2014 m. vasario 14 d.    
Nr. 7
(2078)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Nuotraukos turi istoriją

Bronius VERTELKA

Fotomenininkas Algimantas
Aleksandravičius G. Petkevičaitės-
Bitės viešojoje bibliotekoje

Panevėžys. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Konferencijų salėje žymus fotomenininkas, Lietuvos valstybinės kultūros ir meno premijos laureatas Algimantas Aleksandravičius pristatė savo naujausią knygą „Žemaitėje – mona meile“. Joje pilna atradimų, ji skirta Žemaitijos 600 metų krikšto jubiliejui paminėti.

Prieš ketverius metus vienas gerai pažįstamas aktorius Algimantui pasiūlė pavažinėti po savo tėviškę ir pafotografuoti. Pradžioje taip ir darė: fotojuostoje įamžino bažnyčias, vaikus, nuostabius gamtos vaizdus. Po metų suprato, kad tai daryti reikia turint tikslą. Reikia fotografuoti tai, kas susiję su jau išėjusiais į Amžinybę, bet garsinusiais Žemaitiją ir Lietuvą: tai – Žemaitė, Simonas Stanevičius, broliai Orvydai, Vaclovas Intas, Lazdynų Pelėda, Šatrijos Ragana. Pravažiavo tūkstančius kilometrų, išleido nesuskaičiuojamą sumą pinigų. Daugelis darbų atlikta 2013 metais. Taip atsirado meno knyga rudais viršeliais. Vieną jų dovanojo Panevėžio dailės galerijai, kitą – G. Petkevičaitės-Bitės viešajai bibliotekai.

A. Aleksandravičius knygoje išspausdintas nuotraukų skaidres rodė ekrane ir kiekvieną apibūdino. Knygoje – jo paties rašyti tekstai. Kiekviena nuotrauka turi savo istoriją, kartais labai netikėtą. Važinėdamas po Vytauto Mačernio tėviškę, visiškai atsitiktinai sutiko vyrą, turintį tokį pat vardą ir pavardę, kaip ir poeto. Bandė įamžinti visus kunigaikščiui Vytautui pastatytus paminklus. Prie Latvijos sienos aptiko paminklą Kęstučiui. Užėjęs į vieną žemaičių trobą, rado jau rajono valdžios aplankytą ir su šimtmečio jubiliejumi pasveikintą lovoje gulinčią senutę. Greta senolės sėdėjo jos sesuo. Pasiteiravęs, kiek šiai metų, išgirdo, kad 99. Kartą Algimantas sulaukė jos telefono skambučio. Moteris pasigyrė, kad jau atšventė 101-ąjį gimtadienį.

A. Aleksandravičiaus nuotraukose viskas atrodo paprasta ir labai žmogiška. Jis nestato žmogaus prie sienos ir  neliepia papozuoti. Dažniausiai nuotraukas pateikia labai netikėtu rakursu. Prie Žemaitės sodybos sienos nufotografuotas baigiantis irti iš vytelių pintas krepšys.

Nors Algimantas gimė Klaipėdoje, bet apie 30 metų gyvena Aukštaitijoje. Ją jau vadina tėviške. Nuo lapkričio 2-osios, savo 53-ojo gimtadienio, pradėjo fotografuoti Aukštaitiją. Jau aplankė su rašytoja Gabriele Petkevičaite-Bite, skulptoriumi Juozu Zikaru susijusias vietas. Tokius darbus tikisi baigti per metus ir išleisti knygą apie Aukštaitiją, panašią kaip apie Žemaitiją.

Tuo pačiu laiku G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos antrojo aukšto ekspozicijų erdvėse buvo pristatyta A. Aleksandravičiaus fotoparoda „Iškilūs panevėžiečiai“. Joje pateikti 38 portretai. Jie fotografuoti 1993–2005 metais. Kai kurių nufotografuotųjų jau nebėra tarp gyvųjų. Iš nuotraukų žvelgia Panevėžio dailės patriarchas Kazimieras Naruševičius, dailininkas Stasys Petrauskas, skulptorius Juozas Lebednykas ir kiti meno žmonės.

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija