2014 m. balandžio 4 d.    
Nr. 14
(2085)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Prezidentė ragino LRT vadovus stipriau kovoti su propaganda

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį susitiko su visuomeninio transliuotojo LRT vadovais ir tarėsi, kaip Lietuva galėtų atsakyti į Rusijos skleidžiamą propagandą. Pasak Prezidentės, gynybines galias informacinėje erdvėje būtina stiprinti, o LRT, kaip visuomeninis transliuotojas, turėtų būti pirmasis šioje kovoje. Dėl to, Prezidentės nuomone, LRT būtina skirti tiek pinigų, kiek jai reikia.

„Prezidentė susitikime su Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos vadovais aptarė iššūkius šalies informaciniam saugumui, kalbėjosi apie objektyvaus ir operatyvaus visuomenės informavimo svarbą bei apie galimybes stiprinti nacionalinio transliuotojo vaidmenį kovojant su Lietuvai priešiškų užsienio valstybių propaganda ir dezinformacija“, – po susitikimo sakė Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė. Anot jos, Prezidentė mano, kad pastaruoju metu Lietuva patiria atvirą informacinį karą. „Nuolatinė dezinformacija, provokacijos, priešiška propaganda tapo grėsme valstybės saugumui. Prezidentė pabrėžia, kad melagingų pranešimų gausa, interesų grupių iškreiptos žinios, patikimų faktų stoka klaidina ir priešina visuomenę, primeta svetimus sprendimus ir kelia grėsmę šalies raidai ir demokratijai šalyje“, – sakė D. Ulbinaitė.

Prezidentės nuomone, gauti objektyvią informaciją Lietuvoje jau tampa iššūkiu, todėl visuomeninis transliuotojas turėtų ne tik aiškiai ir suprantamai informuoti žmones, bet ir stiprinti pilietiškumą, patriotizmą, neleisti klaidinti visuomenės ir žeminti valstybės. Prezidentė pabrėžė, kad šiandienos grėsmių akivaizdoje LRT būtina stiprinti ir užtikrinti jam skaidrų ir pakankamą finansavimą.

LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius sakė, kad Prezidentės pozicija yra svarbi, nes ją išgirsti galėtų LRT finansavimą lemiantys Vyriausybė ir Seimas. „Prezidentė supranta, kad mums reikia užtikrinti deramą finansavimą tam, kad galėtume vykdyti savo pareigas. Prezidentė pareiškė poziciją ir tai yra svarbu, o pinigų Prezidentė nedalija“, – pažymėjo A. Siaurusevičius ir sakė, kad Prezidentė nenurodė, kokias konkrečiai laidas reikėtų kurti ir kaip atsakyti į Rusijos propagandą. Jo teigimu, buvo kalbama tik bendrai apie informacinių laidų stiprinimą. A. Siaurusevičius tvirtino, kad ir dabar LRT Ukrainos įvykius atspindėjo gerai, siuntė žurnalistus į įvykio vietą, kūrė daugiau laidų apie tai, kas vyksta. „Ukrainos įvykiai tikrai tapo Lietuvos aktualija“, – apibendrino jis. LRT vadovas pabrėžė, kad nėra svarstoma galimybė kurti kokią nors specialią antipropagandinę laidą. Pasak jo, geriausias ginklas prieš melagingas žinias iš užsienio yra tiksli ir objektyvi informacija. „Esminis dalykas yra, kad informacijos turi būti daug daugiau, ypač tam tikrų krizių akivaizdoje“, – teigė jis. Laidų rusų ar lenkų kalbomis, pasak A. Siaurusevičiaus, LRT galbūt galėtų transliuoti ir daugiau, tačiau dėl to turėtų nuspręsti LRT Taryba, o ne politikai. „Apie laidas, kokios jos atsiranda, tai mes kalbamės LRT Taryboje, o ne kokioje nors kitoje vietoje. Čia nebuvo pokalbio apie laidų atsiradimą ar neatsiradimą. Buvo pokalbis bendrai, kad reikia tvirtų informacinių laidų, patikimų, kad mūsų piliečiai (visi piliečiai, o ne tik lietuviai) jungtųsi LRT ir sužinotų tai, kas vyksta tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje“, – sakė jis.

Beje, metiniame pranešime D. Grybauskaitė sakė: „Informacinėmis atakomis apšaudomoje Lietuvoje viešumas yra veiksmingiausias atkirtis. Čia stipriausias mūsų skydas galėtų būti atsakinga pilietinė šalies žiniasklaida, kuri nepagarbą mūsų valstybei priimtų kaip asmeninį iššūkį ir nepraleistų nepasitikėjimą Lietuva sėjančių melo strėlių. Todėl kreipiuosi į visus žiniasklaidos savininkus ir vadovus, į kiekvieną šalies žurnalistą ir apžvalgininką asmeniškai – padėkite mūsų žmonėms atskirti melą nuo tiesos, aiškiai ir suprantamai informuokite visuomenę apie kėslus prieš mūsų valstybę, būkite atsvara priešiškų jėgų dezinformacijai ir propagandai“. Vis dėlto, nors dabar madinga girtis, kad mes nežiūrime televizijos, tačiau pasirodys, kad įvairius Prezidentės minimus melo ir tiesos vertintojus mes matome vis tuos pačius ir per visas televizijas (gal jie įsidarbinę etatiniais apžvalgininkais?). Nors netgi kai kurių tų, kurie pretenduoja į svarbiausiąjį valstybės postą, jūs nė karto gyvenime nesate matę, o tik per televizorių, bet jeigu kurio nematėte, tai tokio ir nežinote – jo tarsi nėra. Kažin ar tada Prezidentės minimas informacinėmis atakomis apšaudomoje Lietuvoje veiksmingiausias atkirtis yra toks „išrinktųjų“ asmenų viešumas per visokias žiniasklaidas ir vaizdasklaidas? O visokie šokių, dainų ir žaidimų šou irgi nepadeda įveikti melo strėlių.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija