2014 m. vasario 21 d.    
Nr. 8
(2079)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Telšių vyskupijoje

Telšių dekanate

Grabnyčios su sakraline muzika

Kauno Sakralinės muzikos mokyklos
choras „Pastoralė“ Telšių Katedroje

TELŠIAI. Pirmąjį vasario sekmadienį, švenčiant Kristaus Paaukojimo šventykloje (Grabnyčių) šventę Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedroje svečiavosi Kauno Sakralinės muzikos mokyklos choras „Pastoralė“, kuris giedojo 12 val. šv. Mišiose, o po jų atliko įspūdingą koncertinę programą „Iki kitų Kalėdų“. Jos scenarijaus autorė, režisierė ir dirigentė – Nijolė Jautakienė, akompaniatorė – Greta Drensenkaitė-Paliulienė (fortepijonas).

Katedroje susirinkę tikintieji, kartu su choristais aktyviai giedoję švenčiant Eucharistiją (tai kaip ypač pagirtiną dalyką pastebėjo ir dirigentė N. Jautakienė, koncerto pradžioje prisipažinusi turinti žemaitiškas šaknis ir už ypatingą maldos bendrystę giesmėje dėkodama susirinkusiems žemaičiams), gausiai dalyvavo ir choro koncerte, kurio programoje – vienuolika profesionaliai atliktų užsienio ir lietuvių autorių kūrinių. Klausytojus ypač sužavėjo mini miuziklas „Geroji fėja“ (muz. L. Povilaičio, ž. G. Aleksandravičienės, solistai: Beatričė Roževičiūtė, Rokas Norvaišas, Emilė Medzevičiūtė), kuriame išgyvenama vidinė mažos mergaitės drama, kuomet ji prašo fėjų visko, ko tik panorėjusi tuoj pat, tačiau jai pasirodžiusi Mamos dvasia kviečia džiaugtis vaikyste, palaukti... Tai – įtaigus muzikine kalba išsakytas amžinųjų vertybių liudijimas, parodantis, kaip svarbu sustoti, įsižiūrėti, priimti Dievo šviesos dovaną. Koncerto finale skambančią Gintarės Jautakaitės „Viešpaties leliją“ susirinkusieji klausė pagarbiai sustoję, taip parodydami, kad jiems atlikėjų padovanota ypatinga dovana – muzikinė dvasios puota.

Po koncerto dainininkams dėkojęs Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedros administratorius kan. Domas Gatautas choro vadovei N. Jautakienei įteikė ne tik knygą apie Žemaičių krikštą, tačiau ir Katedroje esančio Šv. Šeimos altoriaus paveikslo kopiją (viena iš šio paveikslo kopijų visus Šeimos metus keliauja per parapijos šeimas). Kan. D. Gatautas atkreipė dėmesį, kad būtent Grabnyčių dieną baigiasi kalėdinis laikotarpis ir jau pats laikas atsisveikinti iki kitų Šv. Kalėdų, tačiau pastaruoju metu vis labiau tampa įprasta pernelyg anksti Šv. Kalėdoms pasipuošti ir per mažai kalėdiniu laikotarpiu pasidžiaugti, o juk būtent per šį laiką turėtume įkvėpti tiek vilties, kad užtektų visiems metams iki kitų Šv. Kalėdų.

Tą sekmadienį Telšių Šv. Antano Paduviečio Katedroje svečiavęsis choras „Pastoralė“ yra vienas iš keturių Kauno Sakralinės muzikos mokyklos, kurios credo – „Per muziką – į Dievą“, – chorų. Jis gyvuoja jau 32 metus ir su sėkme bei pripažinimu yra apkeliavęs Europą. O šį šaltą Grabnyčių sekmadienį choras „Pastoralė“ Telšių Katedrą pripildė ne tik savo dvasios šilumos, o paskutiniąja šv. Mišių giesme „Aš jums atsiųsiu rožių lietų“ subtiliai priminė prieš septynetą metų Šv. Antano Paduviečio Katedroje apsilankiusias šv. Teresėlės relikvijas ir tylius, tačiau dvasiškai gausius šios nuostabios šventosios tebesiunčiamus malonių vaisius.

Irena Daubarienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija