2014 m. vasario 7 d.    
Nr. 6
(2077)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Kalvystės darbai

Kalvis Ričardas Grekavičius

ŠAKIAI. Rotušės fojė atidaryta kauniečio kalvio Ričardo Grekavičiaus darbų paroda. Menininkas pirmuosius kalvio amato žingsnius žengė 1988 metais. Nuo to laiko kryždirbys ištikimas kalvystei. Tokia paroda rotušėje surengta pirmą kartą, tad lankytojai, pripratę prie tapybos darbų, garsiai stebėjosi, kaip iš metalo galima sukurti vingrybes, primenančias karpinius. Pastarąjį dešimtmetį dalyvaudamas plenere „Zyplių žiogai“, R. Grekavičius tapo neatsiejamu Šakių rajono tautodailininkų draugu, todėl visas būrys jų atskubėjo pasveikinti kalvį su debiutu Šakiuose. Menininką sveikino savivaldybės administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis, Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė, tautodailininkas, Lukšių seniūnas Vidas Cikana.

Pasak R. Grekavičiaus, kalviai nemėgsta demonstruotis, tegul kiti puošiasi jų darbais. Ekspozicijoje yra įvairių darbų – ir tradicinių saulučių, ir paties menininko sugalvotų kūrinių. „Tokioje oficialioje vietoje savo darbus eksponuoju pirmąkart, tačiau mes, kalviai, ir nemėgstame per daug viešumos, gyvename mes požemiuose ir kalame. Tegul kiti grožisi mūsų darbais. Daugiau kuriu uždaroms erdvėms, tačiau man lemta parodyti savo darbus ir viešai, neskaičiuoju valandų, kurias skiriu kryždirbystei. Visada norėjau, kad žmonės pasidžiaugtų mūsų lietuviškomis, senoviškomis tradicijomis, nes kryžius – mūsų kultūros apraiška. Noriu, kad džiaugtųsi žmonės tais darbais, kuriuos darau ne tik aš, bet ir kiti“, – šypsojosi R. Grekavičius. Jis labai daug prisideda prie kalvystės puoselėjimo Zyplių dvare. R. Grekavičiaus rankose iš metalo gimsta patys įvairiausi dalykai – nuo saulučių, kryžių iki buities atributų – šviestuvų, ažūrinių lovos rėmų, įmantrių turėklų, vartų, židinių aksesuarų.

1965 metais gimęs vyras kalviu tapo būdamas daugiau nei dvidešimties, tam jį paakino draugai. Per tą laiką jis surengė ne vieną parodą, dalyvavo pleneruose. 2012 metais R. Grekavičius tapo konkursinės parodos „Aukso vainikas“ prizininku. Be to, kaunietis yra nuolatinis plenero „Zyplių žiogai“ dalyvis. Kalvis buvo kalbintas ir Zitos Kelmickaitės laidoje „Ryto suktinis“.

Nuo 2001 metų R. Grekavičius yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narys, o 2004-aisiais buvo priimtas į Lietuvos kalvių sąjungą.

XXI
Vido Venslovaičio nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija