2014 m. kovo 28 d.    
Nr. 13
(2084)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

VSD pateikė 2013 metų veiklos ataskaitą

Valstybės saugumo departamentas, vykdydamas įstatymais numatytus atskaitingumo ir priežiūros įpareigojimus, kovo 17-ąją Valstybės gynimo tarybos (VGT) nariams pateikė Departamento 2013 metų veiklos ataskaitą. VSD metinės ataskaitos tikslas – informuoti priežiūrą vykdančias institucijas apie Departamento valdymą ir administravimą, materialinį ir techninį aprūpinimą, užduočių skyrimo ir jų vykdymo būklę. 2013 metų VSD veiklos ataskaita yra pirmoji, kai, įsigaliojus naujoms Žvalgybos įstatymo nuostatoms, Departamentas buvo pertvarkytas dirbti pagal žvalgybos principus. Žvalgybos įstatymas taip pat įgyvendino ir Prezidentės iniciatyva parengtą žvalgybos koordinavimo stiprinimo koncepciją, kuriai yra pritarusi Valstybės gynimo taryba.

VSD ataskaitoje apie grėsmes nacionaliniam saugumui teigiama, kad intensyviausiai ir agresyviausiai prieš Lietuvą veikia Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybos. 2013 metais Rusijos žvalgybos tarnybų veikla prieš Lietuvą išliko aktyvi. Ją lėmė ne tik ilgalaikiai Rusijos politiniai ir ekonominiai tikslai, bet ir Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai, ypač siekiai skatinti eurointegraciją Europos Sąjungos Rytų partnerystės šalyse. Rusijos žvalgybos tarnybos siekė gauti įslaptintą ir kitą Lietuvos nacionaliniam saugumui svarbią informaciją apie Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai, Lietuvos politinėse partijose vykstančius procesus ir jų strategijas per artėjančius Respublikos Prezidento, Europos Parlamento ir savivaldos rinkimus, strateginių energetikos projektų įgyvendinimą, Lietuvos karinius pajėgumus ir Lietuvos tarptautinį karinį bendradarbiavimą. Rusijos žvalgybos tarnybos taip pat vykdė aktyviąsias priemones, siekdamos paveikti Lietuvos vidaus ir užsienio politiką.

Lietuvoje Rusijos žvalgybos tarnybų darbuotojai dažniausiai veikia su diplomatine priedanga. Šią priedangą naudoja Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba (SVR) ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausioji žvalgybos valdyba (GRU). SVR ir GRU darbuotojai, prisidengdami diplomatų statusu, dirba Rusijos ambasadoje Lietuvoje, Rusijos prekybos atstovybėje ir Rusijos generaliniame konsulate Klaipėdoje. Jų veiklą koordinuoja Rusijos ambasadoje įsikūrusios SVR ir GRU rezidentūros. Federalinė saugumo tarnyba (FSB) aktyviausiai prieš Lietuvos piliečius veikia Rusijos teritorijoje ir iš Rusijos teritorijos.

„Didelių sensacijų“ VSD ataskaitoje šiais reikalais besidomintieji nepastebėjo, tačiau juk nemažai daliai visuomenės galėjo susidaryti kitoks vaizdas. VSD, viešai paskelbusi apie užsienio žvalgybos veiksmus Lietuvos verslo atžvilgiu, esą atlieka prevenciją. Matome, kad pastaruoju metu pasigirstantys garsūs verslo atstovų pasvarstymai gali būti VSD įvardijamų veiksmų rezultatas. VSD, paviešinęs Rusijos žvalgybos metodus bei šnipinėjimu įtariamo rusų diplomato tapatybę, eina teisinga kryptimi, mano politologas, buvęs VSD analitikas Tomas Janeliūnas. Esą viešinti VSD įžvalgas reikėjo kur kas anksčiau. Politologo teigimu, VSD žingsnis turėtų aiškiau parodyti visuomenei, kaip veikia šaliai priešiškos žvalgybos ir gyrė VSD už užsienio žvalgybų veiklos principų paviešinimą.

Įvardintų asmenų veikla Lietuvoje nuo šiol yra visiškai beprasmiška. Jie čia jau nieko nebegali nuveikti. Kaip sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Rusijos ambasadoje Lietuvoje dirbusio žvalgybos darbuotojo paviešinimas yra pakankama priemonė ir kol kas nesiimta žingsnių jį išsiųsti iš šalies.

„Svarbu tai, kad dar šalia to, kad VSD atlieka savo tiesioginį darbą, jie skelbia apie šitą darbą ir informuoja visuomenę, nes Lietuvos visuomenei yra ypač svarbu žinoti, kas vyksta šalies viduje ir ką atsakingos institucijos gali padaryti. Tai normali praktika yra rūpintis tomis grėsmėmis ir jas šalinti. Manau, kad, jeigu vienos valstybės veiksmai pažeidžia kitos valstybės saugumą, mes turime visą teisę, šimtaprocentinę teisę, užkirsti tas grėsmes“, – teigė Prezidentės vyriausioji patarėja užsienio klausimais Jovita Neliupšienė.

Tačiau VSD kritikai stebisi saugumiečių veiklos metodais – esą toks viešumas nepanašus į rimtą žvalgybą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija