2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Lietuvos
kultūros
galerija


XXI Amžius


Kronika

Iš spaudos

RENAVAS. Dvaro sodybos svirne veikė paroda – „Lietuvos spaudos fotografija 2013“. Joje pristatomi nacionalinio spaudos fotografijų konkurso laureatai – geriausi 2012 metų spaudos fotografų darbai, atrinkti ir įvertinti tarptautinės vertinimo komisijos. Kartu pateikta trumpa spaudos fotografų veiklos ir įvertinimų kronika. 2013 metų konkursui fotografijas pristatė 160 autorių. Komisijai pateikta penki su puse tūkstančio darbų. Be temos „Fotopasakojimas ir reportažas“, kaip ir ankstesniais metais fotografai pateikė konkursui nuotraukas pagal šias temas: „Naujienos“, „Gyvenimas“, „Portretas“, „Diplomatija“, „Kultūra“, „Europos metai“, „Pramogos“, „Sportas“, „Kariuomenė“, „Gamta ir jos apsauga“ ir „Spindesys“. Jau penktą kartą bus teikiamas „Kolegų prizas“. Jį pelno iš visų į metraštį ir parodą patekusių nuotraukų pačių konkurso dalyvių išrinkta jiems labiausiai patikusi fotografija.

Šiemet temos „Reportažas“ pavadinimas praplėstas į „Fotopasakojimas ir eportažas“. Jau ir anksčiau fotopasakojimai būdavo pateikiami ir vertinami šios temos konteste. Tikimasi, kad tai bus paskatinimas spaudos fotografams kurti fotopasakojimus, fotoistorijas, fotoesė ne tik jų redaktorių užsakymu, bet ir patiems ieškoti temų, idėjų, naujų pasakojimo formų.

Tik antrus metus pristatoma tema „Europos metai“ džiugina fotografų dėmesiu. Viliamasi, kad šios temos fotografijų kalba bus įvairialypė, kasmet kintanti, vis pasiūlanti naujų potemių. Šiųmetė šios temos potemė – „Europos piliečių metai“. Šio metraščio tema „Svečias“ pristato fotoagentūros „Baltijos fotografijos linija“ dešimties metų kūrybinį kelią.

Konkursą „Lietuvos spaudos fotografija“ rengia ne pelno organizacija VšĮ „Lietuvos spaudos fotografų klubas“, vienijantis daugiau kaip pusšimtį Lietuvos spaudos fotografų profesionalų. Konkursas atviras visiems Lietuvos spaudoje dirbantiems ar su leidiniais nuolat bendradarbiaujantiems fotografams.

Džiugu, kad fotografija tampa neatsiejama šiuolaikinio gyvenimo dalimi, ja domisi ne tik šioje srityje dirbantys, bet ir verslo, kultūros, meno žmonės, – jie paremia projektus ir dalyvauja renginiuose. Reikia padėkoti ištikimiausiems rėmėjams ir tiems, kurie įsilieja ir lieka palaikančiųjų gretose. Norisi nuoširdžiai padėkoti visiems geros valios žmonėms, padėjusiems rengiant šį ir ankstesnių metų konkursus, parodas, metraščius, albumus. Džiaugiamės visais padedančiais ir palaikančiais fotografų klubo iniciatyvas.

Konkursas „Lietuvos spaudos fotografija“ suteikia fotografams puikią galimybę prisistatyti, būti įvertintiems ir patiems save įvertinti. Fotografijomis įamžinti ne tik įvykiai, žmonių veidai, bet ir dvylikos metų laikotarpis, jo tėkmė, mūsų visų mąstymo ir matymo kaita. Istorikai nagrinėja ir fiksuoja įvykius, jų priežastis, datas, žmonių pavardes. Fotografai palieka autentiškas istorijos, žmogaus, gamtos virsmo užfiksuotas akimirkas, kurios, tikimasi, suteiks daug vaizdinių ateinančioms kartoms, vertinsiančioms Lietuvos valstybės raidą ir jos žmones.

Jonas Staselis

Mažeikių rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija