai reikia.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija