2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Pabendravimas apie Tėvynę – eilėmis

Poetė Rita Bijeikytė-Gatautė

KLAIPĖDA. Kovo 12-osios vakare Žemaitijos dailininkų sąjungos galerijoje vyko renginys „Malonė, kad būtų gyva“ ir buvo paminėta Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena. Pristatyta Žemaitijos rašytojų bendrijos poetės Ritos Bijeikytės-Gatautės knyga patriotine tematika „Kalbinu Žemę, Motiną, Tėvynę“. Jame poetės biografiją ir kūrybą pristatė Rimantė Vasiljeva, muzikavo bardas Jonas Baltokas. Rita eilėmis iš tiesų prakalbino daug žmonių širdžių ir savo kuklumu, paprastumu, dideliu dėkingumu Viešpačiui ir žmonėms užkariavo klaipėdiškių simpatijas, netrūko gausių aplodismentų ir gėlių puokščių.

Žemaitijos rašytojų bendrijos narys poetas Albertas Stašinskas Ritai skaitė savo kūrybos eiles. Klaipėdos laivų statybos ir remonto mokyklos mokinė Monika Kauliūtė vaizdingai perskaitė eilėraštį „Tėviškė“. Knygos redaktorius Edmundas Pocius kalbėjo apie pažangą Ritos kūryboje ir linkėjo toliau rašyti. Rita dėkojo eilėmis knygos rėmėjui Klaipėdos universiteto sveikatos fakulteto dekanui Artūrui Razbadauskui ir džiaugėsi, kad vartotojiškame šių dienų pasaulyje dar yra žmonių, kurie domisi poezija ir remia poetus.

Prof. Albinas Drukteinis atsiliepime apie leidinį „Kalbinu Žemę, Motiną, Tėvynę“ rašo: „Aptinkame talpias eilutes ir kalbos metaforiškumo, ir netikėtų sugretinimų, ir gilios prasmės, pavyzdžiui: „Jau gandrai tariasi, / Kaip jiems išskristi. / O pati bėgi, / Nes vejasi / Naujos programos, / Nauji įstatymai, / Aktai... / ,,Softai“, / Virusai, / Perkrovos, / Biotechnologijos, / Efektai... (eil. „Moterys puošiasi“).

Rita džiaugėsi, kad gali kurti laisvoje Lietuvoje, saugioje aplinkoje. Ji prisiminė tautos galiūną filosofą Stasį Šalkauskį, kurio klausydavosi šimtai studentų. Poetė minėjo vyskupą Motiejų Valančių, Dievo malonės įkvėptą blaivybės skleidėją. Tuomet buvo žmonių, siekusių neleisti skleisti blaivybės idėjas, mėginusių net pinigais papirkti, bet vyskupas narsiai siekė tikslo. R. Bijeikytės-Gatautės knygoje cituojamas Šventasis Raštas, nes tikinčiajam išsigelbėjimas Kristuje. Kai kurie eilėraščiai tarytum minispektakliukai („Pralinksminai“, „Jis gyvas“).

Rimantė Vasiljeva

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija