2014 m. sausio 17 d.    
Nr. 3
(2074)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Seimo minėjime pagerbtas Laisvės gynėjų atminimas

Pirmadienį, sausio 13 dieną, Seime įvyko iškilmingas minėjimas, skirtas Laisvės gynėjų dienos 23-osioms metinėms ir 2013 metų Laisvės premijos įteikimo ceremonija.

1991-ųjų sausio 13-osios naktį, prie Televizijos bokšto, Lietuvos radijo ir televizijos komiteto pastato žuvo Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvydas Kanapinskas, Algimantas Petras Kavoliukas, Vytautas Koncevičius, Vidas Maciulevičius, Titas Masiulis, Alvydas Matulka, Apolinaras Juozas Povilaitis, Ignas Šimulionis, Vytautas Vaitkus, vėliau (vasario ir balandžio mėnesiais) nuo sužeidimų mirė Vytautas Koncevičius ir Stasys Mačiulskas.

Iškilmingame minėjime įžanginį žodį tarė ir renginio dalyvius pasveikino Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Seimo pirmininkė L. Graužinienė savo kalboje pabrėžė šios istorinės datos svarbą: „Sausio 13-oji – tai ne tik gyva atmintis apie tai, kaip vieningai, susitelkę, aukodamiesi kovojome už laisvę, tai kur kas daugiau – tai jausmas širdies gilumoje, meilė Lietuvai, liudijimas dar ir dar kartą, kad mes, jei reikia, galime numirti už Tėvynę“.

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkas V. Landsbergis kalbėjo apie šiuolaikinės visuomenės skaudulius (šią kalbą spausdiname 4 p.).

Vilniaus arkivyskupas metropolitas G. Grušas išskyrė šeimos vaidmenį ugdant meilę Tėvynei (arkivyskupo kalbą spausdiname 3 p.).

Pasiaukojimą ir vienybę pabrėžė ir Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Česlovas Juršėnas: „Lietuvos žmonės, vyrai ir moterys, jauni ir seni, nesusvyravo, nesitraukė, glaudėsi vienas prie kito, giedojo giesmes, meldėsi, na, ir kas be ko, siuntė prakeiksmus smogikams bei jų šeimininkams. Taigi buvo atsilaikyta ir tai buvo pergalė. Lietuva nesusiskaldė, susitelkimo pasipriešinimo centras buvo mūsų parlamentas, Lietuvos širdis, kaip amžiams užrašyta ant Sausio barikadų.“

Kėdainių Mikalojaus Katkaus gimnazijos gimnazistas E. Bucininkas didžiavosi Sausio 13-osios dalyvių drąsa, tačiau atvirai prisipažino nežinąs ar pats ryžtųsi tokiai aukai.

„Man dažnokai kyla klausimas, kaip aš elgčiausi, jei pasikartotų šios įsimintinos sausio 13-osios įvykiai. Ar išdrįsčiau eiti ir kovoti už Lietuvos laisvę rizikuodamas savo gyvybe? Žinoma, dabar būtų galima sakyti, jog jei viskas pasikartotų, kovočiau, ginčiau, neleisčiau priešui kėsintis į mūsų laisvę, bet juk taip gali kalbėti kiekvienas. O gal tai – tik skambūs žodžiai? Juk sakyti ir daryti yra du skirtingi dalykai. Neabejoju, kad dauguma kartais esame drąsūs, bet negaliu atsikratyti kirbančio klausimo, ar galėtume aukoti gyvybę dėl savo šalies,“ – sakė E. Bucininkas.

Minėjime arkivyskupui Sigitui Juozui Tamkevičiui įteikta 2013 metų Laisvės premija.

Renginyje Seime dalyvavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius, Lenkijos Respublikos Seimo pirmininko pavaduotojas Eugenijus Gžeščakas (Eugeniusz Grzeszczak), buvę valstybės vadovai, žuvusiųjų už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę artimieji, tų dienų liudytojai, laisvės kovotojai, Lietuvos valstybės gynėjai, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai, Seimo, Vyriausybės nariai, Lietuvoje reziduojantys užsienio valstybių ambasadoriai ir kiti.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija