2014 m. sausio 17 d.    
Nr. 3
(2074)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Projekto rubrikos: „Kronika“, „Penktadienio pokalbiai“,
„Išnašos“, „Laikas ir žmonės“, „Atmintis“, „Paveldas“, „Etnografija“,
„Kristijono Donelaičio metai“, „Iš laiškų“, „Retro“.


Išnašos

Kas saugojo Lietuvą istorijos verpetuose?

Daiva Červokienė

Seimo narys, Kovo 11-osios akto
signataras, kultūrologas
Algirdas Vaclovas Patackas

Tai bene pagrindinis klausimas, kurį nagrinėja Seimo narys, Kovo 11-osios akto signataras, kultūrologas Algirdas Vaclovas Patackas naujausioje savo knygoje „Litua“. Joje publikuojami svarbiausi A.Patacko  tekstai – nuo pirmųjų, spausdintų dar XX amžiaus 7-ojo dešimtmečio pogrindžio neoficialioje spaudoje, iki pastarojo meto publicistikos, eilėraščių. Daugeliui kaip politikas pastebimas A.Patackas besidomintiesiems etnine kultūra gerai žinomas ir kaip originalių etnologinių studijų autorius, kartu su bičiuliu ir bendražygiu kultūrologu  Aleksandru Žarskumi išleidęs reikšmingų knygų (bene svarbiausia – „Virsmų knyga“, 2002). Knygoje „Litua“ tautos savimonės, pasaulėžiūros, gyvasties studijos grindžiamos kalbos, istorijos ir etnologijos duomenimis.


Etnografija

Prisimintos senovės Kalėdų tradicijos

Rūta Averkienė

Vakaronės dalyviai žaidė žaidimus
pagal Advento tradicijas

MARCINKONYS. Prieš pat Šv. Kalėdas, kai švenčiama žiemos saulėgrįža ir Elnio devyniaragio šventė, čia vyko graži Advento vakaronė „Kalėdų rytą saulė pražydo“. Joje buvo prisimintos Advento, Kūčių ir Šv. Kalėdų tradicijos, kurias pagarbiai puoselėjo ir iki šių dienų išsaugojo mūsų protėviai. Kultūros centre vykusi dzūkiška vakaronė sukvietė ne tik marcinkoniškius, bet ir „susiedus“ iš aplinkinių kaimų, Varėnos. Ji alsuote alsavo dzūkiška dvasia ir priminė jaukius dzūkiškus namus Kūčių dieną – su šiaudiniais žaisliukais ir saldainiais papuošta eglute, virš stalo besisukančiu šiaudiniu sodu ir palubėje pakabintais devyniais eglišakiais ir šiaudiniais paukšteliais padabintais lankais ir, žinoma, gausiu vaišių stalu, ant kurio puikavosi senovės dzūkų Kūčių valgiai.


Kronika

Iš prisiminimų sudėta knyga

Bronius VERTELKA

Norinčių įsigyti knygą „Dainuojanti
revoliucija Vilniaus barikadose“
ir gauti jos autoriaus Juozo
Girdvainio autografą buvo nemažai

Panevėžys. Sausio 8-ąją Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje vyko žurnalisto, istoriko Juozo Girdvainio knygos „Dainuojanti revoliucija Vilniaus barikadose“ pristatymas. Kartu buvo minima Laisvės gynėjų diena. Ekrane – tragišką Sausio 13-ąją žuvusiųjų nuotraukos, fotografuoti vaizdai iš Sąjūdžio mitingų, visur – didžiulis tautos pakilimas.

Susirinkusieji sugiedojo „Tautišką giesmę“, tylos minute pagerbė kritusių už Lietuvos laisvę narsuolių atminimą stovėdami. Buvusius salėje su artėjančia Laisvės gynėjų diena pasveikino bibliotekos direktorė Rima Maselytė.

Kalbėdamas apie Sausio 13-ąją, Vytauto Didžiojo universiteto magistrantas Simonas Jazavita pabrėžė jos išskirtinumą. Lietuvos žmonės įrodė, kad jie nenori gyventi klūpėdami, tarė griežtą „ne“ sovietinei okupacijai ir jos terorui.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija