2013 m. gruodžio 27 d.    
Nr. 47
(2071)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kurianti
Lietuva


ARCHYVAS

2013 metai


XXI Amžius


Kronika

Pagerbtas 90-metis tautodailininkas

Plungės Garbės pilietis
Jakovas Bunka su žmona
Sauliaus NARKAUS nuotrauka

PLUNGĖ. Kultūros centre vyko žinomo medžio meistro, Lietuvos tautodailininkų sąjungos ir Lietuvos kūrėjų asociacijos nario, Plungės garbės piliečio Jakovo Bunkos 90 metų sukakčiai paminėti skirtas šventinis renginys. Renginio metu buvo pristatyta šiai progai neseniai išleista knyga ,,Jakovas Bunka“. Šiame leidinyje  pateiktas ne tik menininko būties ir kūrybos įprasminimas, bet ir spalvinga Plungės žydų istorija.

Jubiliejaus proga menininką sveikino Plungės rajono savivaldybės meras Albinas Klimas, Plungės kultūros centro direktorius Romas Matulis, Lietuvos tautodailininkų sąjungos vadovas Jonas Rudzinskas, Oginskių dvaro bičiuliai, Plungės viešosios bibliotekos direktorė Violeta Skierienė, menininko artimieji, draugai bei kiti garbūs svečiai.

Jakovas Bunka – ryški asmenybė ir įdomus menininkas, įspaudęs savitą pėdsaką Žemaičių tautodailės istorijoje. Tikime ir linkime, kad Jakovas Bunka dar ilgus metus džiugins mus savo kūryba.

Kai Plateliuose buvo paminėta Europos žydų kultūros paveldo diena, dvaro svirne veikė fotografijų apie prieškario Platelių žydus („Estera iš Platelių“) ir 90 metų jubiliejų švenčiančio J. Bunkos drožinių paroda. Fotografijų parodą parengė Jakovo sūnus Eugenijus Bunka. Parodoje – nuotraukos, istorinių dokumentų kopijos iš Esteros Šapiraitės archyvo, jos dukros Nili Hilman užrašyti mamos prisiminimai apie Platelius – trumpa Platelių žydų istorija (parengė Josifas Rozinas).

Parodoje įspūdingai atrodė J. Bunkos skulptūros. Menininkas – vienas pirmųjų Lietuvos tautodailininkų sąjungos narių ir kūrėjų – dalyvavo daugybėje parodų Lietuvoje ir užsienyje, surengė personalines parodas Lietuvoje, Izraelyje, Vokietijoje, rūpinosi nužudytų žydų atminimu, inicijavo ir kartu su kolegomis plungiškiais tautodailininkais sukūrė į dešimties įspūdingiausių holokausto paminklų sąrašą pasaulyje įrašytą Kaušėnų (Plungės r.) memorialą nužudytiems Plungės žydams atminti, surinko ekspoziciją apie Plungės žydų gyvenimą ir buitį, parašė anglų kalba išleistą prisiminimų knygą  „Plungė“. Jo monumentalios medžio skulptūros stovi Kaušėnuose, Šateikiuose, Plateliuose, Plungėje. Lietuviška tradicija sukurtos medžio skulptūros žydiška tematika pasklidusios po visą pasaulį.

Po parodos atidarymo pristatytas J. Bunkos labdaros ir paramos fondo projektas – neįprastas Lietuvos žemėlapis, sukurtas ant pievos kalvos atšlaitėje Medsėdžių kaime. „Žaliajame“ 12 arų žemėlapyje akmeniniais stulpais pradėtos žymėti garsių visame pasaulyje litvakų gimimo vietos, iš metalo kaltomis obelimis – žydų bendruomenių gyventos vietos. Fondo ir rėmėjų lėšomis pastatytas atminimo stulpas Dovydui Volfsonui ir dvi obelys Platelių ir Alsėdžių žydų bendruomenėms atminti, obuoliai  žymi ten gyvenusias šeimas.

Aldona Kuprelytė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija