2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Uteniškių tarme

UTENA. Kultūros centre pristatyta poetės, Utenos kultūros centro direktorės pavaduotojos Reginos Katinaitės-Lumpickienės uteniškių tarme parašyta poezijos knyga „Undeniu, ugniu, žalynais“. Poetės kūrybos gerbėjai džiaugėsi gyvuojančia ir puoselėjama uteniškių tarme, susidomėję klausėsi skaitomų eilių.

Renginį vedė Dauniškio gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Daiva Katinienė, eilėraščius skaitė poetės artimieji: sesuo, brolis, sūnus ir, žinoma, pati autorė. Poezijos knygos „Undeniu, ugniu, žalynais“ redaktorius – poetės brolis, Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, leidėjas – poetas Vytautas Kaziela. Abu jie pabrėžė, kad knyga yra išskirtinė tuo, kad joje, pasitelkiant tarmę, „pagauta“ ir nepriekaištingai atskleista šio krašto dvasia. Alvydas Katinas pabandė „išversti“ eilėraščių ištraukas į literatūrinę kalbą. Tapo aišku, kad be tarmės eilėraščiai netenka savo skambesio ir prasmės, kad uteniškių tarmė – vaizdinga, daininga, skambi ir savita.

Ar visi susirinkusieji gerai moka savo tarmę, buvo patikrinta pateikiant tarmybes, kurias reikėjo pasakyti bendrine kalba. Teisingai atsakę buvo apdovanoti R. Katinaitės-Lumpickienės knyga. Knygą gavo ir beveik visi renginyje dalyvavę.

R. Katinaitę-Lumpickinę sveikino mero patarėjas Gintautas Petravičius, poetas Petras Panavas, Kultūros centro direktorė Asta Motuzienė, „Utenio“ redaktorius Donatas Čepukas, puodžių karalius Vytautas Valiušis ir kiti. Skambėjo dainos pagal R. Katinaitės-Lumpickienės eiles, jas atliko Utenos kultūros centro romantinės muzikos ansamblis, Petras Leleika bei solistė Regina Mažliokienė.

Lolita Kaminskienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija