2014 m. sausio 31 d.    
Nr. 5
(2076)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Vlado Šlaito premija – mamai ir dukrai

UKMERGĖ. Literatūrinės Vlado Šlaito premijos laureatėmis pernai tapo Želvos vidurinės mokyklos pedagogės – mama ir dukra – Zita Kriaučiūnienė bei Rasa Povylienė. Premija joms skirta už knygas apie gimtąjį kaimą, jo žmones, papročius, senuosius architektūros paminklus. Literatūrinė premija tradiciškai teikiama dedikuojant ją Vlado Šlaito gimtadieniui. Šįkart – 93-iosioms poeto gimimo metinėms. Ta proga jo gimtajame Žemaitkiemyje vyko poezijos „atlaidai“, o kitą dieną Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje surengtos jau penkioliktosios premijos įteikimo iškilmės.

Z. Kriaučiūnienė – Želvos vidurinės mokyklos muziejaus įkūrėja ir vadovė. R. Povylienė – lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja ekspertė. Istoriją, pagarbą gimtinei puoselėjančios pedagogės įgyvendino ne vieną bendrą projektą. Jų kandidatūrą literatūrinės premijos skyrimo komisijai pateikė Želvos mokykla. Pasiūlyti keturi autorių darbai: knyga „O širdy dar skambučiai aidi“, skirta mokyklos šimtmečiui bei muziejaus 50-mečiui, leidiniai „Kai nebelieka net vardų... Žydų istorijos ir kultūros pėdsakai Želvoje“, „Antrasis medžio gyvenimas. Želvos krašto medinė architektūra“ ir „Senieji Želvos krašto kaimai“. Konkurso laureatėms skirta 2000 litų premija.

R. Povylienei negalėjus dalyvauti renginyje, sveikinimus priiminėjo ir apie jų veiklą pasakojo jos mama. Savo pirmą knygelę „Piliakiemis“ ji parašiusi prieš trylika metų ir paskyrusi ją nykstančiam gimtajam Piliakiemio kaimui Molėtų rajone. „Tą knygą iš skausmo, liūdesio ir praradimų parašiau. Joje – tai, kas širdy likę. Knyga – tarsi antkapio lenta gimtinei...“ – sako knygomis norinti išsaugoti praeities palikimą. Iš skausmo, ilgesio, anot mokytojos, gimusios ir kitos knygos, kuriose – jau išnykę kaimai, ištisų kartų gyvenimai. Ji džiaugiasi, kad tuo dabar domisi jaunoji karta. Dar kuria iš nostalgijos savo pirmiesiems mokiniams: 1960-aisiais gavusi auklėti 38 išdykėlių būrį. „Rašau iš meilės Želvos kraštui, iš pagarbos želviškiams. Labai nuostabūs žmonės Želvoje – šviesūs, geri, daug žinantys, labai mylintys tą savo kraštą. Su Rasa daug jų aplankėme, kalbėjomės, klausėmės... Kai kurių nebėra... Ir jų pasakojimai atgulė į mūsų knygeles“, – pasakojo laureatė. Pokalbiai su vietos gyventojais leidinių sudarinėtojoms – vienas kertinių akmenų. Naudotasi mokyklos muziejaus medžiaga, daug laiko praleista darbuojantis Nacionalinės Martyno Mažvydo ir kitų bibliotekų archyvuose. „Rengiant knygas, mums daug „padėjo“ kryžiai ir kiti istoriją atspindintys medinės architektūros paminklai“, – sakė Z. Kriaučiūnienė.

Už prasmingą darbą premijos laureatei dėkojo ir ją apdovanojo rajono meras Vydas Paknys bei savivaldybės Kultūros ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė. Mokytoją sveikino Želvos seniūnas Kęstutis Mikalajūnas, Želvos vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Zofija Ramoškienė, savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Vidutė Tamašauskienė. Renginyje koncertavo mokytojo Vilmanto Driuko auklėtiniai – šios mokyklos jaunieji atlikėjai. Armonikomis linksmai griežė Juozo Vasiliausko vadovaujami želviškiai muzikantai.

Pasveikinti Z. Kriaučiūnienės atvyko Lietuvos mokytojų literatų „Spindulio“ draugijos nariai. Jai dėkojo šios draugijos vadovė kraštietė Albina Tumaitė-Povilavičienė. Svečių dovana laureatei – poezija ir jaunosios literatės Rugilės Vievesytės autorinės dainos, pritariant gitara.

Vaidotė ŠANTARIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija