2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Nauja knyga apie partizanus

UTENA. Vasario 13 dieną paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną uteniškius pakvietęs Utenos kraštotyros muziejus jiems padovanojo įsimintiną renginį – muziejuje buvo pristatyta nauja Utenos krašto Garbės piliečio, kraštotyrininko Balio Juodzevičiaus knyga „Akistata su mirtimi“, o jos pristatymas prasmingai papildytas Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos Teatro studijos, kuriai vadovauja mokytojas Nerijus Rastenis, Juozo Grušo, Stasio Kašausko kūrybos motyvais sukurta literatūrine-muzikine kompozicija.

Renginį vedusi muziejininkė Milda Skaisgirienė sakė, kad Vasario 16-oji siejama su šalies valstybingumo atkūrimo data ir Lietuvos laisvę gynusių žmonių pagerbimu, tad labai simboliška, kad B. Juodzevičiaus knyga, kurioje surinkti prisiminimai apie Utenos krašto partizanus, pasirodė būtent šiomis dienomis.

Dalydamasis mintimis apie tai, kas pastūmėjo išleisti jau trečią knygą apie partizanus, B. Juodzevičius neslėpė – iškylantys vis nauji faktai ir noras ateinančioms kartoms išsaugoti prisiminimus apie Lietuvos praeitį. Nors, jo manymu, knygos pavadinimas gana pretenzingas, kitaip jos pavadinti negalėjęs – šimte leidinio puslapių kalbama apie smurtines mirtis, tačiau, anot autoriaus, knygoje įamžinti Laisvės kovų dalyvių – partizanų, ryšininkų ir rėmėjų – vardai, pavardės, slapyvardžiai yra pats geriausias paminklas kraują už Tėvynės laisvę praliejusiems ar rizikavusiems savo gyvybe.

Šiemet B. Juodzevičius planuoja išleisti dar vieną knygą apie uteniškių indėlį į Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio veiklą.

alkas.lt

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija