2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Paroda nuo gamtos tolstančiam žmogui

LAZDIJAI. Čia viešėjo ypatingas svečias – Lietuvos ornitologų draugijos narys, Druskininkų Sąjūdžio tarybos narys, pirmosios Druskininkų televizijos įkūrėjas (1991 metais), vaizdo operatorius ir gamtos fotografas Jonas Bilinskas. Gamtos fotografijų parodą Motiejaus Gustaičio gimnazijos mokiniams, mokytojams bei svečiams atvežęs J. Bilinskas sužavėjo savo pasakojimais bei nepaprastais vaizdais. Susitikimą su fotomenininku suorganizavo Lazdijų rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistė Rūta Balevičienė.

Fotografas pristatė savo darbo subtilybes – juk gamta nenuspėjamas ir nepakartojamas pasaulis, kur išties vertingo kadro gali tekti laukti ir visą dieną. Parodoje gausu įvairiausių paukščių nuotraukų, J. Bilinskas neabejingas ir miškų augalijai – stengiasi visuomet įamžinti gražesnį ar retesnį augalą. Jo fotografijose plyti nepakartojamo grožio medžiai, žydinčios pievos, žydras dangus, žiedais pasipuošę kiemeliai bei šioje žemėje gyvenantys gyvūnėliai. Šis žmogus kuria ir dokumentinius filmus apie gamtą, senuosius Dzūkų amatus ir papročius, todėl neatsitiktinai parodos atidarymo metu rodė filmuotą medžiagą bei pasakojo apie žvėrių, retų paukščių fotografavimo bei filmavimo paslaptis. Buvo rodomas J. Bilinsko sukurtas filmas, kuriame jis vaizdžiai bei išsamiai atskleidė paukščių bei gyvūnų paslaptingojo gyvenimo ypatumus, detaliau supažindino su retais Lietuvoje gyvenančiais paukščiais (žalvarniais, kurtiniais ir kitais) bei žvėreliais.

Gamtos fotografas unikalius kadrus filmuoja bei fotografuoja tik iš slėptuvės. O ta slėptuvė – paties pasisiūta greitai surenkama palapinė. Svečias klasėje išskleidė palapinę, pro kurios langą nufilmavo daugelį rodytų siužetų, teigdamas, „kad parodą „Langas į gamtą“ galima pamatyti pro palapinės langą“. „O norint pamatyti laukinės gamtos gyvenimą, reikia ją ne tik gerai pažinti, bet turi būti negirdimam, nematomam ir bekvapiam“, – teigė J. Bilinskas.

Lazdijų rajono savivaldybės informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija