2014 m. vasario 14 d.    
Nr. 7
(2078)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Žiemos olimpiada Sočyje, prie Juodosios jūros

Olimpinių žaidynių atidarymo fejerverkai

Penktadienį Rusijos okupuotos čerkesų-adygų tautos žemėje, jų etnocido ir genocido vietoje, kur į savo istorinę Tėvynę iki šiol ištremtiems čerkesų-adygų tautos atstovams trukdoma grįžti, prasidėjo XXII žiemos olimpinės žaidynės. Juodosios jūros kurorte Sočyje, „Fišt“ stadione vykusioje iškilmingoje ceremonijoje įžiebta olimpinė ugnis. Startą žaidynėms davė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, paskelbęs Sočio žiemos olimpines žaidynes atidarytomis. Olimpinio deglo kelionę stadione pradėjo tenisininkė Marija Šarapova. Ji deglą perdavė lengvaatletei Jelenai Isinbajevai. Ši – imtynininkui Aleksandrui Karelinui. Toliau ugnis tęsė kelionę gimnastės Alinos Kabajevos rankose. Olimpinę ugnį kartu įžiebė legendinis  ledo ritulininkas Vladislavas Tretjakas ir dailiojo čiuožimo žvaigždė Irina Rodnina.

Pirmieji į stadioną, kaip įprasta, žengė Graikijos sportininkai. Lietuvos delegacija į stadioną žengė 41-oji. Lietuvių vėliavą nešė dailiojo čiuožimo šokėjas Deividas Stagniūnas. Lietuvai šiose žaidynėse atstovauja devyni sportininkai. Beje, Indijos atletai ėjo su Tarptautinio olimpinio komiteto vėliava, nes šios šalies Olimpinės asociacijos teisės buvo suvaržytos dėl joje esančių  korupcija apkaltintų pareigūnų. Tik po sekmadienį įvykusių naujų rinkimų, kurie buvo pripažinti skaidriais, Indijos sportininkai olimpiadoje vėl dalyvauja atstovaudami savo šaliai.

Pasakodami apie Rusijos istoriją organizatoriai nepagailėjo sovietinės simbolikos. Skambant dainai „Te visad šviečia saulė“ stadione pasirodė kūjo ir pjautuvo dekoracijos, ant parketo lakstė „pionieriai“. Atidarymo ceremonijoje pasirodė apie tris tūkstančius artistų, akrobatų, muzikantų, cirkininkų. Nors pagrindinės varžybos vyksta sniegu nuklotuose kalnuose, supančiuose Sočį, slėnyje į olimpines žaidynes atvykę žiūrovai mėgaujasi šiluma ir saule.

Sočio žaidynėse bus išdalinti 98 medalių komplektai. Olimpiniame kaimelyje apsistojo 2871 atletas iš 87 valstybių.

Žiemos olimpinių žaidynių organizatoriai aplink Sočį pastatė „Plieninį žiedą“ ir į Juodosios jūros pakrantę suvežė apie 40 tūkstančių karių. Rusija olimpiados pasiruošimui pertvarkant Juodosios jūros kurortą išleido daugiau kaip 50 mlrd. JAV dolerių. Iš jų 2 mlrd. – saugumui. Taip pat skambėjo kaltinimai dėl korupcijos ir pasinaudojimo pažintimis. JAV prezidentas Barakas Obama pareiškė, kad jo šaliai, kitaip nei Rusijai, nebūtų reikėję išleisti milžiniškos 50 mlrd. dolerių sumos, jeigu ji būtų panorėjusi surengti kitas olimpines žaidynes.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija