2013 m. gruodžio 20 d.    
Nr. 46
(2070)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai

Popietė Norvegijos lietuviams

Zita Beliakienė

Lietuvių, gyvenančių Norvegijoje,
Bergene, vaikai Advento popietėje

Apie Advento prasmę kalba
kun. Oskaras Petras Volskis

Mokytojo Gintaro
Sivilevičiaus šeimyninio trio

Vaikai uždega Advento žvakeles

Kaip suprantame Adventą? Kiek jo yra mūsų širdyse? Kokie Advento papročiai, tradicijos? Kaip paruošime širdeles belaukdami kūdikėlio Jėzaus gimimo? Ar mokame įsiklausyti į tylą, susikaupimą? Atsakymus į tai Norvegijoje, Bergene, gyvenantys lietuviai bandė gauti gruodžio 1 dieną. Po šv. Mišių į St. Paul mokyklos salę rinkosi Bergeno lietuvių bendruomenės lituanistinės mokyklos „Abėcėlė“ vaikai ir jų tėveliai. Popietėje „Prie gerumo, meilės ir susikaupimo žvaigždės“ dalyvavo kun. Oskaras Petras Volskis. Mokytojo Gintaro Sivilevičiaus šeimyninio trio atliekama daina visus nuteikė susikaupimui.

„Bus jauku, jei Adventas skleis ramybę, šilumą, jei atjausime kito skausmą, jei Advento metu lauksime užgimstant kūdikėlio Jėzaus širdyse“, – taip kunigas Oskaras kalbėjo apie Advento, per kurį turime išmokti ramybės, tylos, svarbą, kaip paruošti širdis, kad jos būtų švarios, be blogio. Pirmos klasės mokiniai pristatė simbolius, bylojančius apie Jėzaus gimimą. Kunigas kalbėjo apie žvakių reikšmę. Žvakių pristatymo ir uždegimo procesą lydėjo mokinių giedama giesmė „Dek, liepsnele“.

Salėje tyla. Visi klausėsi „Tyli žvakių kalba“. „Kalbėjosi“ Ramybė, Meilė, Tikėjimas, Viltis, kiekvieno iš mūsų širdyje galinti vėl uždegti Tikėjimą, Ramybę ir Meilę...

Vyresnių klasių mokiniai pasakojo apie papročius, tradicijas, užminė mįsles, kalbėjo apie senuosius orų spėjimus. Darželio grupių ir pirmos klasės mokiniai dainavo Advento ir Kalėdų dainas, ėjo ratelį. Mokytoja Zita papasakojo apie žodžių „leliumoj“, „lilima“, „kalėda“ reikšmę.

Kada baigiasi Adventas? Kokie Kūčių patiekalai ir ką jie simbolizuoja? Ką primena šienas po staltiese? Ką reiškia kalėdaičiai? Kada sėsime prie šventinio stalo? Apie visa tai pasakojo kunigas Oskaras. Mokiniai galėjo susipažinti su 12 patiekalų.

Mokytoja Nerija skaitė kun. K. Černio tremtyje parašytų prisiminimų ,,Kūčių vakaras Olchone“ ištraukas. Ne visi tada galėjo dalintis Kūčių vakariene su brangiais, artimais žmonėmis. Prisiminimai jam teikė jėgų būnant tremtyje, kalbėjo mokytoja.

Laukiame Kalėdų – Jėzaus gimimo.Turime paruošti širdį. „Kaip?“ – mokinių klausė BLB pirmininkė Edita Jakubkienė. Atsisakyti nesutarimų, pykčio, apkalbinėjimų, blogų darbų – viso to, kas daro mus negražius. Iš anksto ant popieriaus lapelių surašytas nedorybes sunaikino liepsna.

Sauliaus Alesiaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija