2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Premija už geriausią kalendorių

Joniškio krašto kalendorius „Nauji
gaspadoriai – švieži kalendoriai“

KURŠĖNAI. Šiaulių rajono kultūros centre tradiciškai buvo teikiama lietuviškų kalendorių pradininko Lauryno Ivinskio premija už geriausią metų kalendorių. Į šventę rinkosi kultūros darbuotojai, pedagogai, mokiniai, seniūnijos atstovai prieš tai aplankę Lauryno Ivinskio kapą Kuršėnų kapinaitėse ir padėję gėlių prie L. Ivinskio paminklo.

Premijos skyrimo komisijos pirmininkė Sigita Lukienė prieš paskelbdama laureatą paminėjo, jog Lauryno Ivinskio premija įteikiama jau 24-ąjį kartą. Šį sykį vertinimo komisija atsigręžė ir į regionus, nes ankščiau laureatai būdavo iš didmiesčių. S. Lukienė paskelbė, kad 2013 metų geriausiu lietuvišku kalendoriumi išrinktas Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus išleistas krašto etninės kultūros kalendorius „Nauji gaspadoriai – švieži kalendoriai“. Idėjos autorei Renatai Rapkausienei įteikta Lauryno Ivinskio premija, gėlės ir vardinė juosta. Kalendorius išleistas gražia tarmiška kalba. Jame daug senolių patarimų, valgių receptų, tradicinės liaudies medicinos pamokymų, spėlionių, žaidimų, burtų. Kalendoriaus „Nauji gaspadoriai – švieži kalendoriai“ dailininkė – šiaulietė Jurgina Jankauskienė, kalbininkės – Aušra Kaikarytė ir Rita Urniežiūtė. Laureatę sveikino visas būrys kraštiečių ir Seimo narės Rimos Baškienės padėjėja Judita Šakočiuvienė. Ji įteikė Seimo švietimo, mokslo ir kultūros komiteto Padėką Joniškio istorijos ir kultūros muziejui už nuoširdų darbą puoselėjant mūsų tarmes ir papročius, saugant istorinę atmintį.

Šventėje tarmiškos šnektos, dainų ir šokių pynę supynė Raudėnų mokyklos etnografinis ansamblis „Gerviki”, vadovaujamas Jovitos Lubienės, ir svečių iš Žagarės liaudiška kapela.

Zigmas Ripinskis

Šiaulių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija