2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Geriausi tautodailininkų darbai

KURŠĖNAI. Vasario 16-ąją atidaryta Šiaulių rajono tautodailininkų meninių darbų paroda. Pirmajame ir antrajame Etninės kultūros ir tradicinių amatų centro aukšte buvo eksponuojami geriausi per metus sukurti darbai. Į parodos atidarymo iškilmes susirinkę jų autoriai ir darbų gerbėjai bei vertintojai vos tilpo salėje – tiek daug Šiaulių rajone yra kuriančių žmonių, tiek daug yra tradicinį liaudies meną vertinančių gerbėjų. Parodą atidarė sesučių Agnės ir Simonos Balčiūnaičių duetas (mokytoja – Lina Jarošėvienė, akompanavo Danutė Streckienė). Centro direktorė Birutė Poškienė parodos lankytojams pristatė autorius. Anot jos, paroda jau daug metų, nelaužant tradicijų, atidaroma vasario 16-ąją, tačiau kiekvieni metai pažeria ir naujovių. Šiemetiniai darbai yra labai stiprūs, išgryninti, tvarkingi, preciziškai paruošti, verti dėmesio.

Parodoje dalyvauja 13 medžio drožėjų. Iš jų – vienintelė moteris Žaneta Šimkuvienė. Darbus pristato trys broliai kalviai – Nerijus, Jurijus, Artūras Poškai. Dalyvauja vienas metalo apdirbėjas, viena verbų rišėja, dvi karpytojos iš popieriaus, du akmentašiai, trys pynėjos iš vytelių, net 17 keramikų ir net penkios šeimos: Antaninos ir Algimanto Tamašauskų, Marytės ir Stanislovo Tamašauskų, Neringos ir Gintaro Pranaičių, Reginos ir Vytauto Mataičių, Ados ir Vydmanto Vertelių.

Parodoje galima pamatyti ir šešių tapytojų darbus. Pirmą kartą tapybos darbus eksponuoja Renata Žilevičienė, o Rita Alkevičienė vietoj tradicinių savo keramikos darbų pristatė šilko tapybos darbus.

Šalia suaugusiųjų autorių savo kūrinius eksponuoja ir dvi mergaitės: devynmetė Miglė Poškaitė atnešė pintų darbelių, dešimtmetė Jonė Bagdanskytė parodos lankytojams siūlo pasigrožėti labai originaliais papuošalais. Šios dvi kūrėjos – ne vienintelės jaunosios autorės, eksponuojančios darbus Etninės kultūros ir tradicinių amatų centre. Šešiolikos 10–16 metų autorių iš Kuršėnų, Pavenčių ir Aukštelkės mokyklų bei Kuršėnų kūrybos namų darbai pateikti lankytojų ir vertintojų dėmesiui. Septynių autorių darbai atrinkti į antrą Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabrinis vainikėlis“ turą, vyksiantį Telšiuose.

Apie parodoje eksponuojamus darbus kalbėjo menotyrininkė Michalina Adomavičienė ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkė Laima Kelmelienė. Kūrėjus pasveikino Šiaulių rajono mero pavaduotojas Antanas Bezaras ir savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Laimutė Marytė Varkalienė. Vicemeras visiems tautodailininkams įteikė po gėlės žiedą, o Birutė Poškienė jauniesiems kūrėjams – po Padėkos raštą.

Geriausius darbus, atitinkančius regiono gyvąsias tradicijas, buvo galima pamatyti ir Šiaulių dailės galerijoje Šiaulių krašto tautodailininkų darbų parodoje.

Gitana Kudulienė

Šiaulių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija