2014 m. sausio 31 d.    
Nr. 5
(2076)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Pažintis su nauja režisierės knyga

MARIJAMPOLĖ. Petro Kriaučiūno viešojoje bibliotekoje prozininkė ir poetė, ilgametė humoro grupių vadovė, scenaristė ir režisierė Onutė Mačiulienė pristatė vienuoliktąją knygą „Gyvenimas rimtai ir nerimtai“. Naujausioje poezijos ir prozos rinktinėje autorė prisimena savo gimtinę Dzūkiją, jau išėjusius tėvus, skaudžius žmonių likimus ir net šmaikščiai pasijuokia iš giliai įsišaknijusių žmonių ydų. Knygoje sudėtuose kūriniuose yra ir lyrikos, ir graudaus liūdesio, ir sveiko humoro.

O. Mačiulienė – Dzūkijos krašto dukra, jokių literatūros mokslų nebaigusi, rašytojos talentą atsinešusi iš prigimties. Daugelis respublikinėje ir vietinėje spaudoje („Šluotoje“, „Akistatoje“, „Suvalkietyje“ ir „Marijampolės kronikoje“) yra skaitę šmaikščius O. Mačiulienės eilėraščius. Po to, kai 1975 metais vaikų žurnale „Genys“ buvo išspausdintas jos eilėraštis „Išdidusis puodas“, O. Mačiulienė atsiskleidė kaip talentinga vaikų literatūros kūrėja ir mažiesiems skaitytojams padovanojo net septynias knygeles: „Pirko meškinas bites“, „Bitė ir lietutis“, „Velykos“, „Žiužė prie upelio“, „Raudonviršio derybos“, „Kiškių šviesoforas“ ir „Vilko aludė“. Suaugusiesiems O. Mačiulienė žinoma, kaip apsakymų rinktinės „Istorinė obelis“ ir dviejų dalių romano „Užupių vėtros“ autorė. Romane sukurti ryškūs herojų paveikslai, pasakojantys jaunystės prisiminimuose išlikusią kelių ūkininkų šeimų ir jų samdinių gyvenimo istoriją, atskleidžiančią paprastų žmonių džiaugsmus ir rūpesčius. O. Mačiulienė daugiau kaip 50 metų dirbo su įvairiomis humoro grupėmis, yra dalyvavusi daugybėje įvairių konkursų, apžiūrų.

Knygos sutiktuvėse susirinkusiems kūrinius skaitė ir pati knygos autorė O. Mačiulienė, ir aktorė Alvyda Sipienė. Skambėjo dukros dainininkės Romos Mačiulytės atliekamos dainos, sveikino Marijampolės savivaldybės meras Vidmantas Brazys, Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos direktorė Daiva Kirtiklienė, leidyklos „Piko valanda“ vadovas Arūnas Reinikis, istorinių knygų autorius Kęstutis Subačius, Marijampolės profesinio rengimo centro atstovai, bičiuliai. Apie O. Mačiulienės gyvenimą ir kūrybą pasakojo paroda, kurioje buvo pristatytos išleistos knygos ir fotografijos.

Danguolė MICUTIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija