2014 m. sausio 24 d.    
Nr. 4
(2075)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Garsiausias išeivijos dailininkas

Benjaminas ŽULYS

Vytautas Kasiulis. Borstahuseno
žuvininkė. Popierius,
litografija, 47x62,5

Vytautas Kasiulis. Motina ir vaikas.
Popierius, litografija, 1965,5x50

Vytautas Kasiulis. Žvejys su laimikiu.
Popierius, litografija, 1965,5x50

Vytautas Kasiulis. Sėjėjas.
Popierius, litografija, 65x50

Vytautas Kasiulis. Žirgo kaustymas.
Popierius, litografija, 50x65

Kaunas. Plačiajame pasaulyje yra nemažai lietuvių menininkų, kurie yra žinomi, garsūs tose šalyse, kurių darbus perka ne tik privatūs meno mylėtojai, kolekcininkai, bet ir įvairios galerijos, eksponuoja muziejai. Vienas tokių lietuvių yra kaunietis dailininkas, dar 1944 metais į Vakarus emigravęs ir propagavęs lietuviškąjį meną daugelyje valstybių Vytautas Kasiulis (1918 – 1995).

Šio garsaus lietuvių išeivijos menininko garbei Kauno galerijoje „Aukso pjūvis“ (K. Donelaičio g. 62) veikia jo kūrybos darbų paroda. Menotyrininkė Raimonda Kogelytė savo pasakojimą apie V. Kasiulį iliustravo viena įdomia detale. Manoma, kad garsusis dailininkas Pablas Pikaso per visą savo kūrybinį gyvenimą sukūrė apie 20 tūkstančių įvairiausių meno kūrinių. Nors niekas tiksliai neskaičiavo, bet galbūt ir V. Kasiulis sukūrė ne mažiau. Tai buvo ne tik talentingas menininkas, bet ir itin darbštus, neišsenkančios energijos dailininkas, aukojęs menui visą savo gyvenimą ir jėgas. Retas lietuvių menininkas buvo ir tebėra taip plačiai žinomas įvairiose pasaulio šalyse kaip V. Kasiulis.

Prieškariu V. Kasiulis mokėsi Kauno meno mokykloje, vėliau – Kauno taikomosios ir dekoratyvinės dailės institute, kur po kurio laiko ir dėstė. Jauno dailininko diplominis darbas buvo teatrine tematika – „Prieš generalinę repeticiją“, kuris dabar puošia Kauno valst. muzikinio teatro fojė erdvę. Beje, šis kūrinys anuomet buvo pripažintas geriausiu dailės kūriniu per visą meno mokyklos istoriją. Tad jau ankstyvoje jaunystėje išryškėjo neabejotinas Vytauto talentas. Dabar jo kūriniai saugomi Paryžiaus, Niujorko, moderniojo meno muziejuose, Prancūzijos, Kanados, Didžiosios Britanijos, JAV, Švedijos, Danijos, Šveicarijos, Vokietijos, Argentinos, Austrijos, kitų šalių dailės muziejuose bei privačiose kolekcijose. Tad Kaunui teko nemaža garbė nors laikinai priimti tautiečio darbus. Beje, ši ekspozicija buvo iš privačios kolekcijos.

Didesniąją parodoje eksponuotos kolekcijos dalį sudaro kūriniai iš vadinamojo švediškojo dailininko kūrybos laikotarpio. Tai – spalvotos litografijos, lino raižiniai, peizažai, natiurmortai, pastelės. Tarp jų – ir dailininko pamėgtos figūrinės kompozicijos, parodų Švedijoje afišos. O į Švediją menininką pakvietė galerininkas, meno žinovas Sture Andersonas, pamatęs V. Kasiulio darbus Paryžiuje. Pirmosios dailininko parodos Švedijoje buvo surengtos 1954 metais Malmėje, Landskrūnoje ir Borstahusene. Paskui V. Kasiulis ten ėmė lankytis dažniau, vykdavo atostogauti, daug keliavo, bet visada nuolat ir be atvangos produktyviai dirbo – tapė vietos peizažus, kasdienio vietos gyvenimo motyvus. Buvo surengtos parodos Stokholme, Erebu, kitur.

Dar 1943 metais dailininkas surengė personalinę kūrybos parodą tuometiniame Vytauto Didžiojo kultūros muziejuje, kur eksponavo per šimtą savo darbų, beje, nutapytų per pusantrų metų. 1948 metais Vytautas išvyko į menininkų meką – išsvajotąjį Paryžių. O čia išgarsėti ne taip paprasta. To siekė ir tebesiekia tūkstančiai, o pavyksta nedaugeliui. Kaip tik tuo metu amerikiečių firma „Hallmark“ Paryžiuje paskelbė konkursą, ir V. Kasiulis pateikė savo kūrinį kartu su keliais tūkstančiais kitų menininkų. Tuo metu dailininkas gyveno labai skurdžiai, bet jo konkursui pateiktas darbas „Pabėgimas į Egiptą“, nutapytas ant... dovanotos pagalvės užvalkalo, pateko į penkiasdešimtuką dailininkų kūrinių. Jų ekspozicija buvo rodoma įvairiuose JAV miestuose, Argentinoje.

Paryžiuje dailininkas surengė ir pirmąją personalinę parodą, o po metų prasidėjo ilgametis V. Kasiulio ir garsaus Paryžiaus galerininko Christiano Gilberto Stiebelio bendradarbiavimas. Paryžiuje kasmet buvo rengiamos dailininko parodos. Čia savo darbuose jis pamėgo vaizduoti šventuosius, muzikantus, cirko artistus. Jam padėjo ir lietuvių verslininkas Juozas Kazickas, šiandien žinomas Lietuvoje mecenatas.

Prieš kurį laiką Vilniuje duris atvėrė Vytauto Kasiulio vardu pavadintas dailės muziejus, pristatantis dalį šio menininko kūrybinio palikimo. Muziejuje saugoma ir eksponuojama daugiau nei 900 kūrinių. V. Kasiulio kūrinių paroda galerijoje „Aukso pjūvis“ veiks iki sausio 31 dienos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija