2014 m. vasario 28 d.    
Nr. 9
(2080)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Ukrainiečių laisvės kovotojams skirta kauniečių palaikymo akcija

Kaune, Čečėnijos aikštėje,
vyko ukrainiečių laisvės
kovotojams skirta palaikymo akcija

Praėjusį šeštadienį palaikyti ukrainiečių tautos laisvės siekį į Čečėnijos aikštę susirinko keli šimtai miestiečių. Greta aikštėje uždegtų laužų ir žvakių kauniečiai išreiškė paramą Ukrainos laisvės kovotojams. Iniciatyvos metu tylos minute pagerbti Maidane žuvę ukrainiečiai, kiek vėliau į dangų paleista laisvę simbolizuojanti balionų „puokštė“.  Palaikyti ukrainiečių tautos ir Maidano didvyrių atvyko keli Seimo nariai, Kauno miesto meras ir tarybos nariai, politinių tremtinių ir kalinių sąjungos atstovai.


Dujų terminalas – Lietuvos energetinės nepriklausomybės įtvirtinimas

Prie suskystintų gamtinių dujų
terminalo laivo „Independence“–
prezidentė Dalia Grybauskaitė, jo
jūreiviai ir Pietų Korėjos vadovai

Vasario 19 dieną Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė Pietų Korėjos mieste Ulsanoje dalyvavo Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo inauguracijos ceremonijoje. Laivą-SGD saugyklą Lietuvai Pietų Korėjoje pastatė norvegų įmonė „Hoegh LNG“ bendradarbiaudama su šios šalies įmone „Hyundai Heavy Industries“. Šalies vadovė pabrėžė, jog šis laivas simbolizuoja savotišką geopolitinį trikampį, kurį sudaro mūsų šiaurinė partnerė Norvegija, Lietuva ir Pietų Korėja.


Lietuvos liuteronai priima Sirijos pabėgėlius

Evangelikų Liuteronų Bažnyčios kvietimu į Lietuvą trečiadienį atvyko 40 pabėgėlių iš pilietinio karo apimtos Sirijos.

„Mūsų Bažnyčia pakvietė 40 sirų krikščionių apsigyventi karo metu Lietuvoje“, – sakė Lietuvos Evangelikų Liuteronų Bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis. Sirų šeimos trečiadienį popiet į Zoknių oro uostą atskraidintos Lietuvos karinių oro pajėgų transportiniu orlaiviu „Spartan“. Anot vyskupo, atvykstančius sirus priglaus šeimos ar klebonijos visoje Lietuvoje. Tarp atvykstančiųjų yra 15 žmonių, gyvenusių Homso mieste, kuris ilgą laiką yra Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgų apsuptyje. Anot vyskupo, žmones iš Sirijos priimti paskatino Evangelikų Liuteronų Bažnyčios ir Lietuvos pabėgėlių patirtis. „Krikščionys yra pažeidžiamiausia grupė Sirijoje, kasdien yra žudomi, persekiojami, apiplėšiami. Mes patys esame mažumos bažnyčia, daug kentėjome, todėl turime atsiliepti į kitų žmonių skausmą, – teigė vysk. M. Sabutis. – Prisimename ir savo pokario pabėgėlius, kurie rado prieglobstį Vokietijoje ir Amerikoje, priešingai nei Švedijoje, iš kur buvo išsiųsti ir grąžinti Sovietų Sąjungai. Žinome, ką reiškia toks skausmas, kai nėra kur dingti, ir ką reiškia parama, kai svetimi žmonės suteikia prieglobstį ir padeda“, – sakė vyskupas. Jis teigė esantis dėkingas Lietuvos užsienio reikalų ir krašto apsaugos ministrams už pagalbą atgabenant sirus.


Kurorte – stintos ir Tėvynės istorija

Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Kurhauze su jai koncertavusiais
vaikais ir jų vadovais

PALANGA. Vasario 15-osios šeštadienį stintomis pakvipo visa Palanga – čia nuo vidurdienio šurmuliavo vienuoliktoji šventė „Palangos stinta“. Šventės metu J. Basanavičiaus gatvė šurmuliavo ne mažiau nei karštą vasaros dieną – norinčiųjų paskanauti keptos, vytintos, rūkytos ar kitaip paruoštos stintos, įsigyti šviežios agurkais kvepiančios žuvies bei dalyvauti žvejų linksmybėse suvažiavo svečių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio.


„Auksinė gilė“ – zakristijonui

Rajono vadovai: Valdemaras
Jasevičius, Raimundas Vaitiekus,
Jonas Gudauskas ir Vera Macienė
su nominantu Jonu Masidunsku
bei Donatos Vištartaitės tėveliu

ŠILALĖ. Vasario 16-oji – Lietuvos valstybės atkūrimo diena – pradėta švęsti šv. Mišiomis, kurias Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje aukojo klebonas dekanas kan. dr. Algis Genutis. Į bažnyčią savo vėliavomis nešini atžygiavo rajono politinių kalinių ir tremtinių sąjungos atstovai, jaunieji šauliai ir skautai iš Šilalės Simono Gaudėšiaus gimnazijos (vadovė – mokytoja Elvyra Gedeikienė).


Kun. Juozui Zdebskiui – Garbės piliečio vardas po mirties  

LAZDIJAI. Vasario 16 dieną, sekmadienį, Lazdijų Šv. Onos bažnyčioje iškilmingas šv. Mišias aukojo vyskupo generalvikaras mons. Gintautas Kuliešius, kunigai kan. Vytautas Vaičiūnas (jis sakė pamokslą) ir Tadeus Vallian. Buvo šventinamos Lietuvos trispalvę simbolizuojančios atnašos – geltono  vaško žvakė, žalios kadagio šakelės ir raudonos spanguolės. Po tautos kovą už laisvę įprasminusių šv. Mišių kolona, vedama Lietuvos Šaulių sąjungos Lazdijų skyriaus šaulių bei Lietuvos kariuomenės savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-osios  rinktinės karių būrio, su rekordinio dydžio Lietuvos trispalve, patraukė Nepriklausomybės aikštės link. Čia, aidint salvėms, rajono savivaldybės meras Artūras Margelis su žmona Lina bei administracijos direktorius Gintautas Salatka prie Nepriklausomybės paminklo padėjo žvakeles ir gėlių vainiką. Paskui Lazdijų kultūros centre vyko Vasario 16-osios minėjimas, apdovanoti Lazdijų krašto Garbės piliečiai: rašytojas, publicistas, žurnalistas, redaktorius Romas Sadauskas (kuris dėl sveikatos problemų negalėjo atvykti atsiimti apdovanojimo, už jį tai padarė ir tėvo sveikinimą lazdijiečiams perskaitė atvykęs sūnus Romas Sadauskas-Kvietkevičius) ir Filharmonijos solistas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytojas Danielius Sadauskas. Broliai R. ir D. Sadauskai yra daug prisidėję prie Lazdijų rajono kultūrinio gyvenimo puoselėjimo. Trečiasis Garbės piliečio vardas po mirties buvo suteiktas kunigui, kovotojui už Lietuvos nepriklausomybę bei tikinčiųjų teises Juozui Zdebskiui (1929 05 10–1952 09 21–1986 02 05). Jam skirtą apdovanojimą atsiėmė dukterėčia Lina Sutulienė.


Tartasi  dėl bažnyčios apšvietimo ir aplikos

NAUJOJI  AKMENĖ. Vasario 6 dieną Akmenės rajono savivaldybėje surengtas pasitarimas dėl Naujosios Akmenės Šv. Dvasios Atsiuntimo bažnyčios apšvietimo sistemos tobulinimo ir aplinkos sutvarkymo. Pasitarime dalyvavo Akmenės rajono savivaldybės meras V. Mitrofanovas, mero pavaduotoja J. Juškienė, Administracijos direktoriaus pavaduotojas A. Bučys, Teritorijų planavimo, architektūros ir paveldosaugos skyriaus vedėja V. Lukošiūtė, Statybos skyriaus vedėjas R. Naglys, Naujosios Akmenės miesto seniūnas R. Juozapavičius, Naujosios Akmenės Šventosios Dvasios atsiuntimo bažnyčios klebonas Akmenės dekanas kun. O. Jurevičius, buvo pakviesti bažnyčios projekto autorius, architektas R. Zimkus ir UAB ,,Mazgas“ apšvietimo specialistas ir projekto koordinatorius Ž. Sasnauskas.


Atviras laiškas profesoriui V. Landsbergiui

Linas Zasimavičius

Pradėti šį laišką norėčiau nuo to, jog Jūs mano šeimoje visuomet buvote autoritetas. Amžiną atilsį, mano močiutė kaime niekados neleisdavo tarti blogo žodžio apie Jus. Noriu pripažinti, kad man irgi išliksite kaip viena svarbiausių, iškiliausių asmenybių Lietuvos istorijoje, nepaisant paskutinių Jūsų pasisakymų Demokratijos ir Tautos atžvilgiu. Tačiau būtent tai ir paskatino parašyti Jums laišką.


Atidarytas didžiausias modernus „Senukų“ biurų pastatas

Įkurtuvėse kalba Kauno
arkivyskupas Sigitas Tamkevičius

KAUNAS. Vasario 13-ąją, ketvirtadienį, oficialiai atidarytas didžiausias septynių aukštų modernus A klasės įrengimo lygio biurų pastatas Kaune. Jame įsikūrė beveik 1000 UAB „Senukų prekybos centras“, Lietuvoje ir Baltijos šalyse pirmaujančios bendrovės, užsiimančios mažmenine, didmenine ir internetine prekyba statybinėmis medžiagomis, remonto ir buities prekėmis, administracijos darbuotojų. Į šalia prekybos ir laisvalaikio centro „Mega“ stovinčio biurų pastato statybą „SSPC“ įmonių grupė investavo 78 mln. litų. Dar 10 mln. litų į biurų įrangą investavo bendrovė „Senukų prekybos centras“.


Lietuvos gimtadienį minėjo su Lenkijos lietuviais

Seimo Pirmininkės pavaduotoja
Irena Degutienė prie paminklo
vyskupui Antanui Baranauskui
Seinuose su Vyriausybės
kanclerio pirmuoju pavaduotoju
Remigijumi Motuzu

Seimo Pirmininkės pavaduotoja, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko pirmoji pavaduotoja Irena Degutienė Vasario 16-ąją lankėsi Seinuose ir kartu su Lenkijos lietuviais dalyvavo Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirtuose renginiuose.

„Visada gera čia, pas Jus, sugrįžti. Ir pasisemti tikro, nuoširdaus Jūsų patriotizmo bei meilės lietuvybei. Ir padėkoti už tai, kad stengiatės tiesti tiltus tarp abiejų valstybių – Lenkijos ir Lietuvos – net ir tais atvejais, kai Jums patiems nėra labai lengva. Deja, kitaip elgiasi kai kurie Lietuvos Respublikos Seimo nario mandatą turintys Lietuvos lenkų rinkimų akcijos politikai, kurie, vedami nežinia kokių interesų, daro viską, kad tie santykiai būtų kuo blogesni, ir šioje veikloje imasi priemonių, diskredituojančių abi valstybes. Žinau, kad puoselėdami savo tautiškumą neretai patiriate daug įvairiausių kliūčių, apie kurias šventinę dieną gal ir nelabai norisi kalbėti, todėl Jūsų santūrumas, kantrybė ir pasiryžimas tęsti pradėtus darbus kasdien, nelaukiant jokio įvertinimo, verti tik pačios didžiausios pagarbos ir padėkos“, – sveikindama Vasario 16-osios minėjime susirinkusius lietuvius sakė I. Degutienė.


Kilnus poelgis – muziejui ir bažnyčiai padovanotos santaupos

Vasario 4 dieną Alytaus miesto savivaldybės meras Jurgis Krasnickas ir mero pavaduotoja Nijolė Makštutienė priėmė daug metų Amerikoje praleidusį garbaus amžiaus sulaukusį alytiškį Bronių Morkeliūną ir jį atlydėjusią Lietuvos muzikų rėmimo fondo direktorę Liuciją Stulgienę. 97 metų B. Morkeliūnas, šiuo metu gyvenantis Vilniaus gerontologijos ir reabilitacijos centre, į gimtąjį miestą Alytų atvyko su dovanomis. Jis savo viso gyvenimo santaupas padovanojo Alytaus kraštotyros muziejui ir Alytaus Šv. Angelų Sargų bažnyčiai. Po 20000 litų kraštotyros muziejui ir bažnyčiai padovanojęs B. Morkeliūnas sakė, kad tai padaryti jis nusprendė todėl, kad neturi vaikų, o giminaičiams pinigų palikti jis nenorintis, kad jiems nebūtų priežasties dėl jų pyktis.


Policijos vadovybė svečiavosi arkivyskupijos kurijoje

Vasario 11-osios rytmetį policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis ir pavaduotojas Algirdas Stončaitis, lydimi policijos kapeliono kun. Algirdo Toliato, viešėjo Vilniaus arkivyskupijos kurijoje ir susitiko su Vilniaus arkivyskupu metropolitu Gintaru Grušu.

Policijos vadovybė ir dvasininkai džiaugėsi pamažu prigyjančia sekmadienio šv. Mišių Šv. Ignoto bažnyčioje idėja. Į šv. Mišias plūsta ne tik vilniečiai. Laisvas pasirinkimas atvykti, noras tobulėti dvasiškai pamaldose ir pabendrauti po jų suburia draugėn policijos pareigūnus ir iš kitų Lietuvos kampelių, netgi iš Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato. „Policijai kapeliono institutas – ne dėl reklamos. Šie dvasininkai atsirado iš vidinio policijos bendruomenės poreikio. Ir policijai, ir Bažnyčiai aukščiausia vertybė – žmogus, todėl sujungę jėgas galime nuveikti daug daugiau kurdami saugią aplinką, kovodami su visuomenės ydomis, apsaugodami nuo kylančių grėsmių tiek jaunus, tiek pagyvenusius, tiek atsargius, tiek patiklius“, – teigė policijos vadovas S. Skvernelis.


Paskirtos Vyriausybės kultūros ir meno premijos

Ministrų kabinetas pritarė Vyriausybės kultūros ir meno premijų komisijos teikimui šias premijas skirti fotomenininkei Violetai Bubelytei, poetui ir eseistui Liutaurui Degėsiui, dailininkui Algirdui Griškevičiui, dailės istorikei ir kritikei Giedrei Jankevičiūtei, operos solistei Sandrai Janušaitei-Iljoitienei, baleto artistei Olgai Konošenko, muziejininkei Margaritai Matulytei, kino kritikei Živilei Pipinytei, kompozitoriui Algimantui Vincentui Raudonikiui, tapytojui Arvydui Šalteniui, režisieriui Henrikui Vancevičiui ir pianistei Veronikai Vitaitei.


„Miesto misijų“ susitikimas – kavinėje, šlovinimo vakaras – bažnyčioje

Kauno arkivyskupijos kurija ir katalikų bendruomenė „Naujoji Sandora“ toliau organizuoja „Miesto misijas“. Jų tema pirmąjį 2014 metų pusmetį – „Jėzus visada šalia“. Šios misijos – paskutiniais mėnesių ketvirtadieniais rengiami pokalbiai su kunigais Kauno senamiesčio kavinėse. Šių susitikimų dalyviai, kiti miesto gyventojai vėliau kviečiami į šlovinimo ir maldos vakarus bažnyčioje. Sausio 30 d. vakare įvyko pirmasis „Miesto misijų“ renginys šiemet. „Vera Cafe“ kavinėje su keliomis dešimtimis jos lankytojų kun. Aldonas Gudaitis SJ bendravo tema „Kai Dievas juokiasi“. Paskui Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje vyko šlovinimo ir maldos vakaras su bendruomene „Naujoji Sandora“.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija