2014 m. vasario 21 d.    
Nr. 8
(2079)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Šventėme Valstybės atkūrimo dieną

Tautinės patriotinės eitynės nuo
Ramybės parko iki Kauno Rotušės
Livijos Šiugždienės nuotrauka

Vilniečiai mini Lietuvos
valstybės Atkūrimo dieną
Eugenijaus Žygaičio nuotrauka

Vasario 16 dieną, sekmadienį, minėjome Lietuvos valstybės Atkūrimo dieną. Daugiau ar mažiau įvairiais renginiais ją šventė visa Lietuvos, bet kaip visada, tradiciškai daugiausia jų vyko Vilniuje ir Kaune.

Vasario 16-osios rytą Vilniuje valstybės vadovai apsilankė Rasų kapinėse ir pagerbė 1918 m. vasario 16 d. Nepriklausomybės akto signatarus. Prezidentūroje įteikti valstybės apdovanojimai, o Seime vyko 2013-ųjų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijų laureatų pagerbimo ir kūrybos pristatymo renginys. Prie Prezidentūros, Simono Daukanto aikštėje, vyko Valstybės vėliavų pakėlimo ceremonija. Vidurdienį Vilniaus Arkikatedroje Bazilikoje vyko šv. Mišios. Tradiciškai minėjimas vyko Pilies gatvėje, prie namo, kuriame 1918 m. vasario 16 d. buvo paskelbta nepriklausomybė. Vakare Katedros aikštėje vyko įspūdingas koncertas.

Kaune nuo ankstaus ryto vyks nuotaikingos akcijos, minėjimai, koncertai bei eisenos. Po šv. Mišių vyko jaunimo eisena. Ją Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje pasitiko varpų koncertas. Vidudienį prasidėjo Vyčio kryžiaus ordino vėliavos pakėlimo ceremonija ir jaunesniųjų karininkų kursų vadų priesaikos ceremonija. Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga (LTJS) ir kitos organizacijos surengė tautines patriotines eitynes nuo Ramybės parko iki Kauno Rotušės. Nuo Ramybės parko apie 3000 eitynių dalyvių su vėliavomis ir transparantais pakiliai nusiteikę žygiavo per Vytauto prospektą, paskui į Laisvės alėją, Vilniaus gatvę į Rotušės aikštę skanduodami: „Savo žemės neparduosim, Briuseliui nepasiduosim!“ Rotušės aikštėje sugiedojus „Tautišką giesmę“ buvo surengtas mitingas. Lietuvius sveikino tautininkai iš Latvijos ir Estijos. LTJS ir Tautininkų sąjungos pirmininkas Julius Panka ragino mitingo dalyvius būti atlaidžius Sąjūdžio patriarchui prof. Vytautui Landsbergiui. Priminęs, kad iš balkono, iš kurio 1918 m. vasario 16 d. buvo paskelbta nepriklausomybė, profesorius piktai kalbėjo apie žemės referendumą, jis kvietė mitingo dalyvius nepykti ant profesoriaus, tardamas, kad jis, matyt, pavargo ir galbūt jam reikėtų jau pailsėti. Aktoriai skaitė ugningas poeto Justino Marcinkevičiaus eiles apie Žemę ir Tautą, dainavo jaunimo ansamblis „Lygaudė“. Mitingui baigiantis ant scenos pakilę vaikai skambino ten įrengtais varpais ir kvietė: „Žmonės kelkitės!“ Paskui varpai buvo pastatyti šalia scenos ir visiems, kurie jais paskambindavo, buvo įteikiama signataro Romualdo Ozolo knyga „Nacionalizmas tai tikrasis humanizmas“. Beje, kitos šventinės eitynės, skirtos Kovo 11-ąjai, kasmet rengiamos Vilniuje. Jau yra gautas Vilniaus savivaldybės leidimas šioms eitynėms surengti.

Lietuvos Respublikos Istorinės Prezidentūros sodelyje paminėti prezidento A. Smetonos jubiliejiniai metai, vyko akcija „Atmintis gyva“, o aktorius, persirengęs prezidentu A. Smetona iš balkono perskaitė istorinę kalbą. Lietuvos moksleivių sąjungos atstovai, persirengę prieškario meto miestiečiais bendravo ir šokdino susirinkusiuosius. Nepriklausomybės aikštėje vyko koncertas „Švęskime Laisvę!“

Kitaip nei anksčiau šiemet šventė Panevėžys – 2014 metų Lietuvos kultūros sostinė. Bene svarbiausias čia buvo „Cido“ arenoje vykęs koncertas „Laisvės pavasaris“.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija