2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Mokosi atverti klasikinės muzikos lobyną

Du dešimtmečius edukacines
muzikines popietes bibliotekoje
organizuojanti ir vedanti
Aldona Murauskienė

Popietės metu koncertuoja vienas
iš Marijampolės kolektyvų,
atliekančių rimtąją muziką

Marijampolė. Klasikinės muzikos mėgėjai kartais užsimena, kad mieste gerų rimtosios muzikos renginių nėra daug, nes labiau orientuojamasi į popsinę muziką. Kita vertus, kai pagaliau įvyksta puikių klasikos atlikėjų koncertai, salės nebūna pilnos. Kas kartą kviesdami kad ir puikiausius rimtosios muzikos atlikėjus, organizatoriai su nerimu laukia artėjančios koncerto dienos – bus išpirkta pakankamai bilietų ar ne, kad renginys įvyktų. Tad vis pasvarstoma: kaipgi yra su ta rimtąja muzika, ar jai iš tiesų ne vieta provincijoje?

Jolanta RAČAITĖ

Klasikinės muzikos popietės rengiamos jau 20 metų

P. Kriaučiūno viešosios bibliotekos darbuotoja Aldona Murauskienė, jau daug metų rengianti muzikos popietes, teigia taip nemananti. Jos sumanyti ir vedami kameriniai renginiai bibliotekoje vyksta jau 20 metų, o lankytojų nepristinga. A. Murauskienė džiaugiasi, kad prieš du dešimtmečius gimusi idėja surado atgarsį tarp miestelėnų. Ji įsitikinusi, kad rimtąją muziką pamėgti reikia mokytis. Tik kai imi suprasti, atsiveria visi jos lobiai. Tokia ir buvo pirmųjų muzikos popiečių paskirtis – klausytis kartu, specialistų padedamiems mokytis suvokti, supažindinti susirinkusius su įžymiausių kompozitorių gyvenimu. Tai – labiau edukaciniai renginiai, tačiau nuolatiniai jų lankytojai dėsningai lankosi ir koncertuose.

Vedėjos ir klausytojų išprusimas augo kartu

A. Murauskienės pastebėjimu, netgi tie, kurie tariasi, kad klasikinė muzika – ne jiems, yra potencialūs jos mėgėjai. Štai kad ir mobiliųjų telefonų melodijoms neretai pasirenkamas fragmentas iš kokio nors populiariosios klasikos kūrinio, tačiau telefono savininkas net nežino, kad tai – klasika. Taigi mokytis atrasti muzikos lobius galima pradėti ir nuo to, kas populiariausia. Būtent to su į popietes besirenkančiais klausytojais vedėja sako mokiusis kartu. „Nebuvau didelė klasikinės muzikos žinovė, – prisimena A. Murauskienė. – Kai mane paskyrė dirbti į Meno ir muzikos skaityklą, ėmiau domėtis ir supratau, kiek daug dar reikia išmokti. Kartu suvokiau, kad tai – labai įdomu. Mane sužavėjo Kauno viešojoje bibliotekoje organizuojami muzikiniai trečiadieniai – kompozitorius Giedrius Kuprevičius taip populiarino klasikinę muziką. Labai įdomūs buvo ir muzikologo Viktoro Gerulaičio per radiją vedami pokalbiai apie kompozitorius. Pastarieji reiškiniai plėtė akiratį, teikė atradimų džiaugsmą, buvo be galo įdomūs ir nespecialistams. Tuomet ir nutariau kažką panašaus pasiūlyti marijampoliečiams“. Taip gimė žymiausių kompozitorių jubiliejams skirtas ciklas „Tariami susitikimai“, o pasakojimus paįvairino muzikos įrašų klausymasis, specialiai šioms progoms rengiamos literatūros parodos.

Kadaise abejojusi, ar nebūnant muzikos specialiste pavyks sėkmingai rengti pokalbius apie muziką, šiandien jų rengėja jau gali pasidžiaugti, kad atsitiko gal netgi priešingai. Profesionalui gal būtų buvę sunkiau kalbėti paprastai, be specifinių terminų, o šiuo atveju vedėjos ir klausytojų išprusimas augo vienu metu. Tiesa, teko nemažai konsultuotis su specialistais, skaityti, domėtis, klausytis.

Iš projektų gaunamos lėšos padidino galimybes

Prieš dešimtmetį laimėjusi Atviros Lietuvos fondo remiamą projektą, biblioteka įsigijo geresnės muzikos aparatūros, gerokai papildė klasikinės muzikos įrašų kolekciją. Be to, muzikinių popiečių vedėja bendradarbiauti prikalbino Marijampolės kolegijos dėstytoją Alfonsą Uzėlą – kartą per mėnesį jis ėmė vesti pokalbių ciklo „Muzikos stilių raida“ užsiėmimus. Patyręs lektorius A. Uzėla muzikinių popiečių lankytojus supažindino su įvairaus meto – nuo Viduramžių iki šių dienų – rimtosios muzikos ypatumais.

Dar po kelerių metų, laimėjus projektą „Muziką reikia atrasti“ ir gavus lėšų iš Kultūros ministerijos, buvo galima ne tik tęsti muzikines popietes-pokalbius, bet ir pasikviesti įdomių paskaitininkų ir atlikėjų. Bibliotekoje viešėjo Muzikos akademijos styginių kvartetas „Akademija“, kolektyvas „Trio de Vilna“, kompozitorius, Nacionalinės premijos laureatas Šarūnas Nakas, muzikologė, populiari TV laidų vedėja Zita Kelmickaitė. Keleto renginių metu koncertavo Marijampolę garsinantis Č. Sasnausko choras. Popiečių lankytojai buvo supažindinti ne tik su pasaulio klasikais, bet ir žymiausiais Lietuvos kompozitoriais – M. K. Čiurlioniu, B. Dvarionu, Č. Sasnausku. Koncertuoti buvo kviečiami ir Marijampolės muzikos mokyklos atlikėjai, klasikinį repertuarą atliekantis ansamblis „Cantare“. Taip palaipsniui nuo įrašų klausymosi buvo pereinama prie gyvos muzikos, pažinčių su jos atlikėjais. Bendradarbiavimas su miesto muzikos kolektyvais turi tęstinumą – vasarį marijampoliečiai į biblioteką bus kviečiami pasiklausyti „Cantare“ atliekamų kūrinių.

Pokalbių ciklas „Tariami susitikimai“ ne tik nenutrūksta jau daugelį metų, renginiai perėjo į naują kokybę.

Svarbu žinias pateikti populiariai

Tuo A. Murauskienė sako spėjusi įsitikinti. Prie rimtosios muzikos reikia pratintis ir ją pamėgti pamažu. Muzikinių popiečių lankytojams labai įdomu, kokiomis aplinkybėmis kompozitorius sukūrė vieną ar kitą kūrinį, kas jį inspiravo, koks apskritai buvo kūrėjo gyvenimas.

Tiesa, rengti pokalbius apie muziką nebuvo labai lengva. Reikėdavo ne tik daug sužinoti, bet ir pagalvoti, kaip informaciją pateikti skirtingai auditorijai – vaikams, kolegijos studentams, kariškiams, nedidelių miestelių žmonėms... Ne kartą A. Murauskienė buvo kviečiama vesti pokalbių apie muziką ir pastebėjo, kad žmonės domisi. Tai, kad provincijos žmonėms rimtoji muzika nėra tabu, įrodo ir bene 15 metų Sasnavoje tradiciškai organizuojamas renginys „Ruduo ir muzika“.

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija