2014 m. gegužės 3 d.    
Nr. 18
(2089)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai
2012 metai
2013 metai
2014 metai

Lietuvos narystės Europos Sąjungoje dešimtmetis

Akcija „Padovanok savo šypseną
Europai“ Simono Daukanto aikštėje
Kirilo Čachovskio (lrp.lt) nuotrauka

Gegužės 1 dieną sukako 10 metų po didžiausios iki šiol buvusios ES plėtros. 2004 m. gegužės 1 d. Lietuva tapo visateise ES nare. Tą pačią dieną prie ES prisijungė Čekija, Estija, Kipras, Latvija, Lenkija, Lietuva, Malta, Slovakija, Slovėnija, Vengrija.

Užsienio reikalų ministerija ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas trečiadienį Prezidentūroje surengė konferenciją „Dešimt Lietuvos narystės Europos Sąjungoje metų“. Popiet Simono Daukanto aikštėje taip pat vyko šiai sukakčiai skirtas renginys. Prezidentės Dalios Grybauskaitės globotoje akcijoje „Padovanok savo šypseną Europai“ buvo formuojama „gyva“ ES vėliava. Prie akcijos S. Daukanto aikštėje, prisijungė apie 1000 moksleivių iš 40 Lietuvos mokyklų, vilniečių ir miesto svečių, taip pat konferencijos „Dešimt Lietuvos narystės Europos Sąjungoje metų“ dalyviai. „Šiandien Lietuva tikrai turi kuo didžiuotis ir dėl ko plačiai šypsotis. Jau dešimt metų esame Europos Sąjungos nariais. Mylėkime savo Lietuvą ir visi kartu kurkime ir puoselėkime mūsų europietišką valstybę. Nusiųskime savo lietuviškas šypsenas Europai ir parodykime, kad esame laimingi gyvendami europietiškoje Lietuvoje“, – sakė Prezidentė.  Susirinkusieji taip pat turėjo galimybę išgirsti šiuolaikinę ES himno „Odė džiaugsmui“ interpretaciją ir populiariausias visų 28 ES šalių narių dainas.

Trečiadienio vakarą Vilniaus Katedros aikštėje vyko Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 10-mečiui skirtas šventinis koncertas „Esame“. Koncertas surengtas toje pačioje vietoje, kur prieš dešimt metų Lietuva džiaugėsi narystės ES pradžia. Iškilmes pradėjo ir sveikinimo kalbą sakė prezidentė D. Grybauskaitė. Koncertavo Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro, Kauno valstybinio choro, operos ir populiariosios muzikos atlikėjai. Muzikos kūrinius jungė 10 trumpų įsimintinų vaizdo pasakojimų apie Lietuvos žmones, 10 metų puoselėjančius „Esame“ vertybes.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija