2014 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Prezidentė apsilankė Popiežiškojoje lietuvių Šv. Kazimiero kolegijoje

Iš kairės: Lietuvos vyskupai
Lionginas Virbalas SJ, Jonas
Kauneckas, kolegijos rektorius
kun. Audrius Arštikaitis, vyskupai
Rimantas Norvila, Jonas Boruta SJ,
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė,
arkivyskupai Gintaras Grušas
ir Sigitas Tamkevičius SJ, kardinolas
Audrys Juozas Bačkis, vyskupai
Kęstutis Kėvalas, Eugenijus Bartulis,
Jonas Ivanauskas

Lietuvos prezidentė Dalia
Grybauskaitė ir kolegijos dvasios
tėvas prelatas Stasys Žilys

Popiežiškosios lietuvių Šv. Kazimiero
kolegijos rektorius kun. Audrius
Arštikaitis prezidentei Daliai
Grybauskaitei pasakoja apie jos veiklą

Bendra nuotrauka su viešnia Popiežiškojoje
lietuvių Šv. Kazimiero kolegijoje

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sekmadienį po popiežių Jono Pauliaus II ir Jono XXIII kanonizacijos iškilmių apsilankė Popiežiškojoje lietuvių Šv. Kazimiero kolegijoje. Čia šalies vadovė susitiko su kanonizacijos ceremonijoje dalyvavusiais Lietuvos arkivyskupais Sigitu Tamkevičiumi SJ ir Gintaru Grušu, vyskupais Eugenijumi Bartuliu, Jonu Boruta SJ, Jonu Ivanausku, Kęstučiu Kėvalu, Rimantu Norvila, Lionginu Virbalu SJ bei emeritais kardinolu Audriu Juozu Bačkiu ir vyskupu Jonu Kaunecku. Susitikime taip pat dalyvavo maldininkų iš Lietuvos ir Romoje studijuojantys dvasininkai.

Romoje 1946 metais įkurta Popiežiškoji lietuvių Šv. Kazimiero kolegija okupacijos metu buvo lietuvybės centras. Šiuo metu čia gyvena ir mokosi apie 30 Lietuvos dvasininkų, kolegija yra ir lietuvių bendruomenės susitelkimo vieta. Kolegijos dvasios tėvas prelatas Stasys Žilys tris dešimtmečius dirbęs Vatikano archyvuose popiežių Joną Paulių II mokė lietuvių kalbos, jam ruošiantis vizitui į Lietuvą.

Prezidentė su Lietuvos dvasininkais ir maldininkais kalbėjosi apie šventaisiais paskelbtų popiežių veiklą ir jų puoselėtų vertybių svarbą Lietuvai bei pasauliui. Taip pat diskutavo apie Bažnyčios vaidmenį stiprinant visuomenės santarvę, vienybę ir bendruomeniškumą, ginant taiką, demokratiją ir žmogaus teises. „Visi esame atsakingi už pasaulį, kuriame gyvename. Bažnyčios ir dvasinių lyderių vaidmuo ypač svarbus stiprinant žmonių pasitikėjimą vieni kitais, skleidžiant tiesos žodį, ginant žmonių teises ir įtvirtinat bendražmogiškąsias vertybes. Šiandien Lietuva ir pasaulis susiduria su daugybe naujų iššūkių. Mūsų visų pareiga – prisidėti prie taikesnio, skaidresnio ir oraus gyvenimo kūrimo, padėti mūsų žmonėms jaustis saugesniais ir stipresniais“, – pabrėžė Prezidentė.

Prisimindami, kad šventuoju paskelbtas Jonas Paulius II buvo didis europietis – vienintelis kalbėjęs Europos Parlamente, raginęs Europą vienytis ir atsiverti už geležinės uždangos atsidūrusioms tautoms – dvasininkai su Prezidente kalbėjosi ir apie Lietuvos narystės ES 10-metį, vienybės svarbą siekiant sustabdyti smurto ir agresijos protrūkį Lietuvos kaimynystėje Ukrainoje ir kitose tarptautinių konfliktų vietose. Pasak Prezidentės, raginimas „Nebijokite“ tapo dvasiniu Jono Pauliaus II testamentu ir šiandien, pasauliui susiduriant su nauja smurto banga, yra aktualus kaip niekada.

Roberto Dačkaus (lrp.lt)

nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija