2014 m. sausio 31 d.    
Nr. 5
(2076)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Referendumo iniciatyvą panaikinti kol kas nepavyko...

Trečiadienį vyko Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) posėdis, kuriame buvo numatyta stabdyti referendumo iniciatyvą „kaip prieštaraujančią Konstitucijai“. Projektą inicijavo VRK narys J. Udris. Dar antradienį buvo žinoma, jog aštuoni VRK nariai planavo balsuoti už stabdymą. Prieš savaitę, sausio 24-ąją, Konstitucinis teismas (KT) išaiškindamas klausimą dėl 125-ojo Konstitucijos straipsnio leido sau pasisakyti ir bendresniais klausimais, dėl kurių jokio paklausimo nebuvo. KT paskelbė, kad Lietuvoje negali būti priimamos tokios Konstitucijos pataisos, kuriomis būtų paneigti Lietuvos įsipareigojimai Europos Sąjungai (ES), nes tai būtų antikonstituciška. „Referendumu nepanaikinus konstitucinių Lietuvos narystės ES pagrindų, įtvirtintų Konstitucinio akto „Dėl Lietuvos Respublikos narystės Europos Sąjungoje“ 1, 2 straipsniuose, negali būti daromos tokios Konstitucijos pataisos, kuriomis būtų paneigti Lietuvos narystės ES įsipareigojimai“, – pareiškė KT. Būtent šį KT pareiškimą netruko pasigauti didžiausi referendumo dėl žemės nepardavimo užsieniečiams priešininkai – TS-LKD vadovai. Konservatorių pirmininkas Andrius Kubilius pareiškė, kad po KT sprendimo Konstitucijos pataisa dėl žemės nepardavimo Europos Sąjungos piliečiams referendume gali būti svarstoma tik kartu su išstojimo iš Europos Sąjungos pataisa.


Gyva grandine sujungta Europos Komisijos atstovybė ir Ukrainos ambasada

Europos palamento narys
Vytautas Landsbergis akcijoje
„Ištiesk ranką Ukrainai“

Praėjusį šeštadienį Vilniaus senamiestyje vyko pilietinė Ukrainos žmonių palaikymo akcija „Ištiesk ranką Ukrainai“. Gyva grandine buvo sujungta Europos Komisijos atstovybė (Vilniaus g. 10) ir Ukrainos ambasada  (Teatro g. 4). Šios iniciatyvos tikslas – pademonstruoti paramą už demokratines vertybes kovojantiems Ukrainos piliečiams. Iš anksto buvo tikimasi, kad prie iniciatyvos prisijungs bent 715 dalyvių, kurie simbolizuotų 715 kilometrų, skiriančių Lietuvos ir Ukrainos sostines.


Vilniaus zanavykų bendrijai – 25-eri

VILNIUS. Sausio 18 d. Mokytojų namuose paminėta Vilniaus zanavykų bendrijos 25 metų veiklos sukaktis. Šventiniame renginyje dalyvavo ir grupė Šakių rajono žmonių: savivaldybės meras Juozas Bertašius, mero pavaduotoja Rima Rauktienė, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, rajono savivaldybės administracijos darbuotojai, pedagogai, seniūnai, verslo atstovai.


Susitiko su klebonais

Akmenės rajono vadovai ir Akmenės
dekanato kunigai (iš kairės):
Ventos klebonas kun. Andrius
Eidintas, administracijos
direktorius Apolinaras Nicius,
rajono meras Vitalijus Mitrofanovas,
Naujosios Akmenės klebonas
kun. Olijandas Jurevičius, Akmenės
klebonas kan. Egidijus Zulcas,
mero pavaduotoja Julija Juškienė
ir administracijos direktoriaus
pavaduotojas Algirdas Bučys

NAUJOJI AKMENĖ. Akmenės rajono savivaldybės vadovai – meras Vitalijus Mitrofanovas, mero pavaduotoja Julija Juškienė, administracijos direktorius Apolinaras Nicius ir administracijos direktoriaus pavaduotojas Algirdas Bučys – surengė susitikimą su rajono parapijų klebonais. Susitikime dalyvavo Akmenės dekanas, Naujosios Akmenės Šv. Dvasios Atsiuntimo parapijos klebonas kun. Olijandas Jurevičius, vicedekanas Akmenės Šv. Onos parapijos kan. Egidijus Zulcas ir Ventos Švč. Mergelės Marijos Nekalto Prasidėjimo parapijos klebonas kun. Andrius Eidintas. Kunigams papasakota apie prabėgusių metų Savivaldybės veiklą – laimėjimus ir trikdžius, kuriuos teko įveikti darbuose, naujoves. Apibūdinti šių metų pagrindiniai planai ir siekiai.


Graži tradicija – tautinės šventės

PABRADĖ. Švenčionių rajone visų tautybių ir religinių konfesijų žmonės turi puikias galimybes puoselėti savo tautinį identitetą, švęsti pasaulietines ir religines šventes. Pabradės „Žeimenos“ gimnazijoje besimokančių ir dirbančių rusų tautybės asmenų organizuojama šventė „Kalėdiniai susitikimai“ jau tapo tradicija.

Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų pagal senąjį kalendorių laiku rengiamoje šventėje ir šiais metais Pabradės miesto kultūros centre dalyvavo ne tik mokiniai, pedagogai, rusų bendruomenės atstovai, bet ir nemažas būrys svečių: Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis, LR Seimo nariai Larisa Dmitrijeva ir Petras Čimbaras, Švenčionių rajono tarybos nariai Kazys Vainickas ir Bronislovas Vilimas, Pabradės Šv. Sergijaus Radonežskio cerkvės šventikas tėvas Vladimiras Sobčenko, Pabradės seniūnė Marija Sadovskaja ir kiti. Su Kalėdų švente savo tikinčiųjų bendruomenę ir svečius pasveikino tėvas Vladimiras Sobčenko. Jis pasidžiaugė, kad Pabradėje jau penkeri metai „Žeimenos“ gimnazijoje sudarytos sąlygos stačiatikių šventikams bendrauti su mokiniais, kartu ieškoti atsakymų į klausimus, kur žmogaus gyvenimo prasmė ir vardan ko mes gyvename. Tėvas Vladimiras Sobčenko perdavė Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos direktorės pavaduotojai Nataljai Grigorjevienei Rusų stačiatikių cerkvės Vilniaus ir visos Lietuvos arkivyskupo Inokentijaus Padėkos raštą. Tai – pirmas toks Padėkos raštas Lietuvoje, skirtas bendrojo lavinimo įstaigai.


Rašytojui Vladui Braziūnui – Bernardo Brazdžionio premija

Bernardo Brazdžionio vardo literatūros premija, kurios dydis 10 tūkst. Lt, šiemet atiteks rašytojui Vladui Braziūnui už eilėraščių knygą „Fontes amoris“. Premija bus iškilmingai įteikta poeto Bernardo Brazdžionio gimimo dieną – 2014 metų vasario 2-ąją. Lietuvos rašytojų sąjungos nario, rašytojo Vlado Braziūno sukurtas naujas kūrinys „Fontes amoris“ (eilėraščiai) ir pateiktas originalus požiūris lietuvybės išsaugojimo tema buvo teigiamai įvertintas komisijos, sudarytos iš trijų Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus tarybos narių ir dviejų savivaldybės atstovų. Eilėraščių knygoje „Fontes amoris“ ryški archajiška lietuvybės tema, meilė Tėvynei, kalbai, moteriai, lietuvybės ir kalbos puoselėjimas.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija