2014 m. sausio 24 d.    
Nr. 4
(2075)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Pensininkai gelbėjo valstybę, dabar pensininkus gelbės padidinti mokesčiai?

Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas pareiškė, jog per krizę sumažintos pensijos gali būti kompensuojamos, peržiūrint mokesčių bazę. Jis neatmeta, jog tam tikslui ieškant maždaug 1 mlrd. litų, gali būti padidinti kai kurie mokesčiai arba įvesti nauji.

Interviu „Žinių radijui“ trečiadienį A. Sysas, kuris yra pensijų kompensavimo darbo grupės narys, paprašytas patikslinti, ar bus siūloma didinti kai kuriuos mokesčius, atsakė: „Iš principo taip. Gali keistis mokesčiai kai kurie, gali atsirasti nauji mokesčiai. Apie tai diskutuojama“. Anot A. Syso, lėšų pensijoms gali būti surinkta ir iš didėjančio darbo užmokesčio: „Darbo užmokesčio augimas duoda tam tikrą prieaugį „Sodroje“, kurį galima iš dalies panaudoti kompensacijoms“. Jis pabrėžė, jog pensijas bus siekiama kompensuoti, nedidinant šalies skolinimosi limito. „Vieną milijardą mes surasime ir išmokėsime. Taip, situacija ne pati geriausia. Mes neišmokėsime iš karto, nes tai būtų sudėtinga. Mes negalime dabar gadinti savo makroekonominių rodiklių dar skolindamiesi, nes mes norime mažinti skolinimąsi“, – sakė A. Sysas.

Praėjusią savaitę speciali darbo grupė nutarė, jog per krizę sumažintų pensijų kompensavimas bus pradėtas šiais metais. Premjeras Algirdas Butkevičius anksčiau žadėjo, kad sumažintos pensijos bus kompensuotos iki 2016 metų, o žmonėms priklausančią neišmokėtą pensijos dalį bus galima paveldėti.

Įvesdamas vadinamąsias „antikrizines“ priemones, Seimas, raginamas tuometinio premjero A. Kubiliaus, 2009 metų gruodį nutarė dvejiems metams – 2010–2011-iesiems – „apkarpyti“ daugelį pensijų ir įvairių socialinių išmokų: valstybines ir senatvės pensijas, motinystės ir tėvystės išmokas, išmokas vaikui bei kitas. Dirbantiems pensininkams pensijos buvo labiau sumažintos nei nedirbantiems (paliekant tik ketvirtadalį pensijos). Pensijos vidutiniškai sumažėjo 15 procentų. Tuometinis premjeras A. Kubilius teigdavo, ypač ataskaitose Europos Komisijai, kad pensijos sumažintos tik 5 procentais. Prezidentės reikalavimo parengti pensijų kompensavimo mechanizmą A. Kubilius neįvykdė. Konstitucinis teismas 2012-ųjų vasarį konstatavo, kad toks pensijų sumažinimas prieštarauja Konstitucijai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija